Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

Прослава комеморације смрти Христа

"Јер је Христ, наша пасхална жртва, већ жртвован"

(1. Коринћанима 5:7)

Помен смрти Исуса Христа одржаће се у НЕДЕЉУ 21. АПРИЛА 2024. године по заласку сунца (према прорачуну „астрономског“ младог месеца)

Отворено писмо хришћанској конгрегацији Јеховиних сведока

Драга браћо и сестре у Христу,

Хришћани који имају наду у вечни живот на земљи морају да се повинују Христовој заповести да једу бесквасни хлеб и пију чашу за време помена његове жртвене смрти

(Јован 6:48-58)

Како се ближи датум комеморације Христове смрти, важно је послушати Христову заповест о томе шта симболизује његову жртву, наиме његово тело и његову крв, које симболизују бесквасни хлеб и чаша. Једном приликом, говорећи о мани која је пала са неба, Исус Христос је рекао ово: „Истину вам кажем, ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи.  Ко се храни мојим телом и пије моју крв, добиће вечни живот, а ја ћу га ускрснути у последњи дан“ (Јован 6:48-58). Неки би тврдили да он није изговорио ове речи као део онога што ће постати комеморација његове смрти. Овај аргумент ни на који начин не поништава обавезу да се једе оним што симболизује његово тело и крв, а то су бесквасни хлеб и чаша.

Признајући, на тренутак, да ће постојати разлика између ових изјава и прослављања спомендана, онда се мора позвати на њен модел, прослављање Пасхе („Христос, наша Пасха је жртвован“ 1. Коринћанима 5:7; Јеврејима 10:1). Ко је требало да слави Пасху? Само обрезани (Излазак 12:48). Излазак 12:48, показује да су чак и странци могли да учествују у Пасхи, под условом да су били обрезани. Учешће на Пасхи је чак било обавезно за странца (видети стих 49): „Ако међу вама живи досељеник, нека и он припреми пасхалну жртву Јехови. Нека то уради према одредбама и прописима који се односе на Пасху. Нека исте одредбе важе и за вас и за досељенике“ (Бројеви 9:14). „Нека иста одредба важи за вас и за досељенике који живе међу вама. То је трајна одредба коју треба да извршавате из нараштаја у нараштај. И ви и досељеници сте једнаки пред Јеховом“ (Бројеви 15:15) . Учешће на Пасхи је била витална обавеза, а Јехова Бог, у вези са овом прославом, није правио разлику између Израелаца и страних становника.

Зашто инсистирати на томе да је странац био у обавези да слави Пасху? Јер главни аргумент оних који забрањују учешће у амблемима, верним хришћанима који имају земаљску наду, јесте да они нису део „новог завета“, па чак нису ни део духовног Израиља. Ипак, према моделу Пасхе, не-Израелци би могли да славе Пасху... Шта представља духовно значење обрезивања? Послушност Богу (Поновљени закони 10:16; Римљанима 2:25-29). Духовно необрезивање представља непослушност Богу и Христу (Дела 7:51-53). Одговор је детаљно описан у наставку.

Да ли учешће у хлебу и чаши зависи од небеске или земаљске наде? Ако се ове две наде докажу, уопште, читањем свих изјава Христових, апостола, па чак и њихових савременика, схватамо да оне нису догматизоване нити директно поменуте у Библији. На пример, Исус Христ је често говорио о вечном животу, не правећи разлику између небеске и земаљске наде (Матеј 19:16,29; 25:46; Марко 10:17,30; Јован 3:15,16, 36; 4:14, 35;5:24,28,29 (говорећи о васкрсењу, он чак и не помиње да ће оно бити земаљско (иако ће бити)), 39;6:27,40, 47.54 (има много других референци где Исус Христос не прави разлику између вечног живота на небу или на земљи)). Дакле, ове две наде не треба „догматизовати“ и не треба разликовати хришћане, у оквиру прослављања парастоса. И наравно, подредити ове две наде, конзумирању хлеба и чаше, нема апсолутно никакве библијске основе.

Коначно, у контексту Јована 10, рећи да ће хришћани са земаљском надом бити „друге овце“, а не део новог завета, потпуно је ван контекста целог овог истог поглавља. Док читате чланак (доле), „Друга овца“, који пажљиво испитује контекст и илустрације Христа, у Јовану 10, схватићете да он не говори о заветима, већ о идентитету правог месије. „Друге овце“ су хришћани који нису Јевреји. У Јовану 10 и 1. Коринћанима 11, не постоји библијска забрана верним хришћанима који имају наду у вечни живот на земљи и који имају духовно обрезање срца, да једу хлеб и пију чашу вина за спомен.

