ОНЛИНЕ БИБЛЕ

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

Основно учење Библије

SOLA SCRIPTURA

 • Бог има име: Јехова. Морамо га волети сву нашу животну силу: "Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним" (Исаија 42: 8) (The Revealed Name).  Морамо се обожавати само Јехови: "Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је" (Откривење 4:11) (Worship Jehovah; In Congregation). "Он му рече: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест" (Матеј 22:37). Бог није Тројица. Тројство није библијско учење.
 • Исус Христ је једини Син Божији у смислу да је Он једини Син Божији створен директно од Бога: "Шта говоре људи, ко је Син човечји?“ Они су одговорили: „Неки кажу да си Јован Крститељ, други да си Илија, а трећи да си Јеремија или један од пророка.“  На то их је упитао: „А ви, шта ви кажете, ко сам ја?“ А Симон Петар одговори: „Ти си Христ, Син Бога живога.“ Тада му Исус рече: „Срећан си, Симоне, сине Јонин, јер ти то нису открили тело и крв, него мој Отац који је на небесима" (Матеј 16:13-17, Јован 1:1-3). Исус Христ није Бог Свемогући и он није део Тројице (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Свети дух је активна сила Бога. Он није особа : "Тада су угледали нешто попут пламених језика, који су се разделили, и по један је сишао на сваког од њих"  (Дела 2:3). Свети Дух није дио Тројице.
 • Библија је Реч Божја: "Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело" (2 Тимотеју 3:16,17). Морамо га прочитати, проучити и применити у нашем животу: "Него ужива у закону Јеховином, И дан и ноћ пажљиво чита закон његов. Он је као дрво посађено крај вода које теку, Које плод свој доноси у своје време,Којем лишће не вене, И све што ради биће успешно" (Псалми 1:1-3) (Read The Bible Daily).
 • Само вера у Христову жртву допушта опроштење грехова и касније исцељење и васкрсење мртвих: "Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему" (Јован 3:16,36) "Као што ни Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе" (Матеј 20:28) (Прослава комеморације смрти Христа; The Release).
 • Краљевство Божје је небеска влада основана на небу 1914. године, од чега је Краљ Исус Христ у пратњи 144.000 краљева и свештеника који чине "Нови Јерусалим", жена од Исусе Христе. Ово небеско влада Божја ће завршити тренутну људску доминацију током велике невоље, и да ће бити успостављена на Земљи: "У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека"  (Данијел 2:44). "И видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали, а ни мора више није било.  Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа" (Откривење 12:7-12; 21:1-4; Матеј 6:9-10) (The End of Patriotism; The King Jesus Christ; The Earthly Administration of the Kingdom of God).
 • Смрт је супротна од живота. Душа умире и нестаје дух (животна сила): "Не уздајте се у великаше, Нити у човека земаљског, од кога спасења нема. Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, Тог дана пропадну све мисли његове" (Псалам 146:3,4, Еццлесиастес 3:19,20, 9:5,10).
 • Постоји васкрсење праведних и неправедних: "Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас  и изаћи ће — они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде" (Јован 5,28,29). "И имам наду, коју имају и они, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике" (Дела 24,15). Неправедни ће се судити на основу њиховог понашања током владавине од 1000 година (а не на основу њихове прошлости понашања): "Видео сам и велики бели престо и онога који седи на њему. Пред њим су побегли земља и небо, и за њих се више није нашло места.  И видео сам мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици су се отворили. А отворио се и један други свитак — свитак живота. И мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима.  И море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима. И свакоме је било суђено према његовим делима" (Откривење 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).
 • Само 144.000 људи ће отићи у рај са Исусом Христом. Велика гомила која се помињу у Откривењу 7: 9-17 су они који ће преживети велика невоља и живеће заувек у рају Земље: "И чуо сам број оних обележених печатом — сто четрдесет и четири хиљаде, обележених печатом из свакога племена синова Израелових. (...) После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. (...) И рекао ми је: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви"" (Откривење 7: 3-8; 14: 1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).
 • Живимо последњи дани који ће се завршити у велика невоља (Матеј 24,25, Марк 13, Лука 21, Откривење 19,11-21): "Док је седео на Маслинској гори, ученици су му пришли насамо и рекли: „Кажи нам када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?"" (Матеј 24: 3) (The Great Tribulation; The King Jesus Christ).
 • Pај ће бити земља: "Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било"" (Исаија 11,35,65, Откривење 21:1-5) (The Release).
 • Бог је дозволио злу. То је дало одговор на ђаволски изазов против суверенитета Јеховине (1. Мојсијева 3:1-6) (Satan Hurled). И такође да одговоримо на оптужбу ђавола о интегритету људских бића (Јоб 1:7-12; 2:1-6). Није Бог који изазива патњу (Јамес 1:13). Страдања су резултат четири главна фактора: ђаво може бити онај који изазива патње (али не увек) (Јоб 1:7-12; 2:1-6). Страдања је резултат нашег пада грешниковог стања Адама који нас води до старости, болести и смрти (Римљанима 5:12, 6:23). Страдања може бити резултат лоших људских одлука (с наше стране или оних других људи) (Деутерономи 32:5, Римљанима 7:19). Страдање може бити резултат "непредвиђених времена и догађаја" који проузрокују да особа буде на погрешном мјесту у погрешном времену (Еццлесиастес 9:11). Судбина није библијско учење, ми нисмо "предодређени" да чинимо добро или зло, већ на основу слободне воље, одлучујемо да чинимо "добро" или "зло" (Деутерономи 30:15).
 • Морамо служити интересима Божјег царства. Будите крштени и поступајте према ономе што је написано у Библији (Матеј 28: 19,20) (The Baptism). Овај чврст став у корист Божијег краљевства јавно се показује редовним објављивањем Добре вијести (Матеј 24:14) (The Good News; The End of Patriotism).

