Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски

ЗАШТО?

Зашто је Бог до данас дозволио патњу и злобу?

Зашто је Бог до данас дозволио патњу и злобу?

"Јехова, докле ћу вапити, а да ти не чујеш? Докле ћу те због насиља звати у помоћ, а да ти нешто не учиниш? Зашто допушташ да гледам зло које се чини? Зашто допушташ да људи угњетавају једни друге? Зашто су пљачка и насиље преда мном? Зашто има толико свађа и сукоба? Због тога закон губи снагу и правда никад не побеђује. Зли окружују праведне и зато се правда изврће"

(Авакум 1:2-4)

"Опет сам посматрао све неправде које се чине под сунцем. Видео сам сузе оних који трпе неправду, а није било никога да их утеши. Моћ је у рукама оних који им чине неправду и никога нема да их утеши. (…) Свашта сам видео током свог испразног живота – од праведника који пропада иако је праведан до злог човека који дуго живи упркос својој злоби. (...) Све сам то видео и размотрио сам у свом срцу све што се ради под сунцем док човек влада над човеком на његову штету. (...) На земљи се догађа још нешто што је испразно: има праведника с којима се поступа као да су чинили зло и има злих с којима се поступа као да су поступали праведно. Кажем да је и то испразно. (...) Видео сам слуге на коњима, а кнезове како иду пешице као слуге”

(Проповедник 4:1; 7:15; 8:9,14; 10:7)

"Јер оно што је створено потчињено је испразности – не својом вољом, него вољом онога који га је потчинио – али је притом пружена и нада“

(Римљанима 8:20)

"Кад је у кушњи, нека нико не говори: „Бог ме искушава.“ Јер нико не може искушавати Бога злим стварима нити он икога злом искушава"

(Јаков 1:13)

Зашто је Бог до данас дозволио патњу и злобу?

Прави кривац у овој ситуацији је Сатана ђаво, кога у Библији називају оптуживачем (Откривење 12: 9). Исус Христос, Син Божији, рекао је да је ђаво лажов и убица човечанства (Јован 8:44). Постоје две велике оптужбе упућене Богу:

1 - Оптужба против права Бога да влада над својим створењима, и невидљивим и видљивим.

2 - Оптужба која се односи на интегритет створења, посебно људских бића, направљених на слику Божју (Постанак 1:26).

Када се поднесе жалба и поднесу озбиљне оптужбе, треба пуно времена истражити тужилаштву или одбрани, пре суђења и коначне пресуде. Пророчанство из Даниела, 7. поглавље, приказује ситуацију у којој су укључени суверенитет Бога и интегритет човека на суду на коме се суди: "Огњена река је извирала пред њим и текла од његовог престола. Хиљаду хиљада служило му је и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим. Суд је почео да заседа и књиге су се отвориле. (…) И Суд је заседао и одузео му власт, а затим је тај краљ био затрт и сасвим уништен“ (Данило 7:10,26). Као што је написано у овом тексту, суверенитет земље која је увек припадала Богу одузет је ђаволу, а такође и човеку. Ова слика суда представљена је у Исаијином поглављу 43, где је записано да су они који заузимају страну Бога његови „сведоци“: "„Ви сте моји сведоци“, каже Јехова, „и мој слуга ког сам изабрао, да бисте знали и веровали ми и разумели да сам ја онај исти. Пре мене није био начињен ниједан бог и после мене се није појавио ниједан. Ја, ја сам Јехова, и осим мене нема спаситеља““ (Исаија 43:10,11). Исуса Христа називају и „верним сведоком“ Бога (Откривење 1:5).

У вези са ове две озбиљне оптужбе, Јехова Бог је дозволио да сатана ђаво и човечанство, више од 6.000 година, изнесу своје доказе, наиме да ли могу да владају земљом без суверенитета Бога. На крају смо овог искуства где се лаж ђавола излаже на видело катастрофалном ситуацијом у којој се човечанство налази, на ивици потпуне пропасти (Матеј 24:22). Пресуда и извршење казне одвијаће се у великој невољи (Матеј 24:21; 25:31-46). Сада ћемо се конкретније позабавити двема оптужбама за ђавола, испитивањем онога што се догодило у Едену, у 2. и 3. поглављу Постања и 1. и 2. поглављу књиге Јоба.