Што се тиче израчунавања датума комеморације, пре резолуције написане у Кули стражари од 1. фебруара 1976. (енглеско издање (страна 72)), датум 14. нисана био је заснован на „астрономском младом месецу“. Није био заснован на првом полумесецу видљивом у Јерусалиму. У наставку вам је објашњено зашто је астрономски млад месец више у складу са библијским календаром, на основу детаљног објашњења Псалама 81:1-3. Штавише, јасно је из чланка Куле стражаре, усвојена нова метода нема универзалну вредност, односно мора се посматрати само у Јерусалиму, док је астрономски млад месец применљив на свих пет континената у истовремено, има универзалну вредност. Због тога је датум наведен на почетку овог чланка (засновано на астрономском младом месецу) два дана испред прорачуна који води Хришћанска конгрегација Јеховиних сведока од 1976. Братски у Христу.

***

Библијски метод за одређивање датума прославе сећања на смрт Исуса Христа исти је као и Пасха у Библији. 14. Нисан (месец библијског календара), четрнаести дан од "ново месец"(који је први дан месеца Нисан): "Првог месеца, четрнаестог дана тог месеца, увече почните да једете бесквасне хлебове и једите их све до вечери двадесет првог дана тог месеца" (Излазак 12:18). "Вече" одговара почетку дана 14 Нисана. У Библији дан започиње након заласка сунца, "вечер" ("И било је вече и било је јутро — дан први" (Постанак 1, 5)). То значи да када лунарна астрономска таблица помиње „пун месец“ 8. априла или "ново месец" 23. априла, то је период између две вечери 7. априла и 22. априла, након заласка сунца, и пре изласка сунца, 8. и 23. априла, када се месец мења (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (ен Француски)).

Псалам 81:1-3 (из Библије) омогућава нам да разумемо да је први дан "новог месеца" потпуни нестанак Месеца: "На младоме месецу зазвони рог, на пун месец , за дан наше гозбе ". На основу ове рачунице, датум обележавања смрти Исуса Христа биће Недеља, 2. априла 2023, после заласка сунца.

У овом тексту (Псалми 81:1-3) поетично се спомиње „млади месец“, од датума 1. Етханима (Тисхри) када је рог пухао (Бројеви 10:10; 29:1). Спомиње "пун месец" од 15 Етханима (Тисхри), време радосне "гозбе" (видети стихове 1,2 и Поновљени закон 16:15). На основу лунарне астрономске табеле, посматрање је следеће: Када узмемо у обзир да је "новог месеца" његов потпуни нестанак (без полумесеца), у свим случајевима је петнаести дан месечевог месеца у периоду првог посматраног "пуног месеца" или астрономског "пуног месеца". Ако се сматра да је "новог месеца" посматрање првог полумесеца (као првог дана у месецу), први опажени пуни месец и астрономски пуни месец одговарају ноћи. од 12., 13. или 14. у месецу, а ређе од 15. у месецу. То значи да у овом случају, 15. у месецу, у готово свим случајевима, месец почиње своју силазну фазу (више није посматрајући пун месец)... Последично, првог дана у месецу , као што је "новог месеца", потпуни нестанак месеца (а не појава првог полумесеца), према Библији (Псалам 81:1-3).

Друге овце

„Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром“

(Јован 10:16)

Пажљиво читање Јована 10:1-16 открива да је централна тема идентификација Месије као правог пастира за његове ученике, овце.

У Јовану 10:1 и Јовану 10:16 пише: „Истину вам кажем, ко не улази у тор код оваца на врата, него на неки други начин, он је лопов и пљачкаш. (... ) Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром“. Овај „ограђени простор“ представља територију на којој је Исус Христ проповедао, Израелов народ, у контексту Мојсијевог закона: „Исус је ову дванаесторицу послао и заповедио им: „Немојте ићи људима из других народа и немојте улазити у самарићанске градове,  него идите изгубљеним овцама израелског народа"“ (Матеј 10:5,6). „Он је на то рекао: „Послат сам само изгубљеним овцама израелског народа““ (Матеј 15:24). Ово ограђено окружење је такође „дом Израела“.

У Јовану 10:1-6 пише да се Исус Христ појавио пред вратима ограде. То се догодило у време његовог крштења. „Чувар врата“ је био Јован Крститељ (Матеј 3:13). Крстећи Исуса, који је постао Христос, Јован Крститељ му је отворио врата и сведочио да је Исус Христос и Јагње Божије: „Сутрадан је Јован видео Исуса како долази код њега, па је рекао: „Ево Јагњета+ Божјег које односи грех света!"“ (Јован 1:29-36).

