ОНЛИНЕ БИБЛЕ

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano   Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי 

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                  

Swahili  Hausa  Afrikaans  Igbo  Xhosa  Yoruba  Zulu  Amharic  Malagasy  Somali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa      

Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

"Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени"

(Пословице 27:12)

Како се велика невоља приближава, шта можемо учинити да се припремимо?

Духовна припрема пред великом невољу

"И свако ко призове Јеховино име биће спасен"

(Јоило 2:32)

 • Треба се бојати дана Јеховине: "Близу је велики Јеховин дан. Близу је и долази врло брзо. Горак је глас Јеховиног дана. Тада ће викати јунак. Тај дан је дан гнева, дан невоље и тескобе, дан олује и пустошења, дан таме и мрака, дан облака и густе таме, дан када ће се огласити рог и када ће се чути ратни поклич против градова утврђених и против високих кула на угловима зидина" (Софонија 1:14-16). Овај "припрема" раније се може сумирати у једну реченицу: Тражите Јехову. "тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате закон његов! Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!" (Софонија 2:3). Да траже Јехову, је да научи да га воли, да га познаје и да га послушаш.
 • Да волимо Бога је да препознамо да има име: Јехова (ИХВХ) (Матеј 6: 9 "нека се свети име твоје") (The Revealed Name). Морамо га волети сву нашу животну силу: "Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним" (Исаија 42: 8).  Морамо се обожавати само Јехови: "Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је" (Откривење 4:11). "Он му рече: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест" (Матеј 22:37). Бог није Тројица. Тројство није библијско учење.
 • Ова љубав према Богу пролази кроз молитву. Исус Христ је дао конкретан савет на молитву Матеј 6: "Тако и кад се молите, не будите као лицемери. Јер они воле да се моле стојећи у синагогама и на великим раскршћима да би их видели људи. Заиста, кажем вам, већ су примили своју плату. А ти, кад се молиш, уђи у своју најскровитију собу и затвори врата, па се помоли свом Оцу који је у тајности. Тада ће ти твој Отац, који види у тајности, узвратити. А кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде незнабошци, јер они мисле да ће бити услишени зато што користе много речи. Зато не будите као они, јер Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите. „Молите се, дакле, овако: „’Оче наш, који си на небесима, нека се свети+ име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља+ твоја, како на небу тако и на земљи.  Дај нам данас хлеб наш за овај дан  и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим. И не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога.‘ „Јер ако ви опростите људима њихове преступе, и ваш ће небески Отац опростити вама. Али ако ви не опростите људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе" (Матеј 6:5-15) (How to Pray God? ; In Congregation).
 • Јехова Бог пита да је наш однос са њим ексклузиван:  "Не, него кажем да оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу. А ја не желим да ви имате ишта заједничко с демонима. Не можете пити чашу Јеховину и чашу демонску. Не можете јести са „стола Јеховиног“ и са стола демонског. Или „зар изазивамо Јеховину љубомору“? Зар смо јачи од њега?" (1. Коринћанима 10:20-22).
 • Да волимо Бога је да призна да има Сина, Исуса Христа. Исус Христ је једини Син Божији у смислу да је Он једини Син Божији створен директно од Бога: "Шта говоре људи, ко је Син човечји?“ Они су одговорили: „Неки кажу да си Јован Крститељ, други да си Илија, а трећи да си Јеремија или један од пророка.“  На то их је упитао: „А ви, шта ви кажете, ко сам ја?“ А Симон Петар одговори: „Ти си Христ, Син Бога живога.“ Тада му Исус рече: „Срећан си, Симоне, сине Јонин, јер ти то нису открили тело и крв, него мој Отац који је на небесима" (Матеј 16:13-17, Јован 1:1-3). Исус Христ није Бог Свемогући и он није део Тројице. Само вера у Христову жртву допушта опроштење грехова и касније исцељење и васкрсење мртвих: "Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему" (Јован 3:16,36) "Као што ни Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе" (Матеј 20:28) (Прослава комеморације смрти Христа; Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Друга важна заповест, према Исусу Христу, је да волимо нашег суседа: "Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ На овим двема заповестима темељи се сав Закон и Пророци" (Матеј 22:37-40). Мржња је забрањена: "Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ни у једном убици вечни живот не остаје" (1. Јован 3:15). Убиство је забрањено, убиство из личних разлога, убиство религиозним патриотизмом или државним патриотизмом  је забрањено: "Тада му Исус рече: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути"" (Матеј 26:52) (The Sacred Life; The End of Patriotism).
 • Ако волимо Бога, ми ћемо тражити да га задовољимо добрим понашањем: "Рекао ти је, о човече земаљски, шта је добро. Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?" (Михеј 6:8). Ако волимо Бога, ми ћемо избјећи понашање које он не одобрава: "Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство" (1. Коринћанима 6:9,10) (Основно учење Библије).
 • Да волимо Бога је да препознамо да нас води (индиректно) путем Његове речи Библије. Библија је Реч Божја: "Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело" (2 Тимотеју 3:16,17). Морамо га прочитати, проучити и применити у нашем животу: "Него ужива у закону Јеховином, И дан и ноћ пажљиво чита закон његов. Он је као дрво посађено крај вода које теку, Које плод свој доноси у своје време,Којем лишће не вене, И све што ради биће успешно" (Псалми 1: 1-3). Библија на мрежи доступна је на сајту и неколико библијских одломака ради бољег кориштења његовог упутства (Матејска поглавља 5-7: "Проповед на планини", књига Псалмса, Провербс, четири Еванђеља, Матеј, Марк, Лука и Јован и многи други библијски одломци (2 Тимотеју 3,16,17)) (Read the Bible Daily).