1 - Оптужба против Божјег права да влада над својим створењима, и невидљивим и видљивим

2. поглавље Постања нас обавештава да је Бог створио човека и сместио га у „врт“ зван "Еден" од неколико хиљада хектара, ако не и више. Адам је био у идеалним условима и уживао је велику слободу (Јован 8:32). Међутим, Бог је ограничио ову неизмерну слободу: дрво: "А Јехова Бог узе човека и стави га у рајски врт да га обрађује и брине о њему. И Јехова Бог је такође наметнуо ово заповест човеку: "Јехова Бог је сместио човека у еденски врт да га обрађује и да се брине о њему. Тада је Јехова Бог дао човеку ову заповест: „Са сваког дрвета у врту слободно једи док се не наситиш. Али с дрвета познавања добра и зла не смеш јести, јер оног дана кад будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети““ (Постање 2:15-17). „Дрво знања о добром и злу“ било је једноставно конкретан приказ апстрактног појма добра и зла. Од сада је ово право дрво, представљено за Адама, конкретна граница, „(конкретно) знање о добром и злу", које је Бог утврдио, између „добрих", да Му се покорава и да га не једе и „лошег“, непослушност.

Очигледно је да ова заповест Божја није била тешка (упоредите с Матејем 11:28-30 „Јер је јарам мој лаган и бреме моје лако“ и 1. Јованова 5:3 „Заповести његове нису тешке“ ( оне божје)). Иначе, неки су рекли да „забрањено воће“ представља телесне односе: ово је погрешно, јер када је Бог дао ову заповест, Ева није постојала. Бог није хтео да забрани нешто што Адам није могао знати (Упоредите временску линију догађаја Постање 2:15-17 (Божја заповест) са 2:18-25 (стварање Еве)).

Искушење ђавола

"Змија је била најопрезнија од свих дивљих животиња које је Јехова Бог створио. Она је рекла жени: „Да ли је Бог заиста рекао да не смете да једете са сваког дрвета у врту?“ А жена је одговорила змији: „Смемо да једемо плодове с дрвећа у врту. Али за плод с дрвета које је усред врта, Бог је рекао: ’Не једите га и не дирајте га да не бисте умрли.‘ “ На то је змија рекла жени: „Не, сигурно нећете умрети.  Него Бог зна да ће вам се оног дана кад га будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, па ћете знати шта је добро, а шта зло.“ Тада је жена видела да је плод с дрвета добар за јело, да је примамљив* и да лепо изгледа. Зато га је убрала и јела. После је дала и свом мужу, кад је био с њом, па је и он јео“ (Постање 3:1-6).

Ђаво је отворено напао Божји суверенитет. Сатана је отворено наговестио да је Бог ускраћивао информације ради наношења штете својим створењима: „Јер Бог зна“ (подразумевајући да Адам и Ева нису знали и да им је то нанело штету). Па ипак, Бог је увек задржао контролу над ситуацијом.

Зашто је Сатана разговарао са Евом, а не с Адамом? Апостол Павле је надахнуто написао да би је „преварио“: "И није био преварен Адам, него жена – она је била потпуно преварена+ и прекршила је Божју заповест" (1. Тимотеју 2:14). Зашто је Ева преварена? Због своје младости јер је имала врло мало година искуства, док је Адам имао најмање преко четрдесет година. Заправо, Еве се у младим годинама мало изненадила што јој се змија обраћала. Она је нормално наставила овај необичан разговор. Стога је Сатана искористио Евино неискуство да је натера на грех. Међутим, Адам је знао шта ради, намерно је донео одлуку да греши. Ова прва оптужба за ђавола односила се на Божје природно право да влада над својим створењима, и невидљивим и видљивим (Откривење 4:11).