У Јовану 10:7-15, док је остао на истој месијанској теми, Исус Христ користи другу илустрацију означавајући себе као „Врата“, једино место приступа на исти начин као у Јовану 14:6: „Исус му је одговорио: „Ја сам пут и истина и живот. До Оца се може доћи само преко мене"". Главна тема теме је увек Исус Христ као Месија. Од 9. стиха, истог одломка (он мења илустрацију други пут), себе означава као пастира који пасе своје овце чинећи их да уђу или изађу да их нахране. Учење је усредсређено на њега и на начин на који мора да брине о својим овцама. Исус Христ себе означава као изврсног пастира који ће положити свој живот за своје ученике и који воли своје овце (за разлику од пастира који му плаћа плату који неће ризиковати свој живот за овце које му не припадају). Опет, фокус Христовог учења је Он сам као пастир који ће се жртвовати за своје овце (Матеј 20:28).

Јован 10:16-18: „Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром.  Отац ме воли зато што полажем свој живот да бих га опет примио.  Нико ми га не одузима, него га ја добровољно дајем. Имам право да га положим и имам право* да га опет примим. То ми је заповедио мој Отац“.

Читајући ове стихове, узимајући у обзир контекст претходних стихова, Исус Христос објављује револуционарну идеју у то време, да ће жртвовати свој живот не само у корист својих јеврејских ученика, већ и у корист нејевреја. Доказ је, последња заповест коју даје својим ученицима, о проповеди, јесте ова: „Али кад свети дух дође на вас, добићете снагу и сведочићете о мени у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и до свих крајева* земље“ (Дела апостолска 1:8). Управо на Корнилијевом крштењу почеће да се остварују Христове речи у Јовану 10:16 (Видети историјски извештај Дела апостолских, 10. поглавље).

Дакле, „друге овце“ из Јована 10:16 односе се на нејеврејске хришћане у телу. У Јовану 10:16-18 описује јединство у послушности оваца Пастиру Исусу Христу. Он је такође говорио о свим својим ученицима у своје време као о „малом стаду“: „Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да Краљевство“ (Лука 12:32). На Педесетницу 33. године, Христових ученика је било само 120 (Дела 1:15). У наставку извештаја Дела апостолских можемо прочитати да ће њихов број порасти на неколико хиљада (Дела 2:41 (3000 душа); Дела 4:4 (5000)). Било како било, нови хришћани, било у време Христа или у време апостола, представљали су „мало стадо” у односу на општу популацију народа Израела, а затим и на читаве друге народе тог времена.

Морамо бити уједињени као што је Исус Христ замолио свог Оца

„Не молим само за њих него и за све који ће поверовати у мене захваљујући њиховим речима, да сви они буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама, како би свет веровао да си ме ти послао“ (Јован 17:20,21).