Шта радити током Велике невоље

Према Библији постоје пет важних услова који ће нам омогућити да стекнем милост Божу током велике невоље :

 • Назовите име Јехова молитвом: "И свако ко призове Јеховино име биће спасен" (Јоило 2:32).
 • Вјерујте у жртву Христа да бисте добили опроштење греха: "После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. (...) И рекао ми је: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви"" (Откривење 7:9-17).
 • Бити тужан због смрти Христа који је дозволио опроштење наших грехова: "И излићу на Давидов дом и на становнике Јерусалима дух милости и молитве, и гледаће у онога кога су проболи, нарицаће за њим као што се нариче за сином јединцем, и горко ће га оплакивати као што се оплакује првенац. Тог дана биће велико нарицање у Јерусалиму, као нарицање у Ададримону у долини Мегидо" (Захарија 12:10,11). Бити тужни због лоших ствари које се раде: "Затим му је Јехова рекао: „Прођи кроз град, кроз Јерусалим, и знаком обележи чела људи који тугују и плачу због свих гадости које се чине у њему" (Језекиљ 9:4).
 • Пост: "Затрубите у рог на Сиону! Прогласите свети пост!  Сазовите свечани збор! Окупите народ! Посветите збор! Сакупите старце! Окупите децу и одојчад!" (Јоел 2:15,16, општи контекст овог текста је велика невоља (Јоел 2: 1,2)).
 • Сексуална апстиненција: "Нека младожења изађе из своје одаје и невеста из своје свадбене одаје!" (Јоел 2:16, општи контекст овог текста је велика невоља (Јоел 2: 1,2)). "и све остале породице, свака породица засебно, и њихове жене засебно" (Захарија 12:12-14).

Шта урадити након Велике невоље

Постоје две главне божанске препоруке:

 • Прославите суверенитет Јеховине и радујте се ослобођењу човечанства: "Ко год остане од свих народа који дођу на Јерусалим, долазиће сваке године да се поклони Краљу, Јехови над војскама, и да слави Празник сеница" (Захарија 14:16) (The Release).
 • Чишћење земље за 7 месеци, после велике невоље, до 10 "нисана" (Јеврејски календарски мјесец) (Езек. 40: 1,2): "Израелов дом ће их сахрањивати седам месеци да се земља очисти" (Језекиљ 39:12).

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).