Нешто пре краја тог дана, пре заласка сунца, Бог је пресудио тројици криваца (Постање 3:8-19). Пре него што је утврдио кривицу Адама и Еве, Јехова Бог се задовољио тиме што им је поставио питање о њиховом гесту, а они су одговорили: "Човек је одговорио: „Жена коју си ми дао да буде уз мене, она ми је дала плод с дрвета па сам га јео.“  Тада је Јехова Бог упитао жену: „Зашто си то урадила?“ А жена је одговорила: „Змија ме је преварила па сам јела.“" (Постање 3:12,13). Далеко од тога да су признали своју кривицу, и Адам и Ева покушали су да се оправдају. Адам је чак индиректно замерио Богу што му је дао жену која га је погрешила: „Жену коју си дао да буде са мном“. У 1. Мојсијевој 3:14-19 можемо прочитати Божји суд уз обећање да ће се испунити његова намера: "Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства+ и њеног потомства. Оно ће ти здробити главу, а ти ћеш га ранити у пету" (Постање 3:15). Овим обећањем Јехова Бог је посебно наговештавао да ће се његова намера неизбежно остварити, обавештавајући Сатану ђавола да ће бити уништен. Од тог тренутка, грех је ушао у свет, као и његова главна последица, смрт: "Дакле, преко једног човека је грех ушао у свет и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви постали грешни" (Римљанима 5:12).

2 - Оптужба ђавола о интегритету људског бића, направљена по лику Божијем

Изазов ђавола

Ђаво је наговестио да постоји мана у човековој природи. То се види из ђавољег изазова у вези са интегритетом верног слуге Јоба:

"Јехова је тада упитао Сатану: „Одакле долазиш?“ А Сатана је одговорио Јехови: „Пролазио сам земљом и обилазио је.“  Јехова је рекао Сатани: „Јеси ли запазио мог слугу Јова? Нема на земљи таквог као што је он. Он је праведан човек, беспрекоран у свему, боји се Бога и клони се зла.“   А Сатана је одговорио Јехови: „Зар се Јов без разлога боји Бога? Зар ти не штитиш њега, његову породицу и све што има? Благословио си дело његових руку+ и његова стока се намножила на земљи. Али сада пружи руку и узми му све што има, и видећеш да ће те у лице проклети.“ Тада је Јехова рекао Сатани: „Ево, све што има у твојим је рукама. Само њега не дирај!“ Тако је Сатана отишао од Јехове. (... ) Јехова је тада упитао Сатану: „Одакле долазиш?“ А Сатана је одговорио Јехови: „Пролазио сам земљом и обилазио је.“ Јехова је рекао Сатани: „Јеси ли запазио мог слугу Јова? Нема на земљи таквог као што је он. Он је праведан човек, беспрекоран у свему, боји се Бога и клони се зла. И даље ми остаје веран, иако ти хоћеш да ме наведеш да се окренем против њега и да га упропастим без разлога.“ Али Сатана је одговорио Јехови: „Кожу за кожу! Све што човек има даће за свој живот. Зато сада пружи руку и дотакни се његових костију и његовог меса, и видећеш да ће те у лице проклети.“ Тада је Јехова рекао Сатани: „У твојим је рукама! Само му немој одузети живот!““ (Јоб 1:7-12; 2:2-6).

Кривица људи је, према Сатани ђаволу, што служе Богу, не из љубави према свом Створитељу, већ из користољубља и опортунизма. Под притиском, губитком добара и страхом од смрти, и даље је према Сатани ђаволу човек могао само одступити од своје оданости Богу. Али Јоб је показао да је Сатана лажов: Јоб је изгубио сву имовину, изгубио је десеторо деце и приближио се смрти са „злоћудним врењем“ (Прича о Јобу 1 и 2). Троје лажних утешника преузело је одговорност за психолошко мучење Јоба, рекавши да су све његове несреће произашле из његових скривених грехова, те да га је због тога Бог кажњавао за његову кривицу и злобу. Ипак, Јоб није одступио од свог интегритета и одговорио је: "Нипошто вас не могу прогласити праведнима! Докле год сам жив, нећу се одрећи своје оданости Богу!" (Јов 27:5).

Међутим, најважнији ђаволов пораз у одржавању интегритета човека до смрти био је Исус Христос који је био послушан свом Оцу до смрти: "Осим тога, кад је постао човек, понизио се и био је послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу“ (Филипљанима 2:8 ). Исус Христос, интегритетом чак и до смрти, понудио је Оцу веома драгоцену духовну победу, зато је и био награђен: "Зато га је Бог узвисио и подарио му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено – оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом – и да свако јавно призна Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца" (Филипљанима 2:9-11).

