Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

1 - Према Откривењу 11:19 велика невоља ће се десити на 10 Етаним (Тишри). 38. и 39. поглавља Језекиља говоре пророчки извештај о великој невољи. Очигледно, сама по себи ова информација нам не даје годину (Додатак 1 (чланци на енглеском, шпанском, португалском и француском (користите гоогле превод)).

 

„Али народи су се разбеснели, а онда си ти показао свој гнев и дошло је време да се суди мртвима и да се награде твоји робови, пророци, као и свети и они који се боје твог имена, мали и велики, и да се униште они који уништавају земљу.“ И отворило се светилиште Божјег небеског храма и видео се ковчег Божјег савеза у светилишту његовог храма. И севале су муње, разлегали су се гласови, ударали су громови, настао је земљотрес и падао је велики гра̏д“ (Откривење 11:18,19). Овај текст приказује изненадну визију Ковчега завета која је претходила Великој невољи. Сада, као у визији из Језекиља 9:3, Ковчег завета је био видљив само на 10. Тишри (Етаним), на Дан драматичне прославе Дана помирења.

 

2- Према Језекиљу 39:12-14, година (библијског (јеврејског) календара) која ће одговарати великој невољи биће лунисоларна, то јест, постојаће 13. интеркаларни месец (веадар) ( Анекс 2 и Анекс 2 БИС (чланци на енглеском, шпанском, португалском и француском (користите гоогле превод)).

 

Књига Језекиља помиње да ће година у којој ће се десити велика невоља бити лунисоларна, са 13 месеци, према јеврејском календару. У 38. и 39. поглављима Језекиља имамо пророчки извештај о догађајима пре, за време и после Велике невоље. Он помиње седмомесечни период чишћења Земље, после Велике невоље: „Израелски народ ће их сахрањивати седам месеци да би очистио земљу.  Сахрањиваће их цео народ и то ће им донети славу оног дана кад се прославим‘, каже Свевишњи Господ Јехова. „’Биће изабрани људи да пролазе земљом и сахрањују тела која леже на земљи како би је очистили. Претраживаће је седам месеци“ (Језекиљ 39:12-14). Како нас ова једноставна информација наводи да схватимо да би то била лунисоларна година од 13 месеци?

 

Према Откривењу 11:19, велика невоља ће се догодити 10. тишрија. 38. и 39. поглавља Језекиља говоре пророчки извештај о великој невољи. Затим, на крају седам месеци поменутих у Језекиљу 39:12-14, записано је да је пророк имао визију Храма који представља власт Царства Божијег на земљи, 10. нисана: „Двадесет и пете године нашег изгнанства, почетком године, десетог дана у месецу, а четрнаесте године откако је град пао, управо тог дана на мене је почела да делује Јеховина сила и Бог ме је одвео у град“ (Језекиљ 40:1). Почетак године у библијском календару био је нисан, а десети дан одговара 10 нисану.

 

Обично од 10 тишрија (етанима) до 10 нисана има само 6 месеци. Чињеница да Језекиљ (39:12-14) помиње 7 месеци значи да ће година велике невоље имати уметнути тринаести месец, пре нисана, тј. Веадар (или Адар ИИ). Година Велике невоље биће лунисоларна, дуга 13 месеци. Година 2023/2024 ће бити луни-соларна, што ће рећи да ће се додати месец Адар ИИ (или Веадар).

 

Страница са детаљним објашњењем датума (користите гоогле транслате):

 

English: http://www.yomelyah.com/436580028

Spanish: http://www.yomeliah.com/436505187.html

Portuguese: http://www.yomelias.com/436549844

French: http://www.yomelijah.com/436562889


"Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени"

(Пословице 27:12)

Како се велика невоља приближава, шта можемо учинити да се припремимо?

