ОНЛИНЕ БИБЛЕ

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

(Чланак "Основно учење Библије" је након чланка "Вјечни живот")

Вјечни живот

Радост кроз наду је енергија наше издржљивости

„А кад све то почне да се догађа, усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење"

(Лука 21:28)

Након што је описао драматичне догађаје који би претходили окончању овог система ствари, у време које би требало да буде најтеже и у којем сада живимо, Исус Христ је рекао својим ученицима да „подигну главу“ јер ће испуњење наше наде бити веома близу.

Како задржати радост док сте у личним проблемима? Апостол Павле је написао да морамо следити образац Исуса Христа: „Дакле, пошто смо окружени тако великим облаком сведока, одбацимо и ми сваки терет и грех који нас лако може спутати и истрајно трчимо трку која је пред нама.  Притом усмеримо поглед на Исуса – Вођу и Усавршитеља наше вере. Због радости која је стајала пред њим поднео је смрт на мученичком стубу не марећи за срамоту и сео је с десне стране Божјег престола.  Дакле, дубоко размишљајте о ономе који је подносио такво ругање грешника, који су тиме наудили сами себи, да се не бисте уморили и предали“ (Јеврејима 12:1-3).

Исус Христ је црпио енергију из своје издржљивости суочен са проблемима радошћу наде која му је била указана. Важно је црпити енергију за издржљивост кроз „радост“ наше наде у вечни живот која нам се ставља на располагање. Када су у питању наши проблеми, Исус Христ је рекао да их морамо решавати из дана у дан: „Зато вам кажем: Не брините се више за свој живот, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући. Зар живот не значи више од хране и тело од одеће?  Погледајте птице – оне не сеју нити жању нити сакупљају у житнице, а ипак их ваш небески Отац храни. Зар ви нисте вреднији од њих?  Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?  И за одећу, зашто се бринете? Погледајте љиљане који расту у пољу – не муче се нити преду, али кажем вам да ни Соломон у свој својој слави није био одевен као један од њих.  Ако Бог тако одева пољско биље, које је данас у пољу, а сутра се баца у пећ, зар неће још пре оденути вас, маловерни?  Зато се не брините и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘  Јер свим тим су заокупљени људи из других народа. А ваш небески Отац зна да вам је све то потребно" (Матеј 6:25-32). Принцип је једноставан, морамо користити садашњост да бисмо решили проблеме који настају, стављајући своје поверење у Бога, како би нам помогли у проналажењу решења: „Зато тражите најпре Краљевство и Божју праведност, а све ово ће вам се додати.  Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свог зла" (Матеј 6:33,34). Примјена овог принципа помоћи ће нам да боље управљамо менталном или емоционалном енергијом за рјешавање свакодневних проблема. Исус Христ саветује да се не претерује са предвиђањем, проблемима која би нам могла закрчити ум и одузети сву духовну енергију (Упореди са Марком 4:18,19).

Да бисмо се вратили охрабрењу написаном у Јеврејима 12:1-3, морамо да искористимо своје менталне способности да се пројицирамо у будућност кроз радост у нади, која је део плода светог духа: А плодови духа су: љубав, радост, мир, стрпљење, обзирност, доброта, вера,  благост, самосавладавање. Ниједан закон није против тога" (Галатима 5:22,23). У Библији је записано да је Јехова срећан Бог и да хришћанин проповеда „добре вести о срећном Богу“ (1. Тимотеју 1:11). Иако овај систем ствари никада није био толико у духовној тами, морамо бити извор светлости због добре вести коју делимо, али и због радости наше наде коју желимо да зрачимо на друге: Ви сте светлост света. Град који се налази на гори не може се сакрити.  Светиљка се не пали да се стави под корпу, него на свећњак, да светли свима у кући.  Тако нека ваша светлост светли пред људима, да виде ваша добра дела и славе вашег Оца који је на небесима" (Матеј 5:14-16). Следећи видео запис, као и чланак, заснован на нади у вечни живот, развијени су са овим циљем радости у нади: „Радујте се и кличите, јер је ваша награда на небесима велика. Тако су прогонили и пророке пре вас“ (Матеј 5:12 ). Нека учинимо радост Јехове нашим упориштем: „Не будите жалосни, јер је радост Јеховина ваша тврђава“ (Немија 8:10).

Вечни живот у земаљском рају

Вечни живот у рају на земљи (видео на Твитеру)

Ослобађање човечанства кроз Христову жртву

"Баш као што је Син Човјечји дошао, не да му се служи, већ да служи и даде своју душу као откупнину у замену за много тога" (Матеј 20:28)

Ослобађање Христове жртве кроз подмлађивање

"Нека тело његово постане свеже као у младости, Нека се врати у дане младалачке снаге своје" (Јоб 33:25)

Ослобађање Христове жртве кроз исцељење

"Нико од становника неће рећи: „Болестан сам.“ Народу који тамо живи опростиће се преступи" (Изаија 33:24)

Жртва Христа која ће се избавити од смрти

Земаљским васкрсењем

"И имам наду, коју имају и они, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике" (Дела 24:15)

Вечни живот кроз ослобађање човечанства од ропства греха

"Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему"

(Јован 3:16,36)

Реченице плаве боје (између два параграфа) дају вам додатна и детаљна библијска објашњења. Само кликните на плаву хипервезу. Библијски чланци углавном су написани на четири језика: енглеском, шпанском, португалском и француском

Исус Крист, када је био на земљи, често је подучавао наду у вечни живот. Међутим, такође је подучавао да ће вечни живот бити стечен само вером у Кристову жртву (Јован 3: 16,36). Вредност откупнине Христове жртве омогућиће излечење и подмлађивање и васкрсење.

Ослобођење путем откупнине Христове жртве

"Баш као што је Син Човјечји дошао, не да му се служи, већ да служи и даде своју душу као откупнину у замену за много тога"

(Матеј 20:28)

"Када се Јов помолио за своје пријатеље, Јехова га је избавио из невоље у којој је био заробљен. Тако је Јехова дао Јову двоструко више од свега што је раније имао" (Јов 42:10). Исто ће бити за све чланове Велике гужве који ће преживети Велику невољу. Јехова Бог, помоћу краља Исуса Христа, благословит ће их, као што нас је ученик Јаковљева подсетио: "Гле, срећнима називамо оне који су истрајали. Чули сте за Јовову истрајност и видели сте шта је Јехова на крају за њега учинио — видели сте да је Јехова веома самилостан и милосрдан" (Јаковљева 5:11).