У илустрацији расипног сина, Исус Христ нам даје омогућава да боље разумемо начин на који се његов Отац носи са ситуацијама у којима његова створења неко време оспоравају његов ауторитет (Лука 15:11-24). Расипни син затражио је од оца наследство и да напусти кућу. Отац је допустио свом већ одраслом сину да донесе ову одлуку, али и да сноси последице. Исто тако, Бог је препустио Адаму да користи свој слободни избор, али и да сноси последице. Што нас доводи до следећег питања у вези са патњом човечанства.

Узроци патње

Патња је резултат четири главна фактора

1 - Ђаво је тај који узрокује патњу (али не увек) (Јов 1:7-12; 2:1-6). Према Исусу Христу, он је владар овог света: "Сада се суди овом свету, сада ће владар овог света бити свргнут“ (Јован 12:31; 1. Јован 5:19). Због тога је човечанство у целини несрећно: "Јер знамо да све што је створено заједно уздише и да је у боловима све до сада“ (Римљанима 8:22).

2 - Патња је резултат нашег стања грешника, које нас води у старост, болест и смрт: "Дакле, преко једног човека је грех ушао у свет и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви постали грешни. (...) Јер плата за грех је смрт“ (Римљанима 5:12; 6:23).

3 - Патња може бити резултат лоших људских одлука (с наше или оних других): "Јер не чиним добро, које желим, него зло, које не желим“ (Поновљени закон 32:5; Римљанима 7:19). Патња није резултат „наводног закона карме“. Ево шта можемо прочитати у Јовановом поглављу 9: "Идући путем, видео је човека слепог од рођења. Његови ученици су га упитали: „Учитељу, ко је згрешио, овај човек или његови родитељи, па се он родио слеп?“ Исус је одговорио: „Није згрешио ни он ни његови родитељи, али на њему ће људи видети шта Бог може да учини“ (Јован 9:1-3). „Божја дела“, у његовом случају, требала су бити његово чудесно исцељење.

4 - Патња може бити резултат „непредвиђених времена и догађаја“, због чега се особа налази на погрешном месту у погрешно време: "Видео сам под сунцем и то да трку не добијају увек они који су брзи, ни битку они који су моћни, нити хлеб увек имају они који су мудри, ни богатство они који су разборити, нити су увек успешни они који имају знање, јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих.  Јер човек не зна кад његов час долази. Као рибе уловљене у мрежу и као птице ухваћене у замку, тако људи упадају у клопку кад их изненада задеси време невоље" (Проповедник 9:11,12).

Ево шта је Исус Христос рекао о два трагична догађаја која су проузроковала много смрти: "У то време тамо су били неки људи који су испричали Исусу да је Пилат погубио неке Галилејце док су приносили жртве и тако помешао њихову крв с крвљу жртава. Исус им је рекао: „Мислите ли да су ти Галилејци тако страдали јер су били већи грешници од свих осталих Галилејаца? Кажем вам да нису. Али ако се не покајете, сви ћете изгинути, као и они. Или оних 18 људи на које је пала кула у Силоаму и убила их – мислите ли да су они били већи грешници од свих осталих који живе у Јерусалиму? Кажем вам да нису. Али ако се не покајете, сви ћете изгинути, као и они““ (Лука 13:1-5). Исус Христос ниједног тренутка није сугерисао да су жртве несрећа или природних катастрофа грешиле више од других, па чак ни да Бог узрокује такве догађаје да казни грешнике. Било да се ради о болестима, несрећама или природним катастрофама, Бог није тај који их узрокује, а они који су жртве нису грешили више од других.

Бог ће уклонити све ове патње: "Тада сам чуо снажан глас с престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима.  Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола. Све што је пре било нестало је“" (Откривење 21: 3,4).

Судбина, "фаталност" и слободан избор

„Судбина“ или фатализам нису библијска учења. Није нам „суђено“ да чинимо добро или зло, већ према „слободном избору“ бирамо да чинимо добро или зло (Поновљени закон 30:15). Ово виђење судбине или фатализма уско је повезано са идејом коју многи људи имају о свезнању Бога и његовој способности да зна будућност. Видећемо како Бог користи своје свезнање или способност да унапред зна догађаје. Из Библије ћемо видети да је Бог користи на селективан и дискрециони начин или за одређену сврху, на неколико библијских примера.

Бог користи своје свезнање на дискрециони и селективан начин

Да ли је Бог знао да ће Адам грешити? Из контекста Постања 2 и 3, очигледно је да није. Како је Бог могао дати заповест да је унапред знао да ће Адам да не послуша? То би било супротно његовој љубави и све је учињено да ова заповест не буде тешка (1. Јованова 4:8; 5:3). Узећемо два библијска примера који показују да Бог користи своју способност да познаје будућност на релативне или дискреционе начине. Али такође, да Он увек користи ову способност у одређену сврху.

 Узмимо пример Аврама. У 1. Мојсијевој 22:1-14 постоји прича о Божјем захтеву да Аврам жртвује свог сина Исака. Тражећи од Аврама да жртвује свог сина, да ли је претходно знао да ли ће моћи да га послуша? У зависности од непосредног контекста приче, бр. Иако је у последњем тренутку Бог спречио Абрахама да учини такво дело, записано је овако: "Затим му је рекао: „Не дижи руку на дете и не чини му ништа, јер сада знам да се бојиш Бога кад ниси одбио да ми принесеш свог сина јединца““ (Постанак 22:12). Написано је „сада заиста знам да се бојите Бога“. Израз „сада“ показује да Бог није знао да ли ће Аврам испунити овај захтев.

Други пример се односи на уништавање Содоме и Гоморе. Чињеница да Бог шаље два анђела да провере скандалозну ситуацију још једном показује да у почетку није имао све доказе да донесе одлуку, а у овом случају је користио Своју способност да зна помоћу два анђела (Постање 18:20,21).

Ако читамо разне библијске пророчке књиге, открићемо да Бог још увек користи своју способност да познаје будућност у сасвим одређену сврху (Захаријино пророчанство; Данилово пророчанство). Узмимо једноставан библијски пример. Док је Ребека била трудна с близанцима, проблем је био знати које ће од двоје деце бити предак нације коју је Бог изабрао (Постање 25: 21-26). Јехова Бог је једноставно уочио генетски састав Езава и Јакова (мада није генетика та која у потпуности контролише будуће понашање), а затим је у свом предзнању направио пројекцију у будућност. да бисте знали каквим ће људима постати: "Твоје очи су ме виделе док сам још био заметак. Сви његови делови били су записани у твојој књизи према данима њиховог настанка. Записани су кад још није било ниједног“ (Псалам 139:16). На основу овог предзнања, Бог је направио свој избор (Римљанима 9:10-13; Дела 1:24-26 „Ти, Јехова, који познајеш срца свих“).

Да ли нас Бог штити?

Пре него што схватимо Божје размишљање на тему наше личне заштите, важно је размотрити три важне библијске тачке (1. Коринћанима 2:16):

1 - Исус Христос је показао да садашњи живот који се завршава смрћу има привремену вредност за све људе (Јован 11:11 (Лазарова смрт описана је као „спавање“)). Штавише, Исус Христос је показао да је најважније сачувати нашу перспективу вечног живота, уместо да покушава да „преживи“ суђење компромисом (Матеј 10:39, „душа“ = живот (Постанак 35:16-19)). Надахнути апостол Павле показао је да је „истински живот“ усредсређен на наду у вечни живот (1. Тимотеју 6:19).

Читајући књигу Дела апостолска, откривамо да је понекад Бог дозволио да се тест хришћанина заврши његовом смрћу, у случају апостола Јакова и ученика Стефана (Дела апостолска 7:54-60; 12:2). У другим случајевима, Бог је одлучио да заштити ученика. На пример, после смрти апостола Јакова, Бог је одлучио да заштити апостола Петра од идентичне смрти (Дела 12:6-11). Уопштено говорећи, у библијском контексту заштита слуге Божјег често је повезана са његовом намером. На пример, док је било усред бродолома, постојала је колективна божанска заштита апостола Павла и свих људи на броду (Дела апостолска 27:23,24). Колективна божанска заштита била је део више божанске сврхе, наиме да је Павле требало да сведочи о краљевима (Дела апостолска 9:15,16).

2 - Ово питање божанске заштите мора се ставити у контекст Сатанина два изазова, а посебно у речима које је изрекао у вези са интегритетом Јова: "Зар ти не штитиш њега, његову породицу и све што има? Благословио си дело његових руку и његова стока се намножила на земљи" (Јов 1:10). Да би одговорио на питање интегритета у вези са Јовом и читавим човечанством, овај ђаволов изазов показује да је Бог морао да на релативан начин уклони своју заштиту са Јова, што би могло да се односи цело човечанство. Убрзо пре своје смрти, Исус Христос је, цитирајући Псалам 22:1, показао да му је Бог одузео сваку заштиту, што је резултирало његовом смрћу као жртвом (Јован 3:16; Матеј 27:46). Ипак, што се тиче човечанства у целини, ово повлачење божанске заштите остаје релативно, јер као што је Бог забранио ђаволу да доведе Јобову смрт, очигледно је да исто важи и за све човечанство (упореди са Матејем 24:22).

3 - Горе смо видели да патња може бити резултат „непредвиђених времена и догађаја“, што значи да се људи могу наћи у погрешно време, на погрешном месту (Проповедник 9:11,12). Тако, генерално, Бог људе не штити од последица избора који је првобитно донео Адам. Човек остари, разболи се и умре (Римљанима 5:12). Може бити жртва несрећа или природних катастрофа (Римљанима 8:20; Проповедникова књига садржи врло детаљан опис узалудности садашњег живота који неизбежно доводи до смрти: "„Испразност над испразностима!“, каже проповедник, „Испразност над испразностима! Све је испразно!“" (Проповедник 1:2)).

Поред тога, Бог не штити људе од последица њихових лоших одлука: "Не заваравајте се: Бог се не може исмевати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети.  Ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети пропаст, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот“ (Галатима 6:7,8). Ако је Бог релативно дуго подвргао човечанство бескорисности, то нам омогућава да схватимо да је повукао своју заштиту од последица наше грешне државе. Наравно, ова опасна ситуација за читаво човечанство биће привремена (Римљанима 8:21). Тада ће цело човечанство, после разрешења ђаволског спора, повратити благонаклону заштиту Бога у земаљском рају (Псалам 91:10-12).

Да ли то значи да тренутно више нисмо појединачно заштићени од Бога? Заштита коју нам Бог пружа је заштита наше вечне будућности, у смислу наде у вечни живот, било преживљавањем велике невоље било васкрсењем, како ћемо издржати до краја (Матеј 24:13; Јован 5:28,29; Дела 24:15; Откривење 7:9-17). Поред тога, Исус Христос у свом опису знака последњих дана (Матеј 24, 25, Марко 13 и Лука 21) и књизи Откривења (посебно у поглављима 6:1-8 и 12:12) показују да човечанство ће проћи кроз велике недаће, од 1914. године, што јасно сугерише да неко време Бог то неће штитити. Међутим, Бог нас није оставио без могућности да се заштитимо појединачно применом његових добронамерних смерница садржаних у Библији, његовој Речи. Уопштено говорећи, примена библијских принципа помаже у избегавању непотребних ризика који би нам могли апсурдно скратити живот (Пословице 3:1,2). Изнад смо видели да судбина не постоји. Стога ће примена библијских принципа, Божијег вођства, бити попут пажљивог гледања удесно и улево пре преласка улице како бисмо сачували свој живот (Пословице 27:12).

Поред тога, апостол Петар је инсистирао да будемо будни у погледу молитве: "А свему се крај приближио. Зато будите разборити и не занемарујте молитву" (1. Петрова 4:7). Молитва и медитација могу заштитити нашу духовну и менталну равнотежу (Филипљанима 4:6,7; Постанак 24:63). Неки верују да су у неком тренутку свог живота били предмет Божје заштите. Ништа у Библији не спречава да се види ова изузетна могућност, већ напротив: "Показаћу наклоност ономе коме желим да покажем наклоност и смиловаћу се ономе коме желим да се смилујем“ (Излазак 33:19). Ово искуство остаје у редоследу искључивог односа између Бога и ове особе коју би Бог заштитио, није на нама да судимо: "Ко си ти да осуђујеш туђег слугу? Његов господар одлучује да ли ће он стајати или пасти. А стајаће, јер му Јехова* може помоћи да стоји“ (Римљанима 14:4).

Пре коначног краја патње, морамо се волети и помагати једни другима, како бисмо ублажили патњу у нашој околини: "Дајем вам нову заповест: Волите једни друге. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите једни друге.  По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели једни друге“ (Јован 13:34,35). Ученик Јаков, полубрат Исуса Христа, добро је написао да се таква врста љубави мора конкретизовати поступцима или иницијативама како би се помогло нашем ближњем који је у невољи (Јаков 2:15,16). Исус Христос је охрабрио да помогне онима који нам то никада не могу вратити (Лука 14:13,14). Радећи ово, на начин који „позајмљујемо“ Јехови и Он ће нам то вратити... стоструко (Пословице 19:17).

Занимљиво је приметити оно што Исус Христос помиње као дела милосрђа која нам хоће или неће допустити да добијемо његово одобрење: "Јер огладнео сам и дали сте ми да једем, ожеднео сам и дали сте ми да пијем, био сам странац и угостили сте ме,  нисам имао одећу и обукли сте ме, разболео сам се и бринули сте се о мени, био сам у затвору и посетили сте ме“ (Матеј 25:31-46). Давати храну, давати пиће, дочекивати непознате људе, донирати одећу, посећивати болесне, посећивати затворенике затворене због њихове вере. Треба напоменути да у свим овим поступцима не постоји ниједан чин који би се могао сматрати „религиозним“. Зашто ? Исус Христос је често понављао овај савет: „Желим милост, а не жртву“ (Матеј 9:13; 12:7). Опште значење речи „милост“ је саосећање или сажаљење на делу (уже значење је опроштај). Видећи некога у невољи, било да га познајемо или не, наша срца су дирнута и ако смо у могућности, доносимо им помоћ (Пословице 3:27,28).

Жртва представља духовна дела која су директно повезана са обожавањем Бога. Иако је наравно наш однос са Богом најважнији, Исус Христос је показао да не треба да користимо изговор за „жртву“ да бисмо се уздржали од показивања милости. У одређеним околностима, Исус Христос је осудио неке своје савременике који су користили изговор за „жртву“ да не би материјално помогли својим остарелим родитељима (Матеј 15:3-9). У овом случају, занимљиво је приметити шта Исус Христ каже онима који ће тражити његово одобрење, а ипак га неће имати: "Многи ће ми оног дана рећи: ’Господе, Господе, зар нисмо пророковали у твоје име, истеривали демоне у твоје име и чинили многа чуда у твоје име?‘“ (Матеј 7:22). Ако упоредимо Матеј 7:21-23 са 25:31-46 и Јован 13:34,35, схватамо да, иако је духовна „жртва” уско повезана са милосрђем, ово друго није мање важно. , из перспективе Јехове Бога и његовог Сина Исуса Христа (1. Јован 3:17,18; Матеј 5:7).

На питање пророка Авакума (1:2-4), које се односи на то зашто је Бог дозволио патњу и злобу, ево одговора: "Јехова ми је тада рекао: „Запиши визију и читко је урежи на плочице, да се може лако читати наглас. Јер та визија ће се испунити у време које је за то одређено. Она јури према свом крају и неће слагати. Чак и да касни, чекај је! Јер сигурно ће се испунити и неће закаснити!“ (Авакум 2:2,3). Ево неколико библијских текстова ове врло блиске будуће „визије“ наде која неће закаснити:

"И видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали, а ни мора више није било. Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог младожењу. Тада сам чуо снажан глас с престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола. Све што је пре било нестало је“" ( Откривење 21:1-4).

"Вук ће боравити с јагњетом, леопард ће лежати с јаретом, теле и лав и ухрањена животиња заједно ће бити, а мали дечак ће их водити. Крава и медведица заједно ће јести, а њихови младунци заједно ће лежати. Лав ће јести сламу као бик. Дете које сиса играће се над кобрином рупом, дете које је престало да сиса стављаће руку на рупу змије отровнице. Више се неће чинити зло нити било каква штета на целој мојој светој гори, јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:6-9).

"Тада ће се слепима отворити очи и глувима ће се отворити уши. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати. Јер ће воде извирати у пустињи и потоци у пустоши. Од сасушене земље настаће језеро, од жедне земље извори воде. На местима где су лежали шакали биће зелене траве, трске и папируса“ (Исаија 35:5-7).

"Тамо више неће бити одојчета које би живело свега неколико дана нити старца који не би проживео све своје године. Чак и ако неко умре са сто година, сматраће се дететом, а грешник ће бити проклет чак и ако буде имао сто година. Они ће градити куће и живеће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити куће, а неко други живети у њима, неће они садити, а неко други јести род. Јер ће животни век мог народа бити као век дрвета, и моји изабраници ће уживати у плодовима свог рада. Неће узалуд напорно радити нити ће рађати децу коју ће снаћи невоља, јер су они потомство које је Јехова благословио, они и њихови потомци. Пре него што ме призову, ја ћу им се одазвати. Док још буду говорили, ја ћу их услишити“ (Исаија 65:20-24).

"Нека његово тело постане свежије него у младости, нека се врати у дане своје младалачке снаге“ (Јов 33:25).

"На овој гори Јехова над војскама припремиће свим народима гозбу од најбољих јела, гозбу од изврсних вина, од сочних јела с месом, од добрих, процеђених вина. На овој гори он ће уништити копрену која покрива све народе, покривало које је раширено над свим народима. Заувек ће уништити смрт. Свевишњи Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица. Уклониће срамоту свог народа по целој земљи, јер је тако рекао Јехова“ (Исаија 25:6-8).

"Твоји мртви ће оживети. Устаће мртва тела мог народа. Пробудите се и кличите радосно, ви који живите у прашини! Јер је ваша роса као јутарња роса, и земља ће вратити у живот своје умрле“ (Исаија 26:19).

"А многи од оних који спавају у земаљском праху пробудиће се, једни за вечни живот, а други за срамоту и вечни презир“ (Данило 12:2).

"Не чудите се томе, јер долази време кад ће сви који су у гробовима чути глас Божјег Сина  и изаћи ће – они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде“ (Јован 5:28,29).

"И имам наду, коју имају и ови људи, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15) (Жетве живота; Принц Земље; Свештеник Земље; Левит).

Ко је Сатана ђаво?

Исус Христос је врло сажето описао ђавола: "Он је убица откако се побунио и није остао постојан у истини, јер у њему нема истине. Кад говори лаж, говори оно што је својствено њему. Он је лажов и отац лажи“ (Јован 8:44). Сатана ђаво није апстракција зла, већ стварно духовно створење (види извештај из Матеја 4:1-11). Исто тако, демони су такође анђели који су постали побуњеници који су следили пример ђавола (Постанак 6:1-3, да се упореди са писмом Јуде стиха 6: "И анђеле који нису задржали свој првобитни положај, него су напустили пребивалиште које им је било намењено, чува у вечним оковима у густој тами за велики дан када ће над њима бити извршена пресуда“).

Када је написано „он није чврсто стајао у истини“, то показује да је Бог створио овог анђела без греха и без икаквих трагова опачине у његовом срцу. Овај анђео је на почетку свог живота имао „лепо име“ (Проповедник 7:1а). Међутим, није остао усправан, гајио је понос у свом срцу и временом је постао „ђаво“, што значи клеветник, и Сатана, противник; његово старо прелепо име, његова добра репутација, замењено је именом вечне срамоте. У пророчанству Језекиља (28. поглавље), против поносног краља Тира, јасно се алудира на понос анђела који је постао „ђаво“ и „Сатана“: "Сине човечји, запевај нарицаљку о краљу Тира и реци му: ’Овако каже Свевишњи Господ Јехова: „Био си пример савршенства, пун мудрости и савршено леп. Био си у Едену, Божјем врту. Красило те је свако драго камење: рубин, топаз, јаспис, хризолит, оникс, жад, сафир, тиркиз и смарагд. Сваки камен је био у златном оквиру. Све је то припремљено оног дана кад си створен. Поставио сам те да будеш помазани херувим заштитник. Био си на Божјој светој гори и ходао си међу ужареним камењем. Био си беспрекоран у својим поступцима од дана кад си створен па све док ниси почео да чиниш неправду“ (Језекиљ 28:12-15). Својим неправедним чином у Едену постао је „лажов“ који је проузроковао смрт свих Адамових потомака (Постање 3; Римљанима 5:12). Тренутно је Сатана ђаво тај који влада светом: "Сада се суди овом свету, сада ће владар овог света бити свргнут“ (Јован 12:31; Ефешанима 2:2; 1. Јован 5:19) .

Сатана ђаво биће трајно уништен: "А Бог који даје мир ускоро ће под вашим ногама здробити Сатану“ (Постање 3:15; Римљанима 16:20).

Compartir esta página