Духовна припрема пред великом невољу

"И свако ко призове Јеховино име биће спасен"

(Јоило 2:32)

 • Треба се бојати дана Јеховине: "Близу је велики Јеховин дан. Близу је и долази врло брзо. Горак је глас Јеховиног дана. Тада ће викати јунак. Тај дан је дан гнева, дан невоље и тескобе, дан олује и пустошења, дан таме и мрака, дан облака и густе таме, дан када ће се огласити рог и када ће се чути ратни поклич против градова утврђених и против високих кула на угловима зидина" (Софонија 1:14-16). Овај "припрема" раније се може сумирати у једну реченицу: Тражите Јехову. "тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате закон његов! Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!" (Софонија 2:3). Да траже Јехову, је да научи да га воли, да га познаје и да га послушаш.
 • Да волимо Бога је да препознамо да има име: Јехова (ИХВХ) (Матеј 6: 9 "нека се свети име твоје") (The Revealed Name). Морамо га волети сву нашу животну силу: "Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним" (Исаија 42: 8).  Морамо се обожавати само Јехови: "Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је" (Откривење 4:11). "Он му рече: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест" (Матеј 22:37). Бог није Тројица. Тројство није библијско учење.
 • Ова љубав према Богу пролази кроз молитву. Исус Христ је дао конкретан савет на молитву Матеј 6: "Тако и кад се молите, не будите као лицемери. Јер они воле да се моле стојећи у синагогама и на великим раскршћима да би их видели људи. Заиста, кажем вам, већ су примили своју плату. А ти, кад се молиш, уђи у своју најскровитију собу и затвори врата, па се помоли свом Оцу који је у тајности. Тада ће ти твој Отац, који види у тајности, узвратити. А кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде незнабошци, јер они мисле да ће бити услишени зато што користе много речи. Зато не будите као они, јер Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите. „Молите се, дакле, овако: „’Оче наш, који си на небесима, нека се свети+ име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља+ твоја, како на небу тако и на земљи.  Дај нам данас хлеб наш за овај дан  и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим. И не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога.‘ „Јер ако ви опростите људима њихове преступе, и ваш ће небески Отац опростити вама. Али ако ви не опростите људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе" (Матеј 6:5-15) (How to Pray God? ; In Congregation).
 • Јехова Бог пита да је наш однос са њим ексклузиван:  "Не, него кажем да оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу. А ја не желим да ви имате ишта заједничко с демонима. Не можете пити чашу Јеховину и чашу демонску. Не можете јести са „стола Јеховиног“ и са стола демонског. Или „зар изазивамо Јеховину љубомору“? Зар смо јачи од њега?" (1. Коринћанима 10:20-22).
 • Да волимо Бога је да призна да има Сина, Исуса Христа. Исус Христ је једини Син Божији у смислу да је Он једини Син Божији створен директно од Бога: "Шта говоре људи, ко је Син човечји?“ Они су одговорили: „Неки кажу да си Јован Крститељ, други да си Илија, а трећи да си Јеремија или један од пророка.“  На то их је упитао: „А ви, шта ви кажете, ко сам ја?“ А Симон Петар одговори: „Ти си Христ, Син Бога живога.“ Тада му Исус рече: „Срећан си, Симоне, сине Јонин, јер ти то нису открили тело и крв, него мој Отац који је на небесима" (Матеј 16:13-17, Јован 1:1-3). Исус Христ није Бог Свемогући и он није део Тројице. Само вера у Христову жртву допушта опроштење грехова и касније исцељење и васкрсење мртвих: "Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему" (Јован 3:16,36) "Као што ни Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе" (Матеј 20:28) (Прослава комеморације смрти Христа; Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Друга важна заповест, према Исусу Христу, је да волимо нашег суседа: "Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ На овим двема заповестима темељи се сав Закон и Пророци" (Матеј 22:37-40). Мржња је забрањена: "Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ни у једном убици вечни живот не остаје" (1. Јован 3:15). Убиство је забрањено, убиство из личних разлога, убиство религиозним патриотизмом или државним патриотизмом  је забрањено: "Тада му Исус рече: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути"" (Матеј 26:52) (The Sacred Life; The End of Patriotism).
 • Ако волимо Бога, ми ћемо тражити да га задовољимо добрим понашањем: "Рекао ти је, о човече земаљски, шта је добро. Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?" (Михеј 6:8). Ако волимо Бога, ми ћемо избјећи понашање које он не одобрава: "Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство" (1. Коринћанима 6:9,10) (Основно учење Библије).
 • Да волимо Бога је да препознамо да нас води (индиректно) путем Његове речи Библије. Библија је Реч Божја: "Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело" (2 Тимотеју 3:16,17). Морамо га прочитати, проучити и применити у нашем животу: "Него ужива у закону Јеховином, И дан и ноћ пажљиво чита закон његов. Он је као дрво посађено крај вода које теку, Које плод свој доноси у своје време,Којем лишће не вене, И све што ради биће успешно" (Псалми 1: 1-3). Библија на мрежи доступна је на сајту и неколико библијских одломака ради бољег кориштења његовог упутства (Матејска поглавља 5-7: "Проповед на планини", књига Псалмса, Провербс, четири Еванђеља, Матеј, Марк, Лука и Јован и многи други библијски одломци (2 Тимотеју 3,16,17)) (Read the Bible Daily).

Шта радити током Велике невоље

Према Библији постоје пет важних услова који ће нам омогућити да стекнем милост Божу током велике невоље :

 • Назовите име Јехова молитвом: "И свако ко призове Јеховино име биће спасен" (Јоило 2:32).
 • Вјерујте у жртву Христа да бисте добили опроштење греха: "После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. (...) И рекао ми је: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви"" (Откривење 7:9-17).
 • Бити тужан због смрти Христа који је дозволио опроштење наших грехова: "И излићу на Давидов дом и на становнике Јерусалима дух милости и молитве, и гледаће у онога кога су проболи, нарицаће за њим као што се нариче за сином јединцем, и горко ће га оплакивати као што се оплакује првенац. Тог дана биће велико нарицање у Јерусалиму, као нарицање у Ададримону у долини Мегидо" (Захарија 12:10,11). Бити тужни због лоших ствари које се раде: "Затим му је Јехова рекао: „Прођи кроз град, кроз Јерусалим, и знаком обележи чела људи који тугују и плачу због свих гадости које се чине у њему" (Језекиљ 9:4).
 • Пост: "Затрубите у рог на Сиону! Прогласите свети пост!  Сазовите свечани збор! Окупите народ! Посветите збор! Сакупите старце! Окупите децу и одојчад!" (Јоел 2:15,16, општи контекст овог текста је велика невоља (Јоел 2: 1,2)).
 • Сексуална апстиненција: "Нека младожења изађе из своје одаје и невеста из своје свадбене одаје!" (Јоел 2:16, општи контекст овог текста је велика невоља (Јоел 2: 1,2)). "и све остале породице, свака породица засебно, и њихове жене засебно" (Захарија 12:12-14).

Шта урадити након Велике невоље

Постоје две главне божанске препоруке:

 • Прославите суверенитет Јеховине и радујте се ослобођењу човечанства: "Ко год остане од свих народа који дођу на Јерусалим, долазиће сваке године да се поклони Краљу, Јехови над војскама, и да слави Празник сеница" (Захарија 14:16) (The Release).
 • Чишћење земље за 7 месеци, после велике невоље, до 10 "нисана" (Јеврејски календарски мјесец) (Езек. 40: 1,2): "Израелов дом ће их сахрањивати седам месеци да се земља очисти" (Језекиљ 39:12).

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).

главни мени:
Eнглески: http://www.yomelyah.com/435871998 
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491 
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345 
француски: http://www.yomelijah.com/433820120

Compartir esta página