  • Пасха је модел божанских захтева за прославу споменика смрти Христа: "јер је то само сенка онога што долази, а стварност је Христ" (Колошанима 2:17). "Пошто у Закону налазимо само сенку будућих благослова, а не и саме благослове" (Јеврејима 10:1) (The Reality of the Law).
  • Само обрезани могу прославити Пасху: "Ако би међу вама живео неки странац који би хтео да слави Пасху у част Јехови, нека се обрежу сви мушкарци из његовог дома. Тек тада може приступити да је слави и нека буде као онај ко је Израелац од рођења. Али нико необрезан не сме да једе од ње" (Излазак 12:48).
  • Хришћани више нису обавезни за физичко обрезивање: "Јер Христ је свршетак Закона" (Римљанима 10:4). Хришћанин мора имати духовно обрезивање срца: "Обрежите своје срце и не будите више непокорни" (Поновљени закони 10:16).
  • Духовно обрезивање срца је послушност Богу и његовом сину Исусу Христу: "Наиме, обрезање користи само ако извршаваш закон, али ако преступаш закон, твоје обрезање је постало необрезање. Дакле, ако се необрезани придржава праведних захтева Закона, зар се његово необрезање неће сматрати обрезањем? И онај ко је пореклом необрезан, а извршава Закон, судиће теби који, иако имаш писани закон и обрезање, преступаш закон. Јер прави Јудејац није онај који је то споља нити је право обрезање оно које је споља, на телу, него је прави Јудејац онај ко је то изнутра и његово обрезање је обрезање срца по духу, а не по писаном закону. Он не добија похвалу од људи, него од Бога" (Римљанима 2:25-29) (Основно учење Библије).
  • Духовно необрезање је непослушност према Богу и Његовом сину Исусу Христу: "Ви тврдокорни људи необрезаних срца и ушију! Ви се стално опирете светом духу — како су чинили ваши праочеви, тако и ви чините. Кога од пророка нису прогонили ваши праочеви? Чак су и поубијали оне који су указивали на долазак Праведника, чији сте ви сада издајници и убице постали, ви који сте примили Закон преко анђела̂, али га се нисте држали" (Дела 7:51-53).
  • Духовно обрезивање срца је неопходно за учешће комеморације смрти Христа (било која хришћанска нада (небеска или земља)) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd): "Дакле, нека најпре свако себе испита да ли је достојан, па онда нека једе од хлеба и пије из чаше" (1. Коринћанима 11:28). Самосвесно испитивање је испит савести пре прославе, да видим да ли смо послушни Богу и Христу. Ако верни Хришћанин буде чиста савјест, може конзумирати хлеб и пити чаша (било која хришћанска нада (небеска или земља)).
  • Изричита препорука Христа да симболично једе његово "месо" и његову "крв", је позив свим верним хришћанима: "Ја сам хлеб живота. Ваши су праочеви јели ману у пустињи, а ипак су умрли. Ово је хлеб који силази с неба, да човек једе од њега и да не умре. Ја сам живи хлеб који је сишао с неба. Ако неко једе од овог хлеба, живеће вечно. А хлеб који ћу ја дати моје је тело које ћу дати за живот света.“ Тада су Јудејци почели да се препиру међу собом: „Како нам овај може дати да једемо његово тело?“ Зато им је Исус рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи. Ко се храни мојим телом и пије моју крв, има вечни живот, и ја ћу га ускрснути у последњи дан, јер је моје тело права храна и моја крв је право пиће.  Ко се храни мојим телом и пије моју крв, остаје у јединству са мном и ја у јединству с њим. Као што је мене послао живи Отац па ја живим због Оца, тако ће и онај ко се храни мноме живети због мене. Ово је хлеб који је сишао с неба. То није као кад су ваши праочеви јели, а ипак су умрли. Ко се храни овим хлебом, живеће вечно" (Јован 6:48-58).
  • Верни хришћани морају учествовати у комеморацији смрти Христа да би остварили вечни живот (било која хришћанска нада (небеска или земља)): "Зато им је Исус рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи. (...) Као што је мене послао живи Отац па ја живим због Оца, тако ће и онај ко се храни мноме живети због мене" (Јован 6:53,57) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).
  • Људи који не слушају Бога и његовог сина Исуса Христа нису позвани да Прослава комеморације смрти Христа. Позвани су само верни хришћани: "Зато, браћо моја, кад се састанете да једете ту вечеру, причекајте једни друге" (1. Коринћанима 11:33) (In Congregation).
  • Ако желите да учествујете у "комеморацији Христове смрти" и да нисте хришћани, морате бити крштени, искрено желећи да се покорите Христовим заповестима: "Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа,  учећи их да се држе свега што сам вам заповедио. И ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Матеј 28:19,20).

Како прославити сјећање на смрт Исуса Криста?

"Чините ово мени на спомен"

(Лука 22:19)

После церемоније Пасхе, Исус Христос је поставио образац за будуће славље сећања на његову смрт (Лука 22: 12-18). Они су у овим библијским одломцима, еванђеља:

Матеј 26: 17-35.

Марко 14: 12-31.

Лука 22: 7-38.

Јован 13-13.

Исус је дао лекцију о понизности, опере ноге својим ученицима (Јован 13: 4-20). Ипак, овај догађај не треба сматрати ритуалом који ће се практиковати пре комеморације (упоредите Јован 13:10 и Матеј 15: 1-11). Међутим, прича нас обавјештава да је након тога Исус Христос "ставио своје вањске хаљине". Зато морамо бити правилно обучени (Јован 13: 10а, 12 упоредити са Матејем 22: 11-13). Успут, на мјесту погубљења Исуса Криста, војници су однијели одјећу коју је носио те вечери. Извештај о Јовану 19,23,24 нам говори да је Исус Христос носио "бешавну унутрашњу одећу, од врха у свој својој дужини". Војници се нису ни усудили да га растргну. Исус Христ је носио квалитетну одећу, у складу са важношћу церемоније. Без постављања неписаних правила у Библији, ми ћемо вршити добро просуђивање о томе како се облачити (Јеврејима 5:14).

Јуда Искариот је отишао пре церемоније. Ово показује да ову церемонију треба славити само међу вјерним кршћанима (Матеј 26: 20-25, Марко 14: 17-21, Јован 13: 21-30, Лукина прича није увијек хронолошка, већ у "логички поредак“ (Упореди Луку 22: 19-23 и Лука 1: 3 “од почетка, да би их написали у логичком реду” (1 Коринћанима 11: 28,33)).

