Библијата онлајн

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

 

Линковите (во сино) на јазикот на вашиот избор, ве упатуваат на друг напис напишан на ист јазик. Сините врски напишани на англиски јазик, ве упатуваат на една статија на англиски јазик. Во овој случај, можете исто така да изберете од три други јазици: шпански, португалски и француски.

Основно проучување на Библијата

SOLA SCRIPTURA

 • Бог има име: Јехова. "Јас сум Јехова. Тоа е моето име, и никому нема да му ја дадам својата слава, ниту на режаните ликови својата фалба"  (Исаија 42: 8) (The Revealed Name). Мораме да го обожаваме само Јехова: "Достоен си, Јехова, Боже наш, да ја примиш славата и честа и моќта, бидејќи ти создаде сѐ, и поради твојата волја сѐ постои и е создадено" (Откровение 4:11) Ние мора да го сакаме со сета наша животна сила: "Тој му одговори: "Сакај го Јехова, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој ум‘. Тоа е најголемата и прва заповед" (Матеј 22:37,38). Бог не е Троица. Тројството не е библиско учење (Worship Jehovah; In Congregation).
 • Исус Христос е единствениот Син Божји во смисла дека Тој е единствениот Божји Син, создаден директно од Бога: "Исус ги праша своите ученици: "Што велат луѓето, кој е Синот човечки?“ Тие одговорија: "Некои велат дека си Јован Крстител, други дека си Илија, а трети дека си Еремија или еден од пророците“. Тогаш ги праша: "А вие, што велите вие, кој сум јас?“  Симон Петар одговори: "Ти си Христос, Синот на живиот Бог“. Тогаш Исус му рече: "Среќен си ти, Симоне, сине Јонин, зашто телото и крвта не ти го открија тоа, туку мојот Татко кој е на небесата" (Матеј 16:13-17, Јован 1:1-3). Исус Христос не е Семоќниот Бог и тој не е дел од Троица (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Светиот дух е активна сила на Бог. Тој не е личност: "И здогледаа нешто како пламени јазици, кои се разделија, па на секого од нив слезе по еден" (Дела 2:3). Светиот Дух не е дел од Троица.
 • Библијата е Словото Божјо: "Целото Писмо е вдахновено од Бог и корисно за поучување, за укорување, за поправање, за воспитување во праведноста, за да биде Божјиот човек вистински способен и потполно опремен за секое добро дело" (2 Тимотеј 3:16,17). Мораме да го прочитаме, да го проучуваме и да го применуваме во нашите животи: "туку ужива во законот на Јехова и внимателно го чита неговиот закон дење и ноќе. Тој е како дрво посадено крај води што течат, кое својот плод го донесува во свое време и на кое лисјето не му венеат, и во сѐ што прави, ќе биде успешен" (Псалм 1:1-3) (Read The Bible Daily).
 • Само вербата во Христовата жртва овозможува простување на гревовите и подоцнежно заздравување и воскресение на мртвите: "Зашто, Бог толку многу го сакаше+ светот што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не биде уништен, туку да има вечен живот (...) Кој верува во Синот, има вечен живот. Кој не му е послушен на Синот, нема да види живот, туку Божјиот гнев останува врз него" (Јован 3:16,36; Матеј 20:28) (Комеморација за смртта на Исус Христос; The Release).
 • Царството Божјо е небесна влада основана на небото во 1914 година, од која Кралот е Исус Христос придружуван од 144.000 кралеви и свештеници кои го сочинуваат "Новиот Ерусалим", Христовата невеста. Оваа небесна влада на Бог ќе стави крај на сегашната човечка власт за време на големата неволја и ќе се утврди на Земјата: "Во деновите на тие цареви, небесниот Бог ќе подигне царство, кое нема никогаш да пропадне. И тоа царство нема да премине на некој друг народ. Тоа ќе ги сотре и ќе ги уништи сите други царства, а самото ќе стои довека" (Откровение 12: 7-12, 21: 1-4, Матеј 6: 9,10, Даниел 2:44) (The End of Patriotism; The King Jesus Christ; The Earthly Administration of the Kingdom of God).
 • Смртта е спротивна на животот. Душата умира и духот (живата сила) исчезнува: "Немајте доверба во достоинствениците, ниту во некој друг земен човек, од кого нема спасение! Духот му излегува, и тој се враќа во својот прав — во тој ден пропаѓаат неговите мисли" (Псалм 146:3,4, Проповедник 3:19,20, 9: 5,10).