Оно што Библија забрањује

 • Мржња је забрањена: "Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ни у једном убици вечни живот не остаје" (1. Јован 3:15). Убиство је забрањено, убиство из личних разлога, убиство религиозним патриотизмом или државним патриотизмом  је забрањено: "Тада му Исус рече: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути"" (Матеј 26:52) (The End of Patriotism).
 • Крађа је забрањена: "Ко је крао, више да не краде, него нека вредно ради, чинећи добро својим рукама, да има шта дати ономе ко је у оскудици" (Ефесци 4:28).
 • Лажење је забрањено: "Не лажите један другога. Свуците стару личност и њена дела" (Колошанима 3: 9).
 • Друге забране Библије: "Јер свети дух и ми одлучили смо да не стављамо никакво додатно бреме на вас, осим овога што је потребно: уздржавати се од онога што је жртвовано идолима, од крви, од удављенога и од блуда. Ако се од свега овога чувате, биће вам добро. Остајте здраво!" (Дела 15:19,20,28,29).
 • Ствари које су загађен идоли: То су "ствари" везане за вјерске поступке супротне Библији, прослава паганских празника. То може бити верска пракса пре клања или конзумирања меса: "Једите све месо што се продаје на пијаци и ништа не испитујте ради савести. Јер „Јеховина је земља и све што је на њој“. Ако вас неки неверник позове и ви желите да се одазовете, једите све што се изнесе пред вас, ништа не испитујући ради савести. Али ако вам неко каже: „Ово је било жртвовано“, не једите ради онога који вас је упозорио и ради савести. При том не мислим на твоју савест, него на савест оног другог. Јер зашто да мојој слободи суди туђа савест? Ако једем и при том захваљујем Богу, зашто да се о мени лоше говори због онога за шта захваљујем Богу?" (1. Коринћанима 10:25-30).
 • "Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама? Надаље, у чему се слажу Христ и Велијал? Или шта је заједничко+ вернику и невернику? И како се Божји храм слаже с идолима? Јер ми смо храм живог Бога, као што је Бог рекао: „Пребиваћу међу њима и бићу међу њима и бићу њихов Бог, а они ће бити мој народ.“ „’Зато изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто‘“, „’и ја ћу вас примити.‘“ „’И бићу вам отац, а ви ћете ми бити синови и кћери‘, каже Јехова Свемоћни" (2. Коринћанима 6:14-18).
 • Jе забрањена идолопоклонство. Неопходно је уништити све идолске предмете или слике, крстове, статуе за религијске сврхе (Матеј 7: 13-23). Не практикујте окултизам: дивињење, магију, астрологију ... Морамо уништити све предмете окултизма (Дела 19:19, 20).
 • Не гледајте филмове или порнографске или насилне и понижавајуће слике. Уздржите се од коцкања, употребе дрога, као што су марихуана, бетел, дуван, вишак алкохола, оргија: "Зато вас, браћо, усрдно молим Божјом самилошћу да своја тела+ дате као жртву живу, свету, угодну Богу, да служите Богу користећи свој разум" (Римљанима 12: 1, Матеј 5: 27-30, Псалам 11: 5).
 • Сексуални неморал (браколомство): прељуба, неожењен сексуални однос (мушко / женско), хомосексуалност мушкараца и жена и перверзне сексуалне праксе: "Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство" (1. Коринћанима 6:9,10). "Брак нека буде частан код свих и брачна постеља нека буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима" (Јеврејима 13:4).
 • Библија осуђује полигамију, сваки човек у овој ситуацији који жели да изврши Божју вољу, мора да регулише своју ситуацију тако што остане само са својом првом женом кога је оженио (1 Тимотеју 3: 2 "муж једног жена "). Библија забрањује мастурбацију: "Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство" (Колошанима 3:5).
 • Забрањено је јести крв, чак иу терапеутским поставкама (трансфузија крви): "Само не смете јести месо с његовом душом, то јест с његовом крвљу" (Постанак 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).
 • Све ствари осуђене Библијом нису наведене у овој студији Библије. Хришћанин који је достигао зрелост и добро познавање библијских принципа знаће разлику између "доброг" и "зла", чак иако то није директно написано у Библији: "А чврста храна је за зреле, за оне којима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла" (Јеврејима 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).