Обред комеморације је описан са великом једноставношћу: "Док су јели, Исус је узео хлеб и, изрекавши благослов, изломио га је, дао ученицима и рекао: „Узмите, једите. Ово представља моје тело.“ Узео је и чашу, захвалио Богу и дао им је, говорећи: „Пијте из ње сви, јер ово представља моју ’крв савеза‘, која ће се пролити за многе+ ради опроштења греха. Али кажем вам, од сада нећу пити од овог виноградског рода до оног дана кад будем пио ново вино с вама у краљевству свог Оца.“ Кад су отпевали хвалоспеве, изашли су на Маслинску гору" (Матеј 26: 26-30). Исус Христос је објаснио разлог ове церемоније, значење своје жртве, шта представља бесквасни хлеб, симбол његовог безгрешног тела, и чаша, симбол његове крви. Замолио је своје ученике да сваке године спомен његову смрт 14. Нисаном (јеврејски календарски мјесец) (Лука 22:19).

Јеванђеље по Ивану нас обавештава о Христовом учењу после ове церемоније, вероватно од Јована 13:31 до Јована 16:30. Исус Христос се молио свом Оцу, према Јовом поглављу 17. Матеј 26:30, каже: "Кад су отпевали хвалоспеве, изашли су на Маслинску гору". Вероватно је песма хвале после молитве Исуса Христа.

Церемонија

Морамо следити Христов модел. Церемонију мора организовати једна особа, пастор, свештеник хришћанске заједнице. Ако се церемонија одржава у породичном окружењу, хришћанска глава породице мора то славити. Жена хришћанин која ће организовати церемонију треба изабрати од жене старица (Тит 2: 3). У овом случају, жена ће морати покрити главу (1. Коринћанима 11: 2-6).

Ко организује церемонију, одлучиће о подучавању у овим околностима на основу еванђеоске нарације, можда тако што ће их прочитати коментирајући их. Коначна молитва упућена Јехови Богу биће изречена. Хваљење се може пјевати у богослужењу Јехови Богу и поштовати његовог Сина Исуса Криста.

Што се тиче хлеба, врста житарица се не помиње, али мора бити направљена без квасца (Како припремити бесквасни хлеб (видео)). За вино је у неким земљама тешко добити га. У овом изузетном случају, лидери ће одлучити како да га замене на најприкладнији начин на основу Библије (Јован 19:34). Исус Христ је показао да се у изнимним ситуацијама могу донијети изузетне одлуке и да ће се Божја милост примијенити у овим околностима (Матеј 12: 1-8).

Не постоји библијска назнака о прецизном трајању церемоније. Дакле, тај ће организирати овај догађај који ће показати добру просудбу. Једина важна библијска тачка у погледу времена церемоније је следећа: сећање на смрт Исуса Христа мора се славити "између две вечери": после заласка сунца 13/14 "Нисан", и пре сунрисе. Јован 13: 30 нас обавештава да је Јуда Искариотски отишао, пре церемоније, "Била је ноћ" (Излазак 12: 6).

Јехова Бог је поставио овај пасошки закон: "Жртва принесена за празник Пасхе нека не остане преко ноћи до јутра" (Излазак 34:25). Зашто? Смрт ламб Пасхе је требало да се деси "између две вечери". Христова смрт, Јагње Божије, одређено је "пресудом", такође "између две вечери" и пре сунрисе: "Велики свештеник раздерао је своју одећу, говорећи: "Тада је првосвештеник раздерао своје хаљине и рекао: „Похулио је! Шта нам још требају сведоци? Ево, сад сте чули хулу. Шта мислите?“ А они су одговорили: „Заслужује смрт.“ (...) И одмах је петао запевао. И Петар се сетио речи које му је Исус рекао: „Пре него што петао запева, трипут ћеш ме се одрећи.“ И изашао је напоље и горко плакао" (Матеј 26: 65-75, Псалам 94:20 "Док неприлике ствара служећи се законом"; Јован 1: 29-36, Колошанима 2:17, Јеврејима 10: 1). Бог благосиља верне хришћане целог света преко свог Сина Исуса Христа, амен.

Обећање Божје
Енглисх: http://www.yomelyah.com/43965947   
Френцх: http://www.yomelijah.com/433820451  
Спанисх: http://www.yomeliah.com/441564813
Португалски: http://www.yomelias.com/435612656

главни мени:
Eнглески: http://www.yomelyah.com/435871998 
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491 
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345 
француски: http://www.yomelijah.com/433820120

Compartir esta página