 • Ќе има воскресение на праведни и неправедни (Јован 5: 28,29, Дела 24:15). Неправедните ќе бидат судени врз основа на нивното однесување за време на 1000-годишното владеење (а не врз основа на нивното минато однесување): "И видов еден голем бел престол и оној што седи на него. Пред него побегнаа земјата и небото, и за нив не се најде повеќе место. И ги видов мртвите, големите и малите, како стојат пред престолот, и свитоци се отворија. А се отвори и еден друг свиток — свитокот на животот. И мртвите беа судени според нивните дела на темел на она што е напишано во свитоците. И морето ги предаде мртвите што беа во него, и смртта и гробот ги предадоа мртвите што беа во нив. И секому му беше судено според неговите дела" (Откровение 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).
 • Само 144.000 луѓе ќе одат на небо со Исус Христос. Големото мноштво спомнато во Откровение 7: 9-17 се оние што ќе ја преживеат големата неволја и ќе живеат вечно во рајот на Земјата: "И го чув бројот на обележаните со печат — сто четириесет и четири илјади  обележани со печат од секое племе  на синовите на Израел. (...) Потоа видов големо мноштво луѓе, кои никој не можеше да ги изброи, од сите народи и племиња и народности и јазици, како стојат пред престолот и пред Јагнето, облечени во бели долги облеки, со палмови гранки во рацете. (...) "Господару мој, ти го знаеш тоа“. И ми рече: "Тоа се оние што доаѓаат од големата неволја. Ги испраа своите долги облеки и ги обелија во крвта на Јагнето" (Откровение 7:3-8; 14:1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).
 • Живееме во последните денови што ќе завршат во големата неволја (Матеј 24,25, Марк 13, Лука 21, Откровение 19: 11-21). Присуството (Парусија) на Христос започна невидливо од 1914 година и ќе заврши на крајот на илјада години: "Додека седеше на Маслинската Гора, учениците му пристапија насамо и му рекоа: "Кажи ни кога ќе биде тоа и кој ќе биде знакот на твојата присутност и на свршетокот на овој поредок?"" (Матеј 24: 3) (The Great Tribulation; The King Jesus Christ).
 • Рај ќе биде земно: "Тогаш чув еден силен глас од престолот како вели: "Еве го Божјиот шатор меѓу луѓето! Бог ќе живее со нив и тие ќе бидат негов народ и самиот Бог ќе биде со нив. И тој ќе ја избрише секоја солза од нивните очи и смрт нема да има веќе, ни тага, ни пискот, ниту болка. Сѐ што беше порано, помина" (Исаија 11,35,65, Откровение 21:3,4) (The Release).
 • Бог дозволил зло.Ова даде одговор на предизвикот на ѓаволот за легитимноста на Јеховиниот суверенитет (Битие 3:1-6) (Satan Hurled). И, исто така, да даде одговор на обвинението за ѓаволот во врска со интегритетот на човечките суштества (Јов 1:7-12, 2:1-6). Не е Бог кој предизвикува страдање (Јаков 1:13). Страдањата се резултат на четирите главни фактори: Ѓаволот може да биде оној кој предизвикува страдање (но не секогаш) (Јов 1:7-12; 2:1-6). Страдањето е резултат на состојбата на нашиот пад на грешник на Адам кој води до старост, болест и смрт (Римјаните 5:12, 6:23). Страдањето може да биде резултат на лоши човечки одлуки (од наша страна или од други луѓе) (Второзаконие 32: 5, Римјаните 7:19). Страдањето може да биде резултат на "времето и непредвидените настани" што го прават лицето е на погрешно место во погрешно време (Проповедник 9: 11). Судбината не е библиско учење, ние не се "наменета" да се прави добро или зло, туку врз основа на слободна волја, ние да изберат да се направи "добра" или "зло" (Второзаконие 30: 15).
 • Ние мора да им служиме на интересите на Божјото царство. Бидете крстени и постапувајте според она што е напишано во Библијата (Матеј 28:19,20) (The Baptism). Овој цврст став во корист на Божјото царство јавно се покажува со редовно објавување на добрата вест (Матеј 24:14) (The Good News).