(Христова жртва омогућава опрост и вредност откупнине која омогућава размену тела васкрсењем, регенерацију излечењем и подмлађивањем)

(Велика гомила свих народа преживеће велику невољу (Откривење 7:9-17))

Христова жртва омогућава опрост и вредност откупнине која омогућава размену тела васкрсењем, регенерацију излечењем и подмлађивањем.

Христова жртва ће уклонити болест

"Нико од становника неће рећи: „Болестан сам.“ Народу који тамо живи опростиће се преступи" (Изаија 33:24).

"Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се.  Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати. Јер ће у пустињи проврети воде и потоци у пустој земљи" (Изаија 35: 5,6).

Христова жртва ће омогућити помлађивање

"Нека тело његово постане свеже као у младости, Нека се врати у дане младалачке снаге своје" (Јоб 33:25).

Христова жртва омогућиће васкрсење мртвих

"А многи од оних што спавају у праху земаљском пробудиће се, једни за вечни живот, а други за срамоту и вечну гадост" (Данило 12:2).

"И имам наду, коју имају и они, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике" (Дела 24:15).

"Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће — они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде" (Јован 5:28,29).

"Видео сам и велики бели престо и онога који седи на њему. Пред њим су побегли земља и небо, и за њих се више није нашло места. И видео сам мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици су се отворили. А отворио се и један други свитак — свитак живота. И мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима.  И море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима. И свакоме је било суђено према његовим делима" (Откривење 20:11-13).

Ускрсли неправедни људи биће оцењивани на основу њихових добрих или лоших поступака, у будућем земаљском рају. (Администрација земаљског васкрсења; небеска васкрсења; земаљског васкрсења).

Христова жртва омогућиће великој гомили да преживе велику невољу и има вечни живот без да икада умре

"После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. Узвикивали су јаким гласом: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“

И сви анђели стајали су око престола и старешина и четири бића, па су пали ничице пред престолом и поклонили се Богу,  говорећи: „Амин! Благослов и слава и мудрост и захвалност и част и моћ и снага нашем Богу у сву вечност. Амин.“

На то ме је један од старешина упитао: „Ко су ови што су обучени у дуге беле хаљине и одакле су дошли?“ Одговорио сам му: „Господе мој, ти то знаш.“ И рекао ми је: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви. Зато су пред Божјим престолом и служе му дан и ноћ у његовом храму. И Онај који седи на престолу разапеће свој шатор над њима.  Они више неће гладовати ни жеднети, неће их сунце морити нити било каква жега, јер ће их Јагње, које је уз престо, пасти и водити на изворе вода живота. И Бог ће обрисати сваку сузу с њихових очију.“" (Откривење 7:9-17) (Велика гомила свих народа, племена и језика преживеће велику невољу).

Краљевство Божје ће владати земљом

"Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било" Откривење 21: 1-4) (Земаљска управа Краљевства Божјега; Кнез; Свештеници; Левити).

"Радујте се Јехови и веселите се, праведници! Кличите радосно, сви који сте честитог срца!" (Псалми 32:11)

Праведници ће живети вечно, а зли ће нестати

„Срећни су кротки, јер ће наследити земљу" (Матеј 5:5).

„Још мало и злих више неће бити. Погледаћеш тамо где су били, а њих неће бити. Али кротки ће поседовати земљу и уживаће у изобиљу мира. Зао човек кује заверу против праведника, шкргуће зубима кад га види. Али Јехова му се смеје, јер зна да долази дан његове пропасти. Зли извлаче мачеве и натежу лукове, да би оборили потлачене и сиромашне, да би побили оне који живе честито. (...) Јер сломиће се руке злима, а Јехова ће подупрети праведнике. (...) Али зли ће пропасти, Јеховини непријатељи увенуће као трава с бујних пашњака, ишчезнуће као дим. (...) Праведници ће поседовати земљу и заувек ће живети на њој. (...) Уздај се у Јехову и држи се његовог пута. Он ће те узвисити и ти ћеш поседовати земљу. Кад зли буду уништени, ти ћеш то видети. (...) Гледај честитог човека и посматрај онога ко је праведан, јер такав човек ће имати будућност пуну мира. А сви преступници биће уништени, зли немају никакву будућност. Праведницима спасење долази од Јехове, он је њихова тврђава у време невоље. Јехова ће им помоћи и избавиће их. Избавиће их од злих и спашће их, јер они код њега траже уточиште" (Псалми 37:10-15, 17, 20, 29, 34, 37-40).

"Ово је да бисте ходили путем добрих и чували стазе праведних. Јер су праведни они који ће пребивати на земљи, а непорочни су они који остају тамо. Што се тиче злих, они ће бити одсечени од земље; и издајници ће бити искорењени с ње. (..) Благослови красе главу праведника, а уста злих крију насиље које им је у срцу. Спомен на праведника донеће му благослов, а име злих ће иструнути" (Пословице 2:20-22; 10:6,7).

Ратови ће престати, биће мир у срцима и по свој земљи

„Чули сте да је речено: ’Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем: Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне.  Тако ће се видети да сте синови свог Оца који је на небесима, јер он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима. Јер ако волите само оне који вас воле, какву награду заслужујете за то? Зар то исто не раде и порезници? И ако поздрављате само своју браћу, да ли чините нешто посебно? Зар то исто не раде и људи из других народа? Будите дакле савршени, као што је савршен ваш небески Отац“ (Матеј 5:43- 48).

„Јер ако ви опраштате људима њихове преступе, и ваш небески Отац ће опростити вама.  Али ако ви не опраштате људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе“ (Матеј 6:14,15).

„Тада му је Исус рекао: „Врати мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути““ (Матеј 26:52).

"Дођите и гледајте Јеховина дела, чудесна дела која чини на земљи. Он прекида ратове по целој земљи. Ломи лук и копље, спаљује бојна кола“ (Псалми 46:8,9).

"Он ће судити народима и исправиће оно што треба међу многим народима. Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Народ на народ више неће подизати мач нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:4).

„У последњим данима гора на којој је Јеховин дом биће утврђена изнад горских врхова, уздизаће се изнад брегова, и к њој ће долазити народи. Многи ће народи ићи и говориће: „Дођите! Пођимо на Јеховину гору и у дом Јаковљевог Бога! Он ће нас поучавати својим путевима и ићи ћемо његовим стазама.“ Јер ће закон* доћи са Сиона и Јеховина реч из Јерусалима. Он ће судити међу многим народима и исправиће оно што треба међу моћним народима надалеко. Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Народ на народ више неће подизати мач нити ће се више учити ратовању. Свако ће седети под својом лозом и под својом смоквом и нико их неће плашити, јер је то рекао Јехова над војскама“ (Михеј 4:1-4).

Биће доста хране широм земље

"На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по горским врховима. Краљева поља ће бујати као дрвеће на Ливану, а људи у градовима цветаће као трава на земљи" (Псалми 72:16).

"Он ће дати кишу да никне семе које сејеш и да ти земља обилно роди, па да имаш доброг хлеба у изобиљу. Тог дана твоја ће стока пасти на пространим пашњацима" (Исаија 30:23).

Чуда Исуса Христа да ојачају веру у наду у вечни живот

"А има још много тога што је Исус учинио и кад би се све појединости записале, мислим да свици који би били написани не би могли стати ни у цели свет" (Јован 21:25)

Исус Христ и прво чудо записано у Јеванђељу по Јовану, он претвара воду у вино: „Након два дана, била је свадба у Кани Галилејској. На њој је била и Исусова мајка.  Исус и његови ученици су такође били позвани на свадбу. Кад је нестало вина, Исусу је његова мајка рекла: „Немају више вина.“  Исус јој је рекао: „Жено, зашто бисмо се нас двоје бринули око тога? Моје време* још није дошло.“  На то је његова мајка рекла онима који су послуживали: „Учините шта год вам каже.“  Тамо је стајало шест камених ћупова за воду од по две или три мере, које су Јудејци користили за обредно прање.  Исус им је рекао: „Напуните ћупове водом.“ И напунили су их до врха. атим им је рекао: „Захватите мало и однесите домаћину свадбе.“ И однели су. Домаћин свадбе је пробао воду претворену у вино, али није знао одакле је оно (премда су знале слуге које су захватиле воду). Тада је позвао младожењу и рекао му: „Други најпре износе добро вино, а кад се људи опију, лошије. А ти си чувао добро вино све до сада.“ Тако је Исус у Кани Галилејској учинио своје прво чудо и показао своју моћ. И његови ученици су поверовали у њега" (Јован 2:1-11).

Исус Христ лечи сина краљевог слуге: "Поново је отишао у Кану Галилејску, где је раније претворио воду у вино. А тамо је био један краљев службеник из Капернаума чији је син био болестан.  Кад је чуо да је Исус дошао из Јудеје у Галилеју, отишао је код њега и молио га да дође у Капернаум и излечи му сина, који је био на самрти. Али Исус му је рекао: „Ако не видите знакове и чуда, ви не верујете.“  А краљев службеник му је рекао: „Господе, дођи пре него што ми дете умре.“  Исус му је рекао: „Врати се кући. Син ти је оздравио.“ И човек је поверовао у то што му је Исус рекао и отишао је.  Док је још био на путу, његови робови су му дошли у сусрет и јавили му да је његов син оздравио. Тада их је упитао кад је почео да се осећа боље. Одговорили су му: „Грозница је престала јуче око седмог сата.“  Дечаков отац је схватио да му је Исус баш тада рекао: „Син ти је оздравио.“ Тако су он и сав његов дом поверовали у Исуса. То је било друго чудо+ које је Исус учинио кад је из Јудеје дошао у Галилеју" (Јован 4:46-54).

Исус Христ исцељује човека „опсједнутог“ демоном у Кафарнауму: „Затим је дошао у Капернаум, град у Галилеји. Тамо је сваког сабата поучавао људе,  а они су били задивљени његовим начином поучавања, јер је говорио као неко ко има ауторитет од Бога. У синагоги је био један човек опседнут демоном, нечистим духом. Он је повикао на сав глас:  „Шта хоћеш од нас, Исусе Назарећанине? Јеси ли дошао да нас уништиш? Знам тачно ко си: Божји Свети.“  Исус га је прекорио: „Ућути и изађи из њега!“ Тада је демон пред њима оборио човека и изашао из њега, али му није наудио.  И сви су се зачудили и говорили су један другом: „Какве су то речи! Он с влашћу и силом заповеда нечистим духовима и они излазе!“  Вест о њему ширила се по свој околини“ (Лука 4:31-37).

Исус Христос изгони демоне у земљи Гадаренес (источни део Јордана, близу Тиверијског језера): „Кад је стигао на другу страну, у гадарински крај, у сусрет су му дошла два човека опседнута демонима. Они су дошли с гробља, а били су толико насилни да се нико није усуђивао да пролази тим путем.  И повикали су: „Шта хоћеш од нас, Сине Божји? Јеси ли дошао овамо да нас мучиш пре времена?“  А у даљини се налазило велико крдо свиња.  Тада су демони почели да га преклињу: „Ако нас истераш, пошаљи нас у оно крдо свиња.“  Он им је рекао: „Идите!“ И они су изашли из тих људи и ушли у свиње. Тада је цело крдо јурнуло преко литице у море и утопило се. Свињари су побегли и кад су стигли у град, испричали су све што се догодило, а и оно што је било с људима опседнутим демонима. И цео град је изашао у сусрет Исусу. Кад су га видели, молили су га да оде из њиховог краја“ (Матеј 8:28-34).

Исус Христ излечио је свекру апостола Петра: "Кад је ушао у Петрову кућу, Исус је видео његову ташту како лежи у грозници.  Дотакао јој је руку и грозница је престала, а она је устала и почела да га служи“ (Матеј 8:14,15).

Исус Христ лечи човека који има парализовану руку: „Једног другог сабата ушао је у синагогу и почео да поучава. Тамо је био неки човек коме је десна рука била одузета.  Познаваоци Закона и фарисеји су посматрали Исуса да виде хоће ли излечити тог човека на сабат, да би нашли нешто за шта би га оптужили. Он је знао о чему размишљају, па је рекао човеку са одузетом руком: „Устани и стани на средину.“ И он је устао и стао тамо. Тада им је Исус рекао: „Питам вас: Шта се на сабат сме чинити? Добро или зло? Спасти или одузети живот*?“  Погледао их је све унаоколо и рекао човеку: „Испружи руку.“ Човек је то учинио и рука му је постала здрава. А они су се разбеснели и почели да се договарају шта да ураде Исусу“ (Лука 6:6-11).

Исус Христ лечи човека који пати од водене едема (прекомерног накупљања течности у телу): „Кад је једном на сабат дошао у кућу неког фарисејског поглавара на оброк, сви који су били тамо пажљиво су га посматрали. А пред њим је био неки човек који је имао водену болест. Исус је упитао познаваоце Закона и фарисеје: „Да ли се сме лечити на сабат или не сме?“  Они су ћутали. Тада је дотакао човека, излечио га и рекао му да може да иде.  А њима је рекао: „Ако некоме од вас син или бик упадне у бунар на сабатни дан, зар га нећете одмах извући?“  И нису могли да му одговоре на то“ (Лука 14:1-6).

Исус Христ излечи слепог човека: "Док се приближавао Јерихону, један слеп човек је седео поред пута и просио.  Кад је чуо да пролази мноштво људи, почео је да се распитује шта се догађа. Рекли су му: „Пролази Исус Назарећанин!“ Тада је повикао: „Исусе, Сине Давидов, смилуј ми се!“ Они који су ишли напред ућуткивали су га, али он је још јаче викао: „Сине Давидов, смилуј ми се!“ Исус се тада зауставио и заповедио да га доведу к њему. Кад се приближио, Исус га је упитао:  „Шта хоћеш да ти учиним?“ Он је одговорио: „Господе, учини да прогледам.“ А Исус му је рекао: „Прогледај! Вера те је твоја излечила.“ И одмах је прогледао и пошао за њим, славећи Бога. И сав народ који је то видео хвалио је Бога" (Лука 18:35-43).

Исус Христ лечи двоје слепих људи: „Кад је Исус одлазио оданде, за њим су пошла два слепа човека, вичући: „Смилуј нам се, Сине Давидов!“  Кад је ушао у кућу, ти слепи људи су му пришли, а Исус их је упитао: „Верујете ли да то могу учинити?“ Они су му одговорили: „Да, Господе.“  Тада им је дотакао очи и рекао: „Нека вам буде по вашој вери.“  И они су прогледали. Исус им је строго заповедио: „Пазите да нико не сазна за ово.“  Али кад су изашли, проширили су вест о њему по целом том крају" (Матеј 9:27-31).

Исус Христ лечи глувонеме: „Кад се враћао из околине Тира, ишао је преко Сидона до Галилејског мора кроз подручје Декапоља.  Тамо су му довели једног глувог човека који је тешко говорио и молили су га да положи руке на њега.  Он га је повео на страну, подаље од народа. Затим му је ставио своје прсте у уши и, након што је пљунуо, дотакао му језик.  Погледао је у небо, дубоко уздахнуо и рекао му: „Ефата“, то јест: „Отвори се!“  Тада су се човеку отвориле уши и његова говорна мана је нестала, па је почео да говори нормално.  Исус је забранио људима да икоме причају о томе, али што им је више бранио, то су они више причали.  Били су задивљени и говорили су: „Он чини само добро. Глувима даје да чују и немима да говоре.““ (Марко 7:31-37).

Исус Христ исцељује губавца: "Један губавац је дошао код њега и молио га на коленима: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Он се сажалио на њега, испружио руку, дотакао га и рекао му: „Хоћу. Очисти се.“ И губа је истог часа нестала с њега, и очистио се." (Марко 1:40-42).

Исцељење десет губаваца: „Док је путовао у Јерусалим, пролазио је дуж границе Самарије и Галилеје. Кад је улазио у једно село, угледало га је десет губаваца, али су остали подаље.  И повикали су: „Исусе, Учитељу, смилуј нам се!“  Кад их је угледао, рекао им је: „Идите и покажите се свештеницима.“ И док су одлазили, очистили су се од губе.  Један од њих, видевши да је излечен, вратио се славећи Бога на сав глас. Клекнуо је пред Исуса, поклонио му се лицем до земље и захвалио му. А тај човек је био Самарићанин.  Тада је Исус рекао: „Зар се нису очистила десеторица? Где су онда остала деветорица?  Зар се ниједан од њих није вратио да би исказао част Богу, осим овог човека из другог народа?“ И рекао му је: „Устани и иди. Твоја вера те је излечила.““ 

Исус Христ исцељује паралитичког: "После тога био је јудејски празник и Исус је отишао у Јерусалим. А у Јерусалиму се код Овчијих врата налази језерце које се хебрејски зове Витзата, а има пет тремова. У њима је лежало мноштво болесних, слепих, хромих и оних са усахлим удовима. Тамо је био и један човек који је од своје болести боловао тридесет и осам година. Видевши га како лежи, а знајући да је већ дуго болестан, Исус га је упитао: „Желиш ли да оздравиш?“ Болестан човек му је одговорио: „Господине, немам никога да ме спусти у језерце кад се вода узбурка, па док ја дођем, други већ сиђе пре мене.“ А Исус му рече: „Устани, узми своја носила и ходај.“ И човек је одмах оздравио, узео своја носила и почео да хода“ (Јован 5:1-9).

Исус Христ лечи епилептичара: „Кад су дошли к народу, пришао му је један човек, клекнуо пред њега и рекао:  „Господе, смилуј се мом сину, јер има епилепсију и тешко је болестан. Често пада у ватру и у воду.  Довео сам га твојим ученицима, али нису могли да га излече.“  Исус је рекао: „Неверни и покварени нараштају, докле морам бити с вама? Докле вас морам подносити? Доведите га к мени.“  Исус је прекорио демона и демон је изашао из дечака. Истог часа дечак је оздравио.  Тада су ученици пришли насамо Исусу и упитали га: „Зашто ми нисмо могли да га истерамо?“  Он им је одговорио: „Зато што сте маловерни. Верујте ми, ако је ваша вера велика само као зрно горушице, рећи ћете овој гори: ’Премести се одавде тамо‘, и она ће се преместити. И ништа вам неће бити немогуће.“ “ (Матеј 17:14-20).

Исус Христ чини чудо, а да то не зна: "Док је Исус ишао тамо, мноштво људи се гурало око њега.  Ту је била и једна жена која је 12 година патила од крварења и нико није могао да је излечи.  Она му је пришла с леђа и дотакла руб његове одеће, и њено крварење је одмах престало.  А Исус је упитао: „Ко ме је дотакао?“ Пошто су сви то порицали, Петар је рекао: „Учитељу, народ се гура око тебе и притиска те.“  Али Исус је рекао: „Неко ме је дотакао, јер сам осетио да је сила изашла из мене.“  Видевши да није могла проћи непримећена, жена је дрхтећи дошла, пала на колена пред њим, па је пред целим народом испричала зашто га је дотакла и како је одмах оздравила. А он јој је рекао: „Кћери, твоја вера те је излечила. Иди с миром.“" (Лука 8:42-48).

Исус Христ лечи из даљине: „Кад је рекао све то народу, отишао је у Капернаум.   Један стотник је имао роба који му је био драг, али тај роб се тешко разболео и само што није умро.  Кад је стотник чуо за Исуса, послао је код њега неке јудејске старешине да га замоле да дође и да му излечи роба.  Они су дошли код Исуса и усрдно га молили: „Заслужује да му то учиниш,  јер воли наш народ и саградио нам је синагогу.“ Тада је Исус пошао с њима. Кад је био недалеко од куће, стотник је послао пријатеље да му кажу: „Господине, не труди се да дођеш у моју кућу, јер нисам достојан да уђеш под мој кров.  Зато нисам сматрао да сам достојан да дођем до тебе. Него само реци реч и мој слуга ће оздравити.  Јер и ја имам своје надређене, а имам и војнике који су ми подређени, па кад једном кажем: ’Иди!‘, он оде, а кад другом кажем: ’Дођи!‘, он дође, а кад свом робу кажем: ’Уради то!‘, он то и уради.“ Кад је Исус то чуо, задивио се, па се окренуо и рекао народу који је ишао за њим: „Кажем вам да ни у Израелу нисам нашао тако велику веру.“  Кад су се они које је стотник послао вратили у кућу, видели су да је роб оздравио“ (Лука 7:1-10).

Исус Христ је 18 година излечио жену са инвалидитетом: „Једном је на сабат поучавао у једној синагоги. Тамо је била жена опседнута духом због ког је већ 18 година била болесна. Била је згрчена и никако није могла да се усправи. Кад ју је Исус видео, рекао јој је: „Жено, ослобођена си своје болести.“  Потом је положио руке на њу, а она се одмах усправила и почела је да слави Бога. Тада је старешина синагоге, љут што је Исус лечио на сабат, рекао народу: „Има шест дана кад се ради. У те дане долазите да се лечите, а не на сабатни дан.“  Господ му је на то рекао: „Лицемери, зар на сабат свако од вас не одвезује свог бика или магарца од јасли и одводи га да га напоји?  Зар није онда требало ову Аврахамову ћерку, коју је Сатана 18 година држао свезану, ослободити тих окова на сабатни дан?“  Кад је то рекао, сви његови противници су се постидели, а сав народ се радовао свим дивним делима која је учинио“ (Лука 13:10-17).

Исус Христ лечи кћер феничанске жене: „Исус је тада отишао оданде у околину Тира и Сидона.  Једна Феничанка из тог краја дошла је и повикала: „Смилуј ми се, Господе, Сине Давидов! Моја ћерка је опседнута демоном и много се мучи.“  Али он јој није одговорио ни реч. Зато су му његови ученици пришли и замолили га: „Реци јој да оде јер не престаје да виче за нама.“  Он је на то рекао: „Послат сам само изгубљеним овцама израелског народа.“  Тада је жена пришла Исусу, поклонила му се и рекла: „Господе, помози ми!“  Он јој је одговорио: „Није у реду узети хлеб од деце и бацити га кучићима.“  Али она му је рекла: „Да, Господе, али кучићи ипак једу мрвице које падају са стола њихових господара.“  Тада јој је Исус рекао: „Жено, велика је твоја вера! Нека ти буде како желиш.“ Истог часа ћерка јој је оздравила“ (Матеј 15:21-28).

Исус Крист смирује олују: "Кад је ушао у чамац, његови ученици су ушли за њим. И море се веома узбуркало, тако да су таласи преплавили чамац. А он је спавао. Тада су му пришли и пробудили га, говорећи: „Господе, спаси нас, изгинућемо!“ Он им је рекао: „Зашто се плашите, маловерни?“ Тада је устао, запретио ветровима и мору, и настала је потпуна тишина. Ученици су се задивили и рекли: „Какав је то човек, да га чак и ветрови и море слушају?“" (Матеј 8:23-27). Ово чудо показује да у земаљском рају више неће бити олуја или поплава које ће узроковати катастрофе.

Исус Христ хода по мору: „Кад се народ разишао, попео се на гору да буде сам и да се моли. Пала је ноћ, а он је тамо још увек био сам.  Чамац је већ био далеко од копна и једва је одолевао таласима, јер је пловио насупрот ветру.  Али за време четврте ноћне страже дошао је до њих, ходајући по мору.  Кад су га ученици угледали како хода по мору, уплашили су се и рекли: „То је утвара!“ И од страха су почели да вичу. Али Исус им је одмах рекао: „Не бојте се! То сам ја, не плашите се!“  Петар му је на то рекао: „Господе, ако си ти, заповеди ми да дођем до тебе по води.“  Он му је рекао: „Дођи!“ Тада је Петар изашао из чамца и ходајући по води кренуо према Исусу. Али кад је видео колико је ветар јак, уплашио се и почео је да тоне, па је повикао: „Господе, спаси ме!“  Исус је одмах пружио руку, ухватио га и рекао му: „Маловерни, зашто си посумњао?“+ Кад су ушли у чамац, олујни ветар је утихнуо. Тада су му се сви у чамцу поклонили и рекли: „Ти си заиста Божји Син.““ (Матеј 14:23-33).

Чудесни бресква: „Једном приликом Исус је стајао поред Генезаретског језера, а народ се гурао око њега да би чуо Божју реч. Он је видео два чамца на обали језера и рибаре који су поред њих испирали мреже.  Ушао је у један од тих чамаца, који је био Симонов, и замолио га да се мало отисну од обале. Тада је сео и из чамца почео да поучава народ.  Кад је престао да их поучава, рекао је Симону: „Отплови тамо где је дубоко, па баците мреже и ловите.“ А Симон је рекао: „Учитељу, целу ноћ смо се мучили и ништа нисмо уловили, али кад ти тако кажеш, бацићу мреже.“  Кад су то учинили, ухватили су толико много рибе да су мреже почеле да им се цепају.  Зато су махнули својим друговима у другом чамцу да дођу и да им помогну. Они су дошли и напунили оба чамца, тако да умало нису потонули.  Кад је Симон Петар то видео, пао је Исусу пред ноге и рекао: „Господе, иди од мене јер сам грешан човек.“ Јер кад су видели колико су рибе уловили, зачудили су се и он и сви који су били с њим, а исто тако и Зеведејеви синови Јаков и Јован, који су радили заједно са Симоном. Али Исус је рекао Симону: „Не бој се! Од сада ћеш ловити људе.“  Тако су извукли чамце на копно, оставили све и пошли за њим“ (Лука 5:1-11).

Исус Христос умножава хлебове: „После тога Исус је отишао на другу обалу Галилејског, то јест Тиберијадског мора.  А за њим је ишло велико мноштво људи, јер су видели чуда која је чинио лечећи болесне.  Исус се попео на једну гору и сео је тамо са својим ученицима.  Приближавала се Пасха, јудејски празник.  Исус је подигао поглед и видео мноштво људи које је долазило, па је упитао Филипа: „Где да купимо хлеб за овај народ?“  То је рекао да би видео шта Филип мисли*, а у ствари је већ знао шта ће учинити. Филип му је одговорио: „Кад бисмо купили хлеба за 200 денара*, не би било довољно да свако од њих добије по мало.“  Тада је један од ученика, Андрија, брат Симона Петра, рекао Исусу: „Овде је дечак који има пет јечмених хлебова и две мале рибе. Али шта је то за оволики народ?“ Исус је тада рекао: „Нека народ седне на земљу.“ На том месту је било много траве, па су сви поседали. Међу њима је било око 5 000 мушкараца.  Затим је Исус узео хлебове и захвалио Богу, па их је разделио онима који су тамо седели. Тако је разделио и рибе, па су имали да једу колико су желели. Кад су се наситили, рекао је својим ученицима: „Сакупите оно што је преостало, да ништа не пропадне.“ Ученици су сакупили оно што је преостало од пет јечмених хлебова након што је народ јео и напунили су 12 корпи. Кад су људи видели чудо које је Исус учинио, говорили су: „Ово је заиста Пророк који треба да дође у свет.“  А Исус је знао да намеравају да дођу и да га на силу поставе за краља, па је поново отишао у гору, сасвим сам“ (Јован 6:1-15). По целој земљи биће хране у изобиљу (Псалам 72:16; Исаија 30:23).

Исус Христос васкрсне је сина удовицу: "Недуго затим, упутио се у град који се зове Наин, а с њим су ишли његови ученици и мноштво људи. Кад се приближио градским вратима, износили су мртваца, јединца у мајке, која је била удовица. С њом је било и много људи из града. Кад ју је Господ угледао, сажалио се на њу и рекао јој: „Не плачи.“ Затим је пришао и дотакао носила. Они који су их носили стали су, а он је рекао: „Младићу, теби говорим, устани!“ И мртвац је сео и проговорио, и Исус га је дао његовој мајци. Све је обузео страх и славили су Бога, говорећи: „Велики је пророк+ подигнут међу нама“ и „Бог се смиловао свом народу.“ Вест о томе што је учинио проширила се по свој Јудеји и околини" (Лука 7:11-17).

Исус Христос васкрсне кћерку Јаирову: "Док је још говорио, дошао је неко из куће старешине синагоге и рекао: „Кћи ти је умрла, не мучи више учитеља.“ Кад је Исус то чуо, рекао му је: „Не бој се, само веруј и биће спасена!“ Кад је стигао у кућу, никоме није дозволио да уђе с њим осим Петру, Јовану и Јакову и девојчином оцу и мајци. Сви су плакали и нарицали за њом. Тада је Исус рекао: „Не плачите, јер није умрла, него спава.“ А они су му се подсмевали јер су знали да је умрла. Он ју је узео за руку и повикао: „Девојко, устани!“ И вратила се у живот и одмах је устала, а он је заповедио да јој дају да једе. Њени родитељи су били ван себе од чуда, али он им је заповедио да никоме не причају шта се догодило" (Лука 8:49-56).

Исус Христос васкрсне свог пријатеља Лазара, који је умро пре четири дана: "Исус, наиме, још није био дошао у село, него је још увек био на месту где га је Марта срела. Кад су Јудејци који су с Маријом били у кући и тешили је видели да је брзо устала и изашла, пошли су за њом, мислећи да је отишла до гроба да тамо плаче. Кад је Марија дошла тамо где је био Исус и кад га је угледала, пала је пред његове ноге и рекла му: „Господе, да си био овде, мој брат не би умро.“  Кад је Исус видео како она плаче и како плачу Јудејци који су дошли с њом, био је дубоко дирнут и потресен.  И упитао је: „Где сте га положили?“ Одговорили су му: „Господе, дођи и види.“  И Исус је заплакао. Тада су Јудејци рекли: „Погледајте колико га је волео!“ А неки од њих су казали: „Зар он, који је слепом отворио очи, није могао да спречи његову смрт?“

Тада је Исус, опет дубоко потресен, отишао до гроба. То је у ствари била пећина, а на улазу је лежао камен. Исус је заповедио: „Склоните камен!“ А Марта, сестра умрлога, рекла му је: „Господе, сада већ сигурно заудара, јер је четврти дан откако је умро.“  А Исус јој је рекао: „Зар ти нисам рекао да ћеш видети Божју славу ако будеш веровала?“  Зато су склонили камен. А Исус је подигао очи према небу и рекао: „Оче, хвала ти што си ме услишио. Ја сам знао да ме увек услишаваш, али рекао сам то због народа који овде стоји, да би веровали да си ме ти послао.“  Рекавши то, повикао је на сав глас: „Лазаре, изађи!“ И умрли је изашао. Ноге и руке биле су му обавијене завојима, а лице му је било обавијено платном. Тада им је Исус рекао: „Скините то с њега и пустите га нек иде.“" (Јован 11:30-44).

Последњи чудесни бресква (убрзо након васкрсења Христовог): „У освит зоре Исус је стајао на обали, али ученици га нису препознали.  Тада их је он упитао: „Децо, зар немате ништа за јело?“ Одговорили су му: „Немамо.“  А он им је рекао: „Баците мрежу с десне стране чамца и уловићете нешто.“ Они су то урадили и после нису могли да извуку мрежу, јер је у њој било много риба.  Тада је онај ученик кога је Исус нарочито волео рекао Петру: „То је Господ!“ Кад је Симон Петар чуо да је то Господ, обукао се, јер се био скинуо, па је скочио у море.  А остали ученици су дошли чамцем, вукући мрежу с рибама, јер нису били далеко од копна, свега око 200 лаката“ (Јован 21:4-8).

Исус Христ је учинио многа друга чуда. Омогућују нам да ојачамо своју веру, охрабре нас и увидемо у многе благослове који ће бити у рају. Писмене речи апостола Јована врло добро резимирају огроман број чуда која је Исус Христос учинио, као гаранцију онога што ће се у рају догодити: "А има још много тога што је Исус учинио и кад би се све појединости записале, мислим да свици који би били написани не би могли стати ни у цели свет" (Јован 21:25).

Основно учење Библије

SOLA SCRIPTURA

 • Бог има име: Јехова. Морамо га волети сву нашу животну силу: "Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним" (Исаија 42: 8) (The Revealed Name).  Морамо се обожавати само Јехови: "Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је" (Откривење 4:11) (Worship Jehovah; In Congregation). "Он му рече: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест" (Матеј 22:37). Бог није Тројица. Тројство није библијско учење.
 • Исус Христ је једини Син Божији у смислу да је Он једини Син Божији створен директно од Бога: "Шта говоре људи, ко је Син човечји?“ Они су одговорили: „Неки кажу да си Јован Крститељ, други да си Илија, а трећи да си Јеремија или један од пророка.“  На то их је упитао: „А ви, шта ви кажете, ко сам ја?“ А Симон Петар одговори: „Ти си Христ, Син Бога живога.“ Тада му Исус рече: „Срећан си, Симоне, сине Јонин, јер ти то нису открили тело и крв, него мој Отац који је на небесима" (Матеј 16:13-17, Јован 1:1-3). Исус Христ није Бог Свемогући и он није део Тројице (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Свети дух је активна сила Бога. Он није особа : "Тада су угледали нешто попут пламених језика, који су се разделили, и по један је сишао на сваког од њих"  (Дела 2:3). Свети Дух није дио Тројице.
 • Библија је Реч Божја: "Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело" (2 Тимотеју 3:16,17). Морамо га прочитати, проучити и применити у нашем животу: "Него ужива у закону Јеховином, И дан и ноћ пажљиво чита закон његов. Он је као дрво посађено крај вода које теку, Које плод свој доноси у своје време,Којем лишће не вене, И све што ради биће успешно" (Псалми 1:1-3) (Read The Bible Daily).
 • Само вера у Христову жртву допушта опроштење грехова и касније исцељење и васкрсење мртвих: "Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему" (Јован 3:16,36) "Као што ни Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе" (Матеј 20:28) (Прослава комеморације смрти Христа; The Release).
 • Краљевство Божје је небеска влада основана на небу 1914. године, од чега је Краљ Исус Христ у пратњи 144.000 краљева и свештеника који чине "Нови Јерусалим", жена од Исусе Христе. Ово небеско влада Божја ће завршити тренутну људску доминацију током велике невоље, и да ће бити успостављена на Земљи: "У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека"  (Данијел 2:44). "И видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали, а ни мора више није било.  Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа" (Откривење 12:7-12; 21:1-4; Матеј 6:9-10) (The End of Patriotism; The King Jesus Christ; The Earthly Administration of the Kingdom of God).
 • Смрт је супротна од живота. Душа умире и нестаје дух (животна сила): "Не уздајте се у великаше, Нити у човека земаљског, од кога спасења нема. Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, Тог дана пропадну све мисли његове" (Псалам 146:3,4, Еццлесиастес 3:19,20, 9:5,10).
 • Постоји васкрсење праведних и неправедних: "Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас  и изаћи ће — они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде" (Јован 5,28,29). "И имам наду, коју имају и они, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике" (Дела 24,15). Неправедни ће се судити на основу њиховог понашања током владавине од 1000 година (а не на основу њихове прошлости понашања): "Видео сам и велики бели престо и онога који седи на њему. Пред њим су побегли земља и небо, и за њих се више није нашло места.  И видео сам мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици су се отворили. А отворио се и један други свитак — свитак живота. И мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима.  И море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима. И свакоме је било суђено према његовим делима" (Откривење 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).
 • Само 144.000 људи ће отићи у рај са Исусом Христом. Велика гомила која се помињу у Откривењу 7: 9-17 су они који ће преживети велика невоља и живеће заувек у рају Земље: "И чуо сам број оних обележених печатом — сто четрдесет и четири хиљаде, обележених печатом из свакога племена синова Израелових. (...) После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. (...) И рекао ми је: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви"" (Откривење 7: 3-8; 14: 1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).
 • Живимо последњи дани који ће се завршити у велика невоља (Матеј 24,25, Марк 13, Лука 21, Откривење 19,11-21): "Док је седео на Маслинској гори, ученици су му пришли насамо и рекли: „Кажи нам када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?"" (Матеј 24: 3) (The Great Tribulation; The King Jesus Christ).
 • Pај ће бити земља: "Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било"" (Исаија 11,35,65, Откривење 21:1-5) (The Release).
 • Бог је дозволио злу. То је дало одговор на ђаволски изазов против суверенитета Јеховине (1. Мојсијева 3:1-6) (Satan Hurled). И такође да одговоримо на оптужбу ђавола о интегритету људских бића (Јоб 1:7-12; 2:1-6). Није Бог који изазива патњу (Јамес 1:13). Страдања су резултат четири главна фактора: ђаво може бити онај који изазива патње (али не увек) (Јоб 1:7-12; 2:1-6). Страдања је резултат нашег пада грешниковог стања Адама који нас води до старости, болести и смрти (Римљанима 5:12, 6:23). Страдања може бити резултат лоших људских одлука (с наше стране или оних других људи) (Деутерономи 32:5, Римљанима 7:19). Страдање може бити резултат "непредвиђених времена и догађаја" који проузрокују да особа буде на погрешном мјесту у погрешном времену (Еццлесиастес 9:11). Судбина није библијско учење, ми нисмо "предодређени" да чинимо добро или зло, већ на основу слободне воље, одлучујемо да чинимо "добро" или "зло" (Деутерономи 30:15).
 • Морамо служити интересима Божјег царства. Будите крштени и поступајте према ономе што је написано у Библији (Матеј 28: 19,20) (The Baptism). Овај чврст став у корист Божијег краљевства јавно се показује редовним објављивањем Добре вијести (Матеј 24:14) (The Good News; The End of Patriotism).

Оно што Библија забрањује

 • Мржња је забрањена: "Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ни у једном убици вечни живот не остаје" (1. Јован 3:15). Убиство је забрањено, убиство из личних разлога, убиство религиозним патриотизмом или државним патриотизмом  је забрањено: "Тада му Исус рече: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути"" (Матеј 26:52) (The End of Patriotism).
 • Крађа је забрањена: "Ко је крао, више да не краде, него нека вредно ради, чинећи добро својим рукама, да има шта дати ономе ко је у оскудици" (Ефесци 4:28).
 • Лажење је забрањено: "Не лажите један другога. Свуците стару личност и њена дела" (Колошанима 3: 9).
 • Друге забране Библије: "Јер свети дух и ми одлучили смо да не стављамо никакво додатно бреме на вас, осим овога што је потребно: уздржавати се од онога што је жртвовано идолима, од крви, од удављенога и од блуда. Ако се од свега овога чувате, биће вам добро. Остајте здраво!" (Дела 15:19,20,28,29).
 • Ствари које су загађен идоли: То су "ствари" везане за вјерске поступке супротне Библији, прослава паганских празника. То може бити верска пракса пре клања или конзумирања меса: "Једите све месо што се продаје на пијаци и ништа не испитујте ради савести. Јер „Јеховина је земља и све што је на њој“. Ако вас неки неверник позове и ви желите да се одазовете, једите све што се изнесе пред вас, ништа не испитујући ради савести. Али ако вам неко каже: „Ово је било жртвовано“, не једите ради онога који вас је упозорио и ради савести. При том не мислим на твоју савест, него на савест оног другог. Јер зашто да мојој слободи суди туђа савест? Ако једем и при том захваљујем Богу, зашто да се о мени лоше говори због онога за шта захваљујем Богу?" (1. Коринћанима 10:25-30).
 • "Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама? Надаље, у чему се слажу Христ и Велијал? Или шта је заједничко+ вернику и невернику? И како се Божји храм слаже с идолима? Јер ми смо храм живог Бога, као што је Бог рекао: „Пребиваћу међу њима и бићу међу њима и бићу њихов Бог, а они ће бити мој народ.“ „’Зато изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто‘“, „’и ја ћу вас примити.‘“ „’И бићу вам отац, а ви ћете ми бити синови и кћери‘, каже Јехова Свемоћни" (2. Коринћанима 6:14-18).
 • Jе забрањена идолопоклонство. Неопходно је уништити све идолске предмете или слике, крстове, статуе за религијске сврхе (Матеј 7: 13-23). Не практикујте окултизам: дивињење, магију, астрологију ... Морамо уништити све предмете окултизма (Дела 19:19, 20).
 • Не гледајте филмове или порнографске или насилне и понижавајуће слике. Уздржите се од коцкања, употребе дрога, као што су марихуана, бетел, дуван, вишак алкохола, оргија: "Зато вас, браћо, усрдно молим Божјом самилошћу да своја тела+ дате као жртву живу, свету, угодну Богу, да служите Богу користећи свој разум" (Римљанима 12: 1, Матеј 5: 27-30, Псалам 11: 5).
 • Сексуални неморал (браколомство): прељуба, неожењен сексуални однос (мушко / женско), хомосексуалност мушкараца и жена и перверзне сексуалне праксе: "Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство" (1. Коринћанима 6:9,10). "Брак нека буде частан код свих и брачна постеља нека буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима" (Јеврејима 13:4).
 • Библија осуђује полигамију, сваки човек у овој ситуацији који жели да изврши Божју вољу, мора да регулише своју ситуацију тако што остане само са својом првом женом кога је оженио (1 Тимотеју 3: 2 "муж једног жена "). Библија забрањује мастурбацију: "Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство" (Колошанима 3:5).
 • Забрањено је јести крв, чак иу терапеутским поставкама (трансфузија крви): "Само не смете јести месо с његовом душом, то јест с његовом крвљу" (Постанак 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).
 • Све ствари осуђене Библијом нису наведене у овој студији Библије. Хришћанин који је достигао зрелост и добро познавање библијских принципа знаће разлику између "доброг" и "зла", чак иако то није директно написано у Библији: "А чврста храна је за зреле, за оне којима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла" (Јеврејима 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).