Она што Библијата забранува

 • Омразата е забранета: "Секој што го мрази својот брат е убиец, а знаете дека во ниту еден убиец не останува вечниот живот" (1. Јованово 3:15). Убиството е забрането, убиство од лични причини, убиство со верски патриотизам или со државен патриотизам е забрането: "Тогаш Исус му рече: "Врати го својот меч на неговото место, зашто сите што ќе се фатат за меч, од меч ќе загинат" (Матеј 26:52) (The End of Patriotism).
 • Кражба е забранета: "Кој крадел, повеќе да не краде, туку да работи марливо, правејќи добро со своите раце, за да има да му даде нешто на оној што е во немаштија" (Ефешаните 4:28).
 • Лажењето е забрането: "Не лажете се еден со друг. Соблечете ја старата личност и нејзините дела" (Колосјаните 3:9).
 • Други библиски забрани: "Зашто, светиот дух и ние решивме да не ставаме никакво додатно бреме на вас, освен ова што е неопходно:  да се воздржувате од она што е жртвувано на идоли, од крв, од удавено и од блуд. Ако се чувате од тоа, ќе ви биде добро. Останете со здравје!" (Дела 28:19,20,28,29).
 • Работи што биле "контаминирани" од идоли: Ова се "работи" поврзани со религиозни практики спротивни на Библијата, прослава на пагански празници. Ова може да биде религиозна практика пред колење или консумирање на месо: "Јадете од сето месо што се продава на пазарот и ништо не испитувајте поради совеста. Зашто, "на Јехова му припаѓа земјата и сѐ што е на неа“. Ако некој од неверниците ве покани и вие сакате да одите, јадете сѐ што ќе ви принесат, и ништо не испитувајте поради совеста. Но, ако некој ви рече: "Ова беше жртвувано“, не јадете поради оној што ве предупредил и поради совеста.  Притоа не мислам на твојата совест, туку на совеста од оној другиот. Оти, зошто мојата слобода да биде судена од туѓа совест? Ако јадам и притоа му благодарам на Бог, зошто да се зборува лошо за мене поради она за кое му заблагодарувам на Бог?" (1. Коринќаните 10:25-30).
 • "Не впрегнувајте се во нееднаков јарем со неверници. Зашто, што им е заедничко на праведноста и на беззаконието? Или какво заедништво има светлината со темнината? Освен тоа, може ли да постои складност меѓу Христос и Велијар? Или што имаат заедничко верникот и неверникот? И како се сложува Божјиот храм со идолите? Зашто, ние сме храм на живиот Бог, како што рекол Бог: "Ќе престојувам меѓу нив и ќе бидам меѓу нив, и ќе бидам нивни Бог, а тие ќе бидат мој народ“.  "Затоа, излезете од нивната средина и одвојте се,‘ вели Јехова, ‚и повеќе не допирајте ништо што е нечисто,‘ ‚и јас ќе ве примам.‘ “ „,И ќе ви бидам татко, а вие ќе ми бидете синови и ќерки,‘ вели Јехова, Семоќниот" (2. Коринќаните 6:14-18).
 • Не практикувајте идолопоклонство. Неопходно е да се уништат сите идолопоклони предмети или слики, крстови, статуи за верски цели (Матеј 7: 13-23). Не практикувајте окултизам: гатање, магија, астрологија ... Ние мора да ги уништиме сите предмети поврзани со окултизмот (Дела 19:19,20).
 • Не гледајте филмови или порнографски или насилни и деградирачки слики. Воздржувајте се од коцкање (монетарна цел), употреба на дрога, како што се марихуана, бетел, тутун, вишок на алкохол, оргии: "Затоа, браќа, сесрдно ве молам, поради Божјата сомилост, да ги дадете своите тела како жртва жива, света, прифатлива за Бог, да му служите на Бог, користејќи го својот разум" (Римјаните 12:1, Матеј 5:27-30, Псалм 11:5).
 • Сексуален неморал (блуд): прељуба, невенчан секс (маж / жена), машка и женска хомосексуалност и перверзни сексуални практики: "Па зарем не знаете дека неправедниците нема да го наследат Божјето царство? Не залажувајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мажи што се впуштаат во неприродни полови односи, ни мажи што легнуваат со мажи, ни крадци, ни алчни, ни пијаници, ни оние што зборуваат погрдно, ни изнудувачи нема да го наследат Божјето царство" (1. Коринќаните 6:9,10). "Бракот нека биде чесен меѓу сите и брачната постела нека биде чиста, зашто Бог ќе им суди на блудниците и на прељубниците" (Евреите 13:4).
 • Библијата ја осудува полигамијата, секој човек во оваа ситуација, кој сака да ја извршува Божјата волја, мора да ја регулира својата ситуација, останувајќи само со својата прва сопруга со која се оженил (1 Тимотеј 3:2 "да има само една жена"). Библијата забранува мастурбација: "Според тоа, усмртете го она што е земно во вашите делови на телото: блудот, нечистотијата, сексуалната страст, лошата желба и лакомоста, која е идолопоклонство" (Колошаните 3:5).
 • Забрането е да се јаде крв, дури и во терапевтски услови (трансфузија на крв): "Само не смеете да јадете месо со неговата душа, односно со неговата крв!" (1. Мојсеева 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).
 • Сите работи што ги осудува Библијата не се напишани во оваа библиска студија. Кристијан кој дошол до зрелост и добро познавање на библиските начела, ќе ја знае разликата помеѓу "доброто" и "злото", дури и ако тоа не е директно напишано во Библијата: "А тврдата храна е за зрелите, за оние чија моќ на согледување преку искуство им е извежбана да разликува добро и зло" (Евреите 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

Доколку имате какви било прашања или сакате дополнителни информации, не двоумете се да контактирате со веб-страницата или профилот на Twitter на страницата. Бог може да ги благослови чистите срца преку Неговиот Син Исус Христос. Амин (Јован 13:10).

Комеморација за смртта на Исус Христос

Цел на Библијата сајт

Што да направам?

Главно мени:
Англиски: http://www.yomelyah.com/435871998
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345
Француски: http://www.yomelijah.com/433820120

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG