Biblija Online

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

 

Povezave (v modri barvi) v izbranem jeziku vas usmerijo v drug članek, napisan v istem jeziku. Povezave (v modri barvi) napisane v angleščini, usmerite v članek v angleščini. V tem primeru lahko izbirate med tremi drugimi jeziki: španščino, portugalščino in francoščino.

(Članek "Osnovno poučevanje Biblije" je po članku "Večno življenje")

Večno življenje

Veselje skozi upanje je energija naše vzdržljivosti

"Ko pa se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in dvignite glave, ker se približuje vaša odrešitev"

(Luka 21:28)

Po opisu dramatičnih dogodkov, ki bi bili pred koncem tega sistema stvari, v času, ki bi moral biti najbolj mučen in v katerem živimo zdaj, je Jezus Kristus svojim učencem rekel, naj "dvignejo glave", ker bo izpolnitev našega upanja zelo blizu.

Kako ohraniti veselje, medtem ko ste v osebnih težavah? Apostol Pavel je zapisal, da moramo slediti vzorcu Jezusa Kristusa: "Ker nas torej obdaja tako velik oblak prič, se tudi mi znebimo vsakega bremena in greha, ki nas lahko kaj hitro zapelje. Vztrajno tecimo v tekmi, ki je pred nami,  pri tem pa pozorno glejmo Glavnega zastopnika in Izpopolnjevalca naše vere, Jezusa. Ta je zaradi veselja, ki ga je čakalo, prestal mučilni kol, ne da bi se menil za sramoto, in je sédel na desno stran Božjega prestola.  Skrbno premislite o njem, ki je prestal takšno sovražno govorjenje grešnikov (s čimer so ti škodili sami sebi), da se ne boste utrudili in v svojih dušah omagali" (Hebrejcem 12:1-3).

Jezus Kristus je energijo svoje vzdržljivosti ob preizkušnjah črpal z veseljem upanja, ki je bilo položeno pred njim. Pomembno je, da črpamo energijo za svojo vzdržljivost skozi "veselje" upanja na večno življenje, ki je pred nami. Ko gre za naše težave, je Jezus Kristus rekel, da jih moramo reševati iz dneva v dan: "Zato vam pravim: ne bodite več zaskrbljeni za svoje duše, namreč kaj boste jedli ali kaj boste pili, ali za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ne pomeni duša več kakor hrana in telo več kakor obleka?  Pozorno opazujte ptice na nebu. Ne sejejo, ne žanjejo in ne spravljajo v žitnice, pa vendar jih vaš nebeški Oče hrani. Ali niste vi vredni več od njih?  Kdo od vas lahko s svojo zaskrbljenostjo doda svoji življenjski dobi en komolec?  In zakaj ste zaskrbljeni za obleko? Naj vam bodo v pouk lilije na polju, kako rastejo. Ne trudijo se in ne predejo,  toda pravim vam, da niti Salomon v vsem svojem sijaju ni bil oblečen kakor ena od njih.  Če torej Bog tako oblači poljske rastline, ki danes so, jutri pa jih vržejo v peč, mar ne bo veliko raje oblačil vas, maloverni?  Zato ne bodite nikoli zaskrbljeni in ne sprašujte ‚Kaj bomo jedli?‘, ‚Kaj bomo pili?‘ ali ‚Kaj bomo oblekli?‘.  Za vsem tem se namreč vneto ženejo narodi. Saj vaš nebeški Oče ve, da vse to potrebujete" (Matej 6:25-32). Načelo je preprosto, sedanjost moramo uporabiti za reševanje nastalih težav in zaupanje v Boga, da nam pomaga najti rešitev: "Zato iščite najprej kraljestvo in Božjo pravičnost, in vse te druge stvari vam bodo dodane.  Nikoli ne bodite zaskrbljeni za naslednji dan, saj bo ta imel svoje skrbi. Vsak dan ima dovolj svojega zla" (Matej 6:33,34). Uporaba tega načela nam bo pomagala bolje upravljati duševno ali čustveno energijo za spopadanje z vsakodnevnimi težavami. Jezus Kristus odsvetuje pretirano predvidevanje, celo morbidno, težave ali preizkušnje, ki bi nam lahko zamašile um in odvzele vso duhovno energijo (Primerjaj z Markom 4:18,19).

Se želimo vrniti k spodbudi, zapisani v Hebrejcem 12:1-3, moramo uporabiti svojo miselno sposobnost, da se skozi radost v upanju, ki je del sadov svetega duha, projiciramo v prihodnost: "Sad duha pa je ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, prijaznost, dobrota, vera,  blagost, samoobvladanje. Proti takim stvarem ni nobene postave" (Galačanom 5:22,23). V Svetem pismu je zapisano, da je Jehova srečen Bog in da kristjan oznanja »dobro novico o srečnem Bogu« (1. Timoteju 1:11). Čeprav ta sistem stvari še nikoli ni bil tako v duhovni temi, moramo biti v središču svetlobe z dobro novico, ki jo delimo, pa tudi z veseljem našega upanja, ki ga želimo izžarevati na druge: "Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti.  Ko ljudje prižgejo svetilko, je ne postavijo pod mernik, temveč na stojalo, da sveti vsem v hiši.  Tako naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih" (Matej 5:14-16). Naslednji videoposnetek in članek, ki temelji na upanju na večno življenje, sta bila razvita s ciljem veselja v upanju: "Veselite se in poskakujte od radosti, saj je vaša nagrada v nebesih velika. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami" (Matej 5:12). Naj bo veselje Jehova naša trdnjava: "Ne bodite žalostni, saj je veselje, ki ga daje Jehova, vaša utrdba" (Nehemija 8:10).

Večno življenje v zemeljskem raju

Večno življenje v zemeljskem raju (video na Twitterju)

Osvoboditev človeštva s Kristusovo žrtvijo

"Tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, temveč da streže in dá svojo dušo kot odkupnino za mnoge" (Matej 20:28)

Osvoboditev človeštva s pomlajevanjem

"Naj njegovo meso postane bolj krepko kakor v mladosti, naj se vrne v čas, ko je bil poln mladostnih moči!" (Job 33:25)

Osvoboditev človeštva s ozdravitvijo

"In noben prebivalec ne bo rekel: »Bolan sem.« Ljudstvu, ki prebiva v deželi, bo pregreha oproščena" (Izaija 33:24)

Blagoslovi Kristusove žrtve, ki nas rešujejo smrti

Z zemeljskim vstajenjem

"Svoje upanje opiram na Boga, da bo vstajenje pravičnih in nepravičnih, kar upajo tudi ti možje" (Dela 24:15)

"a budeš se jenom radovat" (5. Mojžíšova 16:15)

Večno življenje skozi osvoboditev človeštva od ropstva greha

"Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da ne bi bil pokončan nihče, ki veruje vanj, ampak bi imel večno življenje. (...) Kdor veruje v Sina, ima večno življenje. Kdor pa Sina ne posluša, življenja ne bo videl, temveč ostaja nad njim Božja jeza"

(Janez 3:16,36)

Stavki v modri barvi (med dvema odstavkoma) vam dajejo dodatne in podrobne svetopisemske razlage. Samo kliknite na modro hiperpovezavo. Biblijski članki so v glavnem napisani v štirih jezikih: angleščini, španščini, portugalščini in francoščini

Jezus Kristus je na zemlji pogosto učil upanje v večno življenje. Vendar pa je učil tudi, da bo večno življenje pridobljeno le z vero v Kristusovo žrtvovanje (Janez 3:16,36). Odkupna vrednost Kristusove daritve bo omogočila ozdravitev in pomlajevanje in vstajenje.

Osvoboditev z odkupnino Kristusove žrtve

"Tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, temveč da streže in dá svojo dušo kot odkupnino za mnoge"

(Matej 20:28)

"Ko je Job v molitvi prosil za svoje prijatelje, je Jehova naredil konec njegovemu ujetništvu. In Jehova mu je dvakratno povrnil vse, kar je imel prej" (Job 42:10). Enako bo za vse člane velika množica, ki bodo preživeli Veliko stisko. Jehova Bog jih bo s kraljem Jezusom Kristusom (http://www.yomelyah.com/435935462) blagoslovil, kot nas je spomnil učenec James: "Glejte! Tiste, ki so zdržali v preizkušnjah, štejemo za srečne. Slišali ste o Jobovi zdržljivosti in videli, kako je Jehova poskrbel za rešitev, ter tako spoznali, da je Jehova poln srčne naklonjenosti in usmiljen" (Jakob 5:11).

(Žrtvovanje Kristusa omogoča odpuščanje in odkupno vrednost, ki omogoča izmenjavo teles z vstajanjem, regeneracijo z ozdravitvijo in pomlajevanjem)

(Velika množica vseh narodov bo preživela veliko stisko (Razodetje 7: 9-17))

Žrtvovanje Kristusa omogoča odpuščanje in odkupno vrednost, ki omogoča izmenjavo teles z vstajanjem, regeneracijo z ozdravitvijo in pomlajevanjem.

Kristusova daritev bo odstranila bolezen

"In noben prebivalec ne bo rekel: »Bolan sem.« Ljudstvu, ki prebiva v deželi, bo pregreha oproščena" (Izaija 33:24).

"Tedaj bodo oči slepih spregledale in ušesa gluhih se bodo odprla. Tedaj bo hromi skakal kakor jelen in jezik nemega bo vzklikal od veselja. V pustinji bodo privrele na dan vode in na sušni ravnici potoki" (Izaija 35:5,6).

Žrtvovanje Kristusa bo omogočilo pomladitev

"Naj njegovo meso postane bolj krepko kakor v mladosti, naj se vrne v čas, ko je bil poln mladostnih moči!" (Job 33:25).

Kristusova daritev bo omogočila vstajenje mrtvih

"In mnogi teh, ki spijo v zemlji, se bodo prebudili, eni za večno življenje, drugi pa za sramoto in večni gnus" (Daniel 12:2).

"Svoje upanje opiram na Boga, da bo vstajenje pravičnih in nepravičnih, kar upajo tudi ti možje" (Dela 24:15).

"Ne čudite se temu, kajti prihaja ura, ob kateri bodo vsi, ki so v grobovih, slišali njegov glas in prišli ven: kateri so delali dobro, na vstajenje življenja, in kateri so delali hudo, na vstajenje obsodbe" (Janez 5:28,29).

"Nato sem videl velik bel prestol in tistega, ki je sedel na njem. Zemlja in nebesa sta pobegnila izpred njega in zanju ni bilo več prostora. Potem sem videl mrtve – velike in male – ki so stali pred prestolom, in razvili so se zvitki. Razvil pa se je še en zvitek, to je zvitek življenja. In mrtvi so bili sojeni po tem, kar je pisalo v zvitkih, po svojih dejanjih.  Morje je dalo mrtve, ki so bili v njem, pa tudi smrt in had sta dala mrtve, ki so bili v njiju. In ti so bili sojeni vsak po svojih dejanjih" (Razodetje 20:11–13).

Vstali nepravični ljudje bodo v prihodnjem zemeljskem raju presojeni na podlagi njihovih dobrih ali slabih dejanj. (Uprava zemeljskega vstajenja; nebesno vstajenje; zemeljsko vstajenje).

Kristusova žrtva bo veliki množici omogočila preživi veliko stisko in imeti večno življenje, ne da bi kdaj umrl

"Po vsem tem sem videl, in glej: velika množica ljudi, ki jih noben človek ni mogel prešteti, iz vseh narodov, rodov, ljudstev in jezikov. Stali so pred prestolom in pred Jagnjetom, oblečeni v dolga bela oblačila, v rokah pa so držali palmove veje. Glasno so vzklikali: »Rešitev dolgujemo našemu Bogu, ki sedi na prestolu, in Jagnjetu."

Okoli prestola, starešin in četverih živih bitij pa so stali vsi angeli. Pokleknili so pred prestolom, se priklonili do tal in počastili Boga  z besedami: "Amen! Hvala, slava, modrost, zahvala, čast, moč in krepkost našemu Bogu na vekomaj. Amen."

Tedaj me je eden od starešin vprašal: "Kdo so ti, ki so oblečeni v dolga bela oblačila, in od kod so prišli?"  Takoj sem mu odgovoril: "Moj gospod, ti veš."In mi je rekel: "To so tisti, ki prihajajo iz velike stiske. Oprali so svoja oblačila in jih pobelili v Jagnjetovi krvi.  Zato so pred Božjim prestolom in Bogu noč in dan opravljajo sveto službo v njegovem templju. In tisti, ki sedi na prestolu, bo nad njimi razpel svoj šotor. Nič več ne bodo lačni ne žejni, tudi sonce ne bo pripekalo nanje ne žgoča vročina, kajti Jagnje, ki je ob prestolu, jih bo paslo in jih vodilo k izvirkom vodá življenja, Bog pa bo z njihovih oči obrisal vse solze."" (Razodetje 7:9-17) (Velika množica vseh narodov, plemen in jezikov bo preživela velike stiske)

Božje kraljestvo bo vladalo zemlji

"Videl sem nova nebesa in novo zemljo. Kajti prejšnja nebesa in prejšnja zemlja sta prešla in morja ni več. Videl sem tudi sveto mesto, Novi Jeruzalem, ki se je spuščalo iz nebes od Boga, pripravljeno kakor nevesta, ki je olepšana za svojega ženina.Tedaj sem zaslišal močan glas, ki je prišel od prestola in je rekel: "Glej! Božji šotor je med ljudmi in Bog bo prebival z njimi, oni pa bodo njegova ljudstva. In Bog sam bo z njimi. Obrisal jim bo vse solze z oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. To, kar je bilo, je minilo" (Razodetje 21:1-4) (Zemeljska uprava Božjega kraljestva; Princ; Duhovniki; Levit).

"Veselite se v Jehovu in radujte, pravični, veselo vriskajte vsi, ki ste poštenega srca!" (Psalmi 32:11)

Pravični bodo živeli večno, hudobni pa bodo izginili

"Srečni tisti, ki so blage narave, ker bodo podedovali zemljo" (Matej 5:5).

"Samo še malo, in hudobneža ne bo več. Ozrl se boš tja, kjer je nekoč bil, toda njega ne bo. Krotki pa bodo podedovali zemljo in uživali obilje miru. Hudobnež kuje zaroto zoper pravičnega in škriplje z zobmi zoper njega. Jehova pa se mu smeje, ker vidi, da prihaja njegov konec. Hudobneži so potegnili meč in napeli svoj lok, da bi pobili na tla nesrečnega in revnega, da bi pomorili tiste, ki hodijo po pošteni poti. Njihov lastni meč se jim bo zasadil v srce in njihovi loki se bodo polomili. (...) Hudobnim bodo zlomljene roke, pravične pa bo podpiral Jehova. (...) Kajti hudobni bodo izginili in z Jehovovimi sovražniki bo kakor s sijajem pašnikov. Doletel jih bo konec, v dimu bodo končali. (...) Pravični bodo podedovali zemljo in večno prebivali na njej. (...) Opiraj svoje upanje na Jehova, hodi po njegovi poti, in on te bo povišal, da boš podedoval zemljo. Ko bodo hudobni iztrebljeni, boš to videl. (...) Glej brezgrajnega, opazuj poštenega, kajti prihodnost takšnega človeka bo polna miru. Prestopniki pa bodo vsi pokončani, prihodnost hudobnežev bo izbrisana. Rešitev pravičnih je od Jehova, on je njihova trdnjava v času stiske. Jehova jim bo pomagal in jih rešil. Rešil jih bo izpod hudobnežev in jih osvobodil, ker so se zatekli k njemu" (Psalmi  37:10-15, 17, 20, 29, 34, 37-40).

"Namen teh besed je, da bi hodil po poti dobrih ljudi in da bi ostal na stezah pravičnih.  Kajti na zemlji bodo prebivali tisti, ki so pošteni, in na njej bodo ostali tisti, ki so brezgrajni.  Hudobni pa bodo z zemlje iztrebljeni in nezvesti bodo iz nje izpuljeni. (...) Blagoslovi so za glavo pravičnega, usta hudobnih pa prikrivajo nasilje.  Spomin na pravičnega vodi do blagoslova, ime hudobnih pa bo strohnelo" (Pregovori 2:20-22; 10:6,7).

Vojne bodo prenehale, v srcih in po vsej zemlji bo mir

"Slišali ste, da je bilo rečeno: ‚Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.‘ Jaz pa vam pravim: ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo, da boste postali sinovi svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje, da njegovo sonce vzhaja nad hudobnimi in dobrimi in da dežuje na pravične in nepravične. Če namreč ljubite samo tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar ne delajo tega tudi davkarji? In kaj posebnega delate, če pozdravljate samo svoje brate? Mar ne delajo tega tudi pripadniki drugih narodov? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče" (Matej 5:43-48).

"Če namreč drugim odpustite njihove prestopke, bo tudi vaš nebeški Oče odpustil vam.  Če pa drugim ne odpustite njihovih prestopkov, tudi vaš Oče ne bo odpustil vaših prestopkov" (Matej 6:14,15).

"Tedaj mu je Jezus rekel: "Spravi svoj meč na njegovo mesto. Vsi namreč, ki za meč primejo, bodo z mečem tudi pokončani"" (Matej 26:52).

"Pridite, glejte Jehovova dejanja, kakšne osupljive dogodke povzroča na zemlji! Končuje vojne do skrajnega konca zemlje. Lok lomi in sulico seka na kose, bojne vozove sežiga z ognjem" (Psalmi 46:8,9).

"On bo razsojal med narodi in urejal zadeve med mnogimi ljudstvi. Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več dvignil meča proti narodu niti se ne bodo več učili vojskovati" (Izaija 2:4).

"V zadnjih dneh se bo zgodilo, da bo gora Jehovove hiše trdno stala nad vrhovi gora in se bo dvigala nad hribe, in k njej se bodo stekala ljudstva. Mnogi narodi bodo šli in govorili: "Pridite, povzpnimo se na Jehovovo goro, k hiši Jakobovega Boga. On nas bo poučeval o svojih poteh+ in mi bomo hodili po njih." Kajti s Síona bo izšel zakon in Jehovova beseda iz Jeruzalema.  On bo razsojal med mnogimi ljudstvi in urejal zadeve med mogočnimi narodi daleč stran. Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več dvignil meča proti narodu niti se ne bodo več učili vojskovati.  Vsak bo sedel pod svojo trto in pod svojo smokvo, in nihče jih ne bo plašil, kajti usta Jehova nad vojskami so govorila" (Miha 4:1-4).

Po vsem svetu bo veliko hrane

"Na zemlji bo žita v obilju, do vrhov gora ga bo na pretek. Kraljev pridelek bo kakor libanonski gozd in ljudje v mestih se bodo namnožili kakor zemeljsko rastlinje" (Psalmi 72:16).

"On pa bo dajal dežja za vaše seme, s katerim sejete tla, in bo storil, da bo zemlja rojevala kruh, ki bo hranljiv in nasiten. Tistega dne se bo vaša živina pasla na prostranem pašniku" (Izaija 30:23).

Čudeži Jezusa Kristusa za krepitev vere v upanje v večno življenje

"Je pa še veliko drugega, kar je Jezus storil, in če bi se vse to do podrobnosti napisalo, menim, da tudi ves svet ne bi imel prostora za zvitke, ki bi se napisali" (Janez 21:25)

Jezus Kristus in prvi čudež, zapisan v Janezovem evangeliju, spremeni vodo v vino: "Tretji dan pa je bila v galilejski Kani svatba in na njej je bila Jezusova mati.  Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je Jezusu njegova mati rekla: »Vina nimajo.«  Jezus pa ji je rekel: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.«  Njegova mati je nato strežnikom rekla: »Storite vse, kar vam bo rekel.«  Po judovskih pravilih očiščevanja pa je tam stalo šest kamnitih vrčev za vodo, in vsak od njih je držal po dve ali tri tekočinske mere.  Jezus je strežnikom rekel: »Napolnite vrče z vodo.« In napolnili so jih do roba. Nato jim je dejal: »Zajemite zdaj nekaj tega in odnesite to starešinu.« In so odnesli.  Ko pa je starešina okusil vodo, ki je bila spremenjena v vino, ni pa vedel, od kod je (strežniki, ki so vodo zajeli, so to sicer vedeli), je poklical ženina  in mu rekel: »Vsi drugi ponudijo najprej dobro vino, šele potem, ko so ljudje že opiti, tisto slabše. Ti pa si dobro vino prihranil do sedaj.«  Jezus je v galilejski Kani to storil kot začetek svojih znamenj in je razodel svojo slavo. In njegovi učenci so verovali vanj" (Janez 2:1-11).

Jezus Kristus ozdravi sina kraljevega služabnika: "Tako je spet prišel v galilejsko Kano, kjer je spremenil vodo v vino. In tam je bil neki kraljev služabnik, ki je imel v Kafarnáumu bolnega sina.  Ko je ta človek slišal, da je Jezus prišel iz Judeje v Galilejo, je prišel k njemu in ga začel prositi, naj pride in ozdravi njegovega sina, saj je ta že umiral.  Vendar mu je Jezus rekel: »Če ne boste videli znamenj in čudežev, nikakor ne boste verovali.«  Kraljev služabnik pa mu je rekel: »Gospod, pridi, preden moj otrok umre.«  In Jezus mu je odvrnil: »Pojdi, tvoj sin živi.« Človek je veroval besedi, ki mu jo je rekel Jezus, in šel svojo pot.  Ko pa je bil še na poti, so mu že prišli naproti njegovi sužnji in mu povedali, da njegov deček živi.  Zato jih je začel spraševati, katero uro se mu je zdravje izboljšalo. Dejali so mu: »Vročica+ ga je minila včeraj ob sedmi uri.«  Oče je tako vedel, da je bilo to tisto uro,+ ko mu je Jezus rekel: »Tvoj sin živi.« In začel je verovati on in vsa njegova družina.  To je bilo že drugo znamenje, ki ga je Jezus storil, odkar je iz Judeje prišel v Galilejo" (Janez 4:46-54).

Jezus Kristus ozdravi človeka, ki ga je obsedel demon v Kafarnaumu: "Odšel je v galilejsko mesto Kafarnáum in tam na šabat učil ljudi.  Bili so osupli nad njegovim načinom poučevanja, saj je govoril kakor nekdo, ki ima oblast.  V sinagogi pa je bil človek, ki je imel v sebi duha, nečistega demona, in je na ves glas zavpil:  »Kaj imamo s teboj, Jezus Nazaréčan? Ali si nas prišel pokončat? Točno vem, kdo si: Božji Sveti.«  Jezus pa mu je zapretil: »Umolkni in pojdi iz njega!« Demon je človeka sredi njih vrgel na tla, nato pa odšel iz njega, ne da bi mu storil kaj hudega.  Ob tem so vsi osupnili in začeli med seboj govoriti: »Kakšna je ta beseda? Z oblastjo in močjo ukazuje nečistim duhovom, in oni prihajajo ven!«  Tako se je novica o njem širila po vsej okolici" (Luka 4:31-37)

Jezus Kristus izganja demone v deželi Gadarenes (danes Jordan, vzhodni del Jordanije, blizu Tiverijskega jezera): "Ko je prišel na drugo stran, v deželo Gadarčanov, sta mu od grobov prišla nasproti moža, ki sta bila obsedena od demonov in sta bila neobičajno divja, tako da si po tej poti nihče ni upal mimo.  In zavpijeta: »Kaj imamo s teboj, Božji Sin? Ali si nas prišel predčasno+ mučit?«  Daleč od njiju pa se je pasla velika čreda svinj.  In demoni so ga začeli prositi: »Če nas boš izgnal, nas pošlji v čredo svinj.«  Rekel jim je torej: »Pojdite!« Prišli so ven in šli v svinje. In glej, vsa čreda se je pognala čez rob prepada v jezero in je v vodi poginila.  Pastirji pa so zbežali, šli v mesto in poročali o vsem, tudi tisto o možeh, ki sta bila obsedena od demonov.  In glej, vse mesto je šlo Jezusu naproti. In ko so ga zagledali, so ga rotili, naj zapusti njihove kraje" (Matej 8:28-34).

Jezus Kristus je ozdravil taščo apostola Petra: "Ko je Jezus vstopil v Petrovo hišo, je videl, da njegova tašča+ leži vročična v postelji.  Zato se je dotaknil njene roke, in vročica jo je minila. Ona pa je vstala in mu začela streči" (Matej 8:14,15).

Jezus Kristus ozdravi človeka, ki ima ohromljeno roko: "Na neki drug šabat je šel v sinagogo in začel učiti. Tam je bil tudi človek, ki je imel desno roko suho.  Pismouki in farizeji so zdaj Jezusa pozorno opazovali, da bi videli, ali bo zdravil na šabat, da bi tako našli nekaj, za kar bi ga obtožili.  On pa je vedel, kaj razmišljajo, vendar je človeku s suho roko vseeno rekel: »Vstani in stopi na sredo!« Človek je vstal in stopil na sredo.  Potem pa jim je Jezus rekel: »Sprašujem vas: Ali je na šabat dovoljeno delati dobro+ ali hudo, dušo rešiti ali pokončati?«  Vse jih je premeril z očmi in človeku rekel: »Iztegni roko!« Iztegnil jo je, in bila je ozdravljena.  Oni pa so začeli besneti in se med seboj pogovarjati, kaj naj storijo Jezusu" (Luka 6:6-11).

Jezus Kristus ozdravi moškega, ki trpi zaradi edema (prekomernega kopičenja tekočine v telesu): "Ko je nekoč na šabat šel v hišo nekega farizejskega voditelja na obed, so ga pozorno opazovali.  In glej, pred njim se je znašel človek, ki je imel vodenico.  Zato je Jezus poznavalce Postave in farizeje vprašal: »Ali je na šabat dovoljeno ozdravljati ali ni?«  Toda oni so molčali. Tedaj je človeka prijel, ga ozdravil in odslovil.  Njih pa je vprašal: »Kdo od vas ne bi sina ali bika, če bi mu ta na šabatni dan padel v vodnjak, takoj potegnil ven?«  In na to mu niso mogli odgovoriti" (Luka 14:1-6).

Jezus Kristus ozdravi slepca: "Ko pa se je približeval Jêrihi, je ob cesti sedel neki slep mož in beračil. Slišal je, da gre mimo množica, zato je začel spraševati, kaj naj bi to pomenilo. Povedali so mu: »Jezus Nazaréčan gre mimo!« Tedaj je zavpil: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Ti, ki so hodili spredaj, so mu začeli zabičevati, naj bo tiho, on pa je še bolj vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Tedaj se je Jezus ustavil in ukazal, naj človeka privedejo k njemu. Ko je ta prišel blizu, ga je Jezus vprašal:  »Kaj hočeš, da ti storim?« Človek je odgovoril: »Gospod, povrni mi vid.« In Jezus mu je rekel: »Naj se ti povrne vid. Tvoja vera te je ozdravila.« Vid se mu je v hipu povrnil, in šel je za njim ter slavil Boga. Pa tudi vsi drugi ljudje so, ko so to videli, hvalili Boga" (Luka 18:35-43).

Jezus Kristus ozdravi dva slepa človeka: "Ko je Jezus od tam odhajal, sta šla za njim dva slepca. Vpila sta in govorila: »Usmili se naju, Davidov sin.«  Ko je Jezus vstopil v hišo, sta prišla k njemu, in ju je vprašal: »Ali verujeta, da lahko to storim?« Odgovorila sta mu: »Da, Gospod.«  Nato se je dotaknil njunih oči in rekel: »Naj se vama zgodi po vajini veri.«  In oči so se jima odprle. Jezus pa jima je zabičal: »Glejta, da tega ne izve nihče.«  Toda ko sta prišla ven, sta novico o njem razglasila po vsem tistem kraju" (Matej 9:27-31).

Jezus Kristus ozdravi gluhonem: "Ko se je vračal iz tirske pokrajine, je šel skozi Sidón in skozi pokrajino Deseteromestja ter prišel do Galilejskega jezera.  Tu so k njemu privedli gluhega človeka, ki je imel govorno napako, in ga prosili, da bi nanj položil roko.  Odvedel ga je stran od množice na samo, mu dal prste v ušesa, nato pa pljunil in se dotaknil njegovega jezika.  Pogledal je proti nebu, globoko vzdihnil in mu rekel »Efatá«, to je »Odpri se«.  Tedaj so se mu odprla ušesa, jezik se mu je razvezal in začel je normalno govoriti.  Jezus pa jim je naročil, naj nikomur ne povedo. Toda bolj ko jim je naročal, bolj so to razglašali.  Bili so res nadvse osupli in so rekli: »Vse je dobro naredil. Celo gluhim daje, da slišijo, in nemim, da govorijo.«" (Marko 7:31-37)

Jezus Kristus ozdravi gobavca: "Tam je k njemu prišel neki gobavec in ga na kolenih takole prosil: »Če le hočeš, me moreš očistiti."  Jezusu se je zasmilil, zato je iztegnil roko, se ga dotaknil in mu rekel: "Hočem. Bodi očiščen."" (Marko 1:40-42).

Zdravljenje desetih gobavcev: "Na poti v Jeruzalem pa je šel skozi Samaríjo in Galilejo.  In ko je prihajal v neko vas, ga je zagledalo deset gobavcev. Dvignili so se in stali od daleč.  Zaklicali so: »Jezus, Učitelj, usmili se nas!«  Ko jih je Jezus zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom.«+ In ko so odhajali, so bili očiščeni.  Eden od njih pa se je, ko je videl, da je ozdravljen, vrnil in glasno slavil Boga.  Padel je k Jezusovim nogam, se priklonil do tal in se mu zahvaljeval. Ta človek pa je bil Samarijan. In Jezus ga je vprašal: »Mar jih ni bilo očiščenih deset? Kje je torej ostalih devet? Mar se ni vrnil niti eden, da bi dal Bogu slavo, samo ta človek iz drugega naroda?« Nato je temu rekel: »Vstani in pojdi. Tvoja vera te je ozdravila.«" (Luka 17:11-19).

Jezus Kristus ozdravi paraliznega človekar: "Po vsem tem je nastopil judovski praznik in Jezus je šel v Jeruzalem.  V Jeruzalemu pa je pri Ovčjih vratih kopel, ki se po hebrejsko imenuje Betzáta in ima pet stebrišč. Tam je ležalo veliko bolnih, slepih, hromih in takih s suhimi udi. Bil pa je tam tudi človek, ki je bil bolan že osemintrideset let. Ko ga je Jezus videl tako ležati in ker je vedel, da je že dolgo bolan, ga je vprašal: »Ali bi rad ozdravel?«  Bolni mu je odgovoril: »Gospod, nikogar nimam, ki bi me dal v kopel, ko se voda razburka. Medtem ko grem tja, stopi pred menoj vanjo že kdo drug.« Jezus mu je rekel: »Vstani, poberi svoja nosila in hodi.«  In človek je pri priči ozdravel, pobral svoja nosila in začel hoditi" (Janez 5:1-9).

Jezus Kristus ozdravi epileptika: "Ko so prišli k množici, je k Jezusu pristopil človek, pokleknil pred njim in rekel:  »Gospod, usmili se mojega sina. Ima epilepsijo in je bolan, saj pogosto pade v ogenj in velikokrat v vodo.  Privedel sem ga k tvojim učencem, pa ga niso mogli ozdraviti.«  Jezus pa je odgovoril: »O neverni in popačeni rod! Kako dolgo bom še moral biti z vami? Kako dolgo vas bom še moral prenašati? Privedite ga k meni.«  Tedaj je Jezus demonu zapretil, in ta je odšel iz dečka, tako da je bil deček še tisti trenutek zdrav.  Nato so učenci na samem prišli k Jezusu in ga vprašali: »Zakaj ga mi nismo mogli izgnati?«  Rekel jim je: »Zato, ker imate premalo vere. Resnično vam povem: če imate vere vsaj za gorčično zrno, boste tej gori rekli ‚Od tu se prestavi tja‘, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.«" (Matej 17:14-20).

Jezus Kristus dela čudež, ne da bi tega vedel: "Ko je Jezus šel tja, so se okoli njega gnetle množice.  Tedaj je neka ženska, ki je že dvanajst let krvavela in je ni mogel nihče ozdraviti, pristopila od zadaj in se dotaknila resic njegovega vrhnjega oblačila. V trenutku je nehala krvaveti.  Zato je Jezus vprašal: »Kdo se me je dotaknil?« Ko so vsi zanikali, mu je Peter rekel: »Učitelj, množice te obdajajo in stiskajo.«  Toda Jezus je rekel: »Nekdo se me je dotaknil, kajti zaznal sem, da je iz mene šla moč.«  Ko je ženska videla, da ni ostala neopažena, je trepetaje pristopila, padla predenj in pred vsemi povedala, zakaj se ga je dotaknila in kako je bila v hipu ozdravljena.  On pa ji je rekel: »Hči, tvoja vera te je ozdravila. Pojdi v miru.«" (Luka 8: 42-48).

Jezus Kristus zdravi od daleč: "Jezus je potem, ko je pred ljudstvom, ki ga je poslušalo, izrekel vse te besede, prispel v Kafarnáum.  Neki stotnik pa je imel na smrt bolnega sužnja, ki mu je bil pri srcu.  Ko je stotnik slišal o Jezusu, je k njemu poslal judovske starešine s prošnjo, naj pride in njegovega sužnja ozdravi. Ti, ki so prišli k Jezusu, so ga začeli vneto prositi: »Vreden je, da mu to storiš, ker ima naš narod rad in nam je celo zgradil sinagogo.« In Jezus je odšel z njimi. Toda ko ni bil več daleč od hiše, je stotnik že poslal prijatelje, da mu rečejo: »Gospod, ne trudi se, ker nisem vreden, da prideš pod mojo streho.  Zato se tudi nisem štel za vrednega, da bi prišel k tebi. Toda reci besedo in naj moj služabnik ozdravi. Tudi sam sem namreč pod oblastjo drugih in imam pod seboj vojake. Pa rečem temu ‚Pojdi!‘, in gre, pa drugemu ‚Pridi!‘, in pride, pa svojemu sužnju ‚Naredi to!‘, in naredi.«  Ko je Jezus vse to slišal, se je začudil nad njim. Obrnil se je k množici, ki je šla za njim, in rekel: »Povem vam, tudi v Izraelu nisem našel tolikšne vere.« In ko so se tisti, ki so bili poslani, vrnili v hišo, so našli sužnja zdravega" (Luka 7:1-10).

Jezus Kristus je 18 let ozdravljal invalidno žensko: "Jezus pa je na šabat učil v eni od sinagog.  In glej, tam je bila ženska, ki je imela duha, zaradi katerega je že osemnajst let bolehala. Bila je sključena in se nikakor ni mogla vzravnati.  Ko jo je Jezus videl, jo je nagovoril in ji rekel: »Rešena+ si svoje bolehnosti.«  Položil je nanjo roke in ona se je v hipu vzravnala ter začela slaviti Boga.  Predstojnika sinagoge pa je razjezilo, ker je Jezus zdravil na šabat, zato je množici rekel: »Šest dni je, v katerih je treba delati. Takrat prihajajte in se zdravite, ne pa na šabat.«  Gospod pa mu je odvrnil: »Hinavci,+ mar ne odveže vsak od vas na šabat bika ali osla, ki ga ima v hlevu, in ga žene napajat?  Mar torej ni prav, da je tudi ta ženska, ki je Abrahamova hči in jo je Satan imel zvezano celih osemnajst let, na šabat rešena te spone?« Po teh besedah je vse njegove nasprotnike obšel sram, vsa množica pa se je veselila njegovih veličastnih del" (Luka 13:10-17).

Jezus Kristus ozdravi hčer Feničanke: "Jezus je nato od tam odšel in se umaknil v tirske in sidónske kraje.  In glej, prišla je neka Feničanka iz tistih krajev in vpila: »Usmili se me, Gospod, Davidov sin. Mojo hčer zelo mučijo demoni.«  Vendar ji ni odgovoril niti z besedo. Zato so k njemu pristopili učenci in ga začeli prositi: »Pošlji jo stran, ker še kar naprej vpije za nami.«  On pa je odvrnil: »Poslan sem bil samo k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.«  Tedaj je ženska pristopila, se mu začela klanjati in govoriti: »Gospod, pomagaj mi!«  Jezus ji je odvrnil: »Ni prav jemati kruha otrokom in ga metati psičkom.«  Ona pa je rekla: »Res je, Gospod, vendar tudi psički jedo drobtinice, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.«  Tedaj ji je Jezus odgovoril: »O žena, tvoja vera je velika. Naj se ti zgodi, kakor želiš.« In njena hči je še tisti trenutek ozdravela" (Matej 15:21-28).

Jezus Kristus pomirja nevihto: "In ko je Jezus stopil v čoln, so šli njegovi učenci za njim. Nakar, glej, je jezero postalo tako razburkano, da so čoln zalivali valovi; on pa je spal. In učenci so pristopili k njemu, ga zbudili in rekli: "Gospod, reši nas, saj bomo pomrli!" On pa jih je vprašal: "Zakaj se bojite, maloverni?" Nato je vstal, zapretil vetrovom in jezeru, in nastala je velika tišina. Možje so se začudili in vprašali: "Kakšen človek je to, da ga celo vetrovi in jezero ubogajo?"" (Matej 8:23-27). Ta čudež dokazuje, da v zemeljskem raju ne bo več neviht ali poplav, ki bodo povzročile katastrofe.

Jezus Kristus hodi po morju: "Ko je množice razpustil, se je sam odpravil na goro molit. In čeprav je bilo že pozno, je bil tam sam.  Čoln je bil takrat že več sto metrov od kopnega in je komaj premagoval valove, saj je pihal nasprotni veter. Toda ob četrti nočni straži* je, hodeč po jezeru, prišel k njim.  Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in govorili: »Prikazen je!« In od strahu so kar zavpili. Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni, jaz sem! Ne bojte se!«  Peter mu je odvrnil: »Gospod, če si ti, mi zapovej, naj pridem k tebi po vodi.«  Rekel mu je: »Pridi!« Tedaj je Peter stopil iz čolna in šel po vodi proti Jezusu.  Toda ko je videl, kakšen vihar divja, se je prestrašil in se začel utapljati. Zavpil je: »Gospod, reši me!«  Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu rekel: »Ti malovernež, zakaj si podvomil?«  Ko sta prišla v čoln, je vihar ponehal.  Tedaj so se mu ti, ki so bili v čolnu, poklonili in rekli: »Ti si res Božji Sin.«" (Matej 14:23-33).

Čudežni breskev: "Jezus je ob neki priložnosti stal pri Genézareškem jezeru, okoli njega pa se je gnetla množica ljudi in poslušala Božjo besedo.  Tedaj je ob bregu videl dva čolna, iz katerih so ribiči že izstopili in so zdaj izpirali svoje mreže.  Šel je na enega od čolnov, na Simonovega, in Simona zaprosil, naj odrine malo stran od brega. Nato se je usedel in začel iz čolna učiti množice.  Ko je nehal govoriti, je Simonu rekel: »Odrini na globoko in tam spustite svoje mreže za lov.«  Simon pa je odvrnil: »Učitelj, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli. Toda na tvoj ukaz bom spustil mreže.«  In ko so to storili, so zajeli ogromno rib, tako da so se jim začele mreže trgati.  Zato so ribičem v drugem čolnu pomignili, naj jim pridejo pomagat. Ti so prišli, in napolnili so oba čolna, tako da sta že začela toniti.  Ko je Simon Peter to videl, je padel Jezusu pred noge in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešnik.«  Ob tem ulovu rib so osupnili on in vsi, ki so bili z njim,  tudi Jakob in Janez, Zebedéjeva sinova, ki sta bila Simonova družabnika. Jezus pa je Simonu rekel: »Ne boj se. Odslej boš lovil ljudi, žive ljudi.«  Izvlekli so torej čolne na kopno, pustili vse in šli za njim" (Luka 5:1-11).

Jezus Kristus pomnoži hlebe: "Po vsem tem je Jezus odšel na drugo stran Galilejskega oziroma Tibêrijskega jezera. Za njim pa je šla velika množica ljudi, ker so videli znamenja, ki jih je delal na bolnih.  Zato je šel na goro in tam sedel s svojimi učenci. Blizu pa je bila pasha, judovski praznik. In ko je Jezus povzdignil oči in videl, da k njemu prihaja velika množica, je Filipa vprašal: »Kje naj kupimo kruha, da bodo lahko jedli?« To pa ga je vprašal zato, da bi ga preizkusil. Sam je namreč vedel, kaj bo storil.  Filip mu je odgovoril: »Tudi če bi kupili kruha za dvesto denarijev, ne bi bilo dovolj, da bi vsak dobil vsaj malo.«  Eden od učencev, Andrej, brat Simona Petra, pa mu je rekel: »Tukaj je deček, ki ima pet ječmenovih hlebcev in dve ribici. Toda kaj je to za toliko ljudi?« Jezus je dejal: »Poskrbite, da bodo ljudje posedli.« Bilo pa je tam veliko trave, tako da so posedli. In v tej množici je bilo kakih pet tisoč mož.  Tedaj je Jezus vzel hlebce, se zahvalil, nato pa jih razdelil med sedeče, in podobno tudi ribice, kolikor so hoteli.  Ko pa so se nasitili, je svojim učencem rekel: »Poberite to, kar je ostalo, da se nič ne zavrže.«  Pobrali so torej koščke, ki so od petih ječmenovih hlebcev ostali tistim, ki so jedli, in z njimi napolnili dvanajst košar. Ko so ljudje videli znamenja, ki jih je delal, so začeli govoriti: »Ta je zagotovo prerok, ki naj bi prišel na svet.« Ker pa je Jezus vedel, da bodo vsak čas prišli in ga prijeli, da bi ga postavili za kralja, se je čisto sam spet umaknil na goro" (Janez 6:1-15). Po vsej zemlji bo hrane v izobilju (Psalmi 72:16; Izaija 30:23).

Jezus Kristus je vzgojil sina vdove: "Nedolgo zatem je odpotoval v mesto Náin in z njim tudi njegovi učenci ter velika množica ljudi. Ko pa se je približal mestnim vratom, glej, so nesli ven mrliča, edinorojenega sina matere, ki je bila povrhu tega še vdova. In z njo je bila tudi precejšnja množica ljudi iz mesta. Ko jo je Gospod zagledal, se mu je zasmilila in ji je rekel: »Ne joči več.«  Tedaj je pristopil in se dotaknil nosil, in nosači so se ustavili. On pa je rekel: »Mladenič, rečem ti: Vstani!«  Mrtvi se je usedel in začel govoriti, Jezus pa ga je dal njegovi materi. Tedaj so se vsi prestrašili in so začeli slaviti Boga z besedami »Velik prerok je vstal med nami« in »Bog se je ozrl na svoje ljudstvo«. Ta novica o njem se je razširila po vsej Judeji in po vsej okolici" (Luka 7:11–17).

Jezus Kristus vstaja hčer Jairovo: "Ko je še govoril, je prišel nekdo iz hiše predstojnika sinagoge in rekel: »Tvoja hči je umrla. Ne nadleguj več učitelja.«  Ko je Jezus to slišal, mu je rekel: »Ne boj se, le veruj, in bo rešena.«  Ko je prišel do hiše, ni nikomur pustil, da bi šel z njim noter, razen Petru, Janezu, Jakobu ter dekličinima očetu in materi.  Vse ljudstvo pa je jokalo in se od žalosti tolklo po prsih zaradi nje. Zato jim je rekel: »Ne jočite več, kajti deklica ni umrla, ampak spi.«  Ob tem so se mu začeli posmehovati, saj so vedeli, da je umrla. On pa jo je prijel za roko in poklical: »Deklica, vstani!« In je oživela. V trenutku je vstala,+ Jezus pa je ukazal, naj ji dajo jesti.  Njeni starši so bili čisto iz sebe, toda on jim je naročil, naj nikomur ne govorijo o tem, kar se je pravkar zgodilo" (Luka 8:49–56).

Jezus Kristus vstaja svojega prijatelja Lazarja, ki je umrl pred štirimi dnevi: "Jezus namreč še ni prišel v vas, ampak je bil še vedno tam, kjer mu je Marta prišla naproti. Ko pa so Judje, ki so bili z Marijo v hiši in jo tolažili, videli, da je ta hitro vstala in šla ven, so šli za njo, saj so menili, da gre h grobu+ jokat. Ko je Marija prišla tja, kjer je bil Jezus, in ga zagledala, je padla k njegovim nogam in mu rekla: »Gospod, če bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl.« Ko je Jezus videl, da joka in da jokajo tudi Judje, ki so prišli z njo, je iz dna srca zavzdihnil in se vznemiril.  Vprašal je: »Kam ste ga položili?« Rekli so mu: »Gospod, pridi in poglej!« 35  Jezus se je razjokal. Zato so Judje začeli govoriti: »Glejte, kako ga je imel rad!«  Nekateri pa so rekli: »Mar ni mogel ta, ki je slepemu odprl oči, tudi preprečiti smrt tega človeka?« Jezus je spet zavzdihnil in nato prišel h grobu. Bila pa je to votlina, h kateri je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odmaknite kamen.« Marta, sestra umrlega, pa mu je rekla: »Gospod, gotovo zaudarja, saj je že četrti dan.« Jezus jo je vprašal: »Ali ti nisem rekel, da boš videla Božjo slavo, če boš verovala?«  Odmaknili so torej kamen. Tedaj je Jezus povzdignil oči proti nebu in rekel: »Oče, zahvaljujem se ti, da si me uslišal. Vem, da me vedno uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji naokoli, sem to rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to povedal, je z močnim glasom zavpil: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povoji in obraz ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustite, naj gre" (Janez 11:30-44).

Zadnji čudežni breskev (kmalu po Kristusovem vstajenju): "Ob jutranjem svitu pa je na bregu stal Jezus, toda učenci ga seveda niso prepoznali.  Tedaj jih je Jezus vprašal: »Otroci, ali imate kaj hrane?« In odgovorili so mu: »Nimamo.«  Rekel jim je: »Vrzite mrežo desno od čolna, in boste našli.« Vrgli so torej mrežo, vendar je zaradi obilice rib niso mogli izvleči.  Zato je učenec, ki ga je Jezus ljubil, Petru rekel: »Gospod je!« Ko je Simon Peter slišal, da je to Gospod, si je, ker je bil gol, opasal gornje oblačilo in skočil v jezero.  Drugi učenci pa so prišli z majhnim čolnom, saj niso bili daleč od kopnega, le kakih sto metrov, in vlekli mrežo z ribami" (Janez 21:4-8).

Jezus Kristus je storil še veliko drugih čudežev. Omogočajo nam, da okrepimo svojo vero, nas spodbudijo in spoznamo številne blagoslove, ki bodo tam v raju. Pisne besede apostola Janeza zelo dobro povzemajo ogromno število čudežev, ki jih je storil Jezus Kristus, kot zagotovilo, kaj se bo zgodilo v raju: "Je pa še veliko drugega, kar je Jezus storil, in če bi se vse to do podrobnosti napisalo, menim, da tudi ves svet ne bi imel prostora za zvitke, ki bi se napisali" (Janez 21:25).

Osnovno poučevanje Biblije

SOLA SCRIPTURA

 • Bog ima ime: Jehova. "Jaz sem Jehova, to je moje ime. Svoje slave ne bom dal drugemu, ne svoje hvale izrezljanim podobam" (Izaija 42:8) (The Revealed Name). Moramo častiti Jehova: "Vreden si, Jehova, naš Bog, prejemati slavo, čast in moč, ker si vse ustvaril; po tvoji volji vse to obstaja in je bilo ustvarjeno" ((Razodetje 4:11) (Worship Jehovah; In Congregation). Moramo ga ljubiti z vso svojo življenjsko silo: "Jezus mu je rekel: "‚Ljubi Jehova, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim umom.‘  To je največja in prva zapoved" (Matej 22:37,8). Bog ni Trinity. Trojstvo ni biblijsko poučevanje.
 • Jezus Kristus je edini Sin Božji v smislu, da je On edini Božji Sin, ki ga je ustvaril neposredno Bog: "je svoje učence vprašal: "Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?" Odgovorili so: "Nekateri pravijo, da je Janez Krstnik, drugi, da je Elija, spet drugi pa, da je Jeremija ali eden od prerokov. On pa jih je vprašal: "In kaj pravite vi, kdo sem jaz?" Simon Peter je odgovoril: "Ti si Kristus, Sin živega Boga." Jezus pa mu je odvrnil: "Blagor ti, Simon, Jonov sin. Tega ti namreč nista razodela meso in kri, temveč moj Oče, ki je v nebesih" (Matej 16: 13-17; Janez 1: 1-3). Jezus Kristus ni Vsemogočni Bog in ni del Trojstvo (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).
 • Sveti duh je aktivna sila Boga. Ni oseba: "Prikazali so se jim jeziki, ki so bili kakor ognjeni, in se porazdelili; na vsakega od njih je sedel po eden" (Dela 2:3). Sveti Duh ni del Trojstvo.
 • Sveto pismo je Božja beseda: "Celotni Sveti spisi so navdihnjeni od Boga+ in koristni za poučevanje, opominjanje, popravljanje, za vzgajanje v pravičnosti,  da bi bil Božji človek povsem primeren, popolnoma usposobljen za vsako dobro delo" (2. Timoteju 3,16,17). Prebrati jo moramo, preučevati in uporabljati v našem življenju: "temveč se veseli v Jehovovi postavi in njegovo postavo pozorno bere dan in noč. Takšen je kakor drevo, zasajeno ob potokih voda, ki daje sad ob svojem času in mu listje ne uvene. V vsem, kar dela, bo uspešen" (Psalmi 1: 1-3) (Read The Bible Daily).
 • Samo vera v Kristusovo žrtvovanje omogoča odpuščanje grehov in kasnejše zdravljenje in vstajenje mrtvih, v prihodnosti: "Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da ne bi bil pokončan nihče, ki veruje vanj, ampak bi imel večno življenje. (...) Kdor veruje v Sina, ima večno življenje. Kdor pa Sina ne posluša, življenja ne bo videl, temveč ostaja nad njim Božja jeza" (Janez 3:16,36).  "Tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, temveč da streže in dá svojo dušo kot odkupnino za mnoge" (Matej 20:28) (Praznovanje spomina na smrt Jezusa Kristusa; The Release).
 • Božje kraljestvo je nebeška vlada, ustanovljena v nebesih leta 1914, katere kralj je Jezus Kristus skupaj s 144.000 kralji in duhovniki, ki sestavljajo "Novi Jeruzalem", Kristusova nevesta. Ta nebeška vlada Božja bo končala sedanjo človeško vladanje v velika stiska in bo vzpostavljena na Zemlji: "In v dneh teh kraljev bo Bog nebes ustanovil kraljestvo, ki ne bo nikoli pokončano. To kraljestvo ne bo predano nobenemu drugemu ljudstvu. Vsa ta kraljestva bo zdrobilo in uničilo, sámo pa bo ostalo na veke" (Razodetje 12: 7-12, 21: 1-4, Matej 6: 9,10, Daniel 2:44) (The End of Patriotism; The King Jesus Christ; The Earthly Administration of the Kingdom of God).
 • Smrt je nasprotje življenja. Umre duša in izgine duh (življenjska sila): "Ne zaupajte dostojanstvenikom niti kateremu koli drugemu človeku, saj pri njem ni rešitve!  Njegov duh odide iz njega, in on se povrne v zemljo, istega dne minejo tudi njegove misli" (Psalmi 146: 3,4, Pridigar 3: 19,20, 9: 5,10).
 • Tam bo vstajenje od pravične in nepravične: "Ne čudite se temu, kajti prihaja ura, ob kateri bodo vsi, ki so v grobovih, slišali njegov glas  in prišli ven: kateri so delali dobro, na vstajenje življenja, in kateri so delali hudo, na vstajenje obsodbe" (Janez 5,28,29). "Svoje upanje opiram na Boga, da bo vstajenje pravičnih in nepravičnih, kar upajo tudi ti možje" (Dela 24:15). Nepravične se bo ocenilo v času 1000-letni vladavini (in ne na podlagi njihovega preteklega vedenja): "Nato sem videl velik bel prestol in tistega, ki je sedel na njem. Zemlja in nebesa sta pobegnila izpred njega in zanju ni bilo več prostora. Potem sem videl mrtve – velike in male – ki so stali pred prestolom, in razvili so se zvitki. Razvil pa se je še en zvitek, to je zvitek življenja. In mrtvi so bili sojeni po tem, kar je pisalo v zvitkih, po svojih dejanjih. Morje je dalo mrtve, ki so bili v njem, pa tudi smrt in had sta dala mrtve, ki so bili v njiju. In ti so bili sojeni vsak po svojih dejanjih" (Razodetje 20: 11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).
 • Samo 144.000 ljudi bo z Jezusom Kristusom odšlo v nebesa. Velika množica, omenjena v Razodetju 7: 9-17, je tista, ki bo preživela velike stiske in bo živela v raju Zemlje: "In slišal sem število zapečatenih: sto štiriinštirideset tisoč. Ti so bili zapečateni iz vseh rodov Izraelovih sinov. (...) Po vsem tem sem videl, in glej: velika množica ljudi, ki jih noben človek ni mogel prešteti, iz vseh narodov, rodov, ljudstev in jezikov. Stali so pred prestolom in pred Jagnjetom, oblečeni v dolga bela oblačila, v rokah pa so držali palmove veje. (...) Moj gospod, ti veš."In mi je rekel: "To so tisti, ki prihajajo iz velike stiske. Oprali so svoja oblačila in jih pobelili v Jagnjetovi krvi" (Razodetje 7: 3-8; 14:1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).
 • Živimo v zadnjih dneh, ki se bodo končale v velika stiska  (Matej 24,25, Mark 13, Luka 21, Razodetje 19: 11-21). Kristusova prisotnost (Parousia) se je začela nevidno od leta 1914 in se bo končala konec tisoč let: "Ko je sedel na Oljski gori, so k njemu na samem pristopili učenci in ga vprašali: "Povej nam, kdaj se bo vse to zgodilo in kaj bo znamenje tvoje navzočnosti in sklenitve stvarnosti ?" (Matej 24: 3) (The Great Tribulation; The King Jesus Christ).
 • Raj bodo zemeljske: "Videl sem nova nebesa in novo zemljo. Kajti prejšnja nebesa in prejšnja zemlja sta prešla in morja ni več.  Videl sem tudi sveto mesto, Novi Jeruzalem, ki se je spuščalo iz nebes od Boga, pripravljeno kakor nevesta, ki je olepšana za svojega ženina. Tedaj sem zaslišal močan glas, ki je prišel od prestola in je rekel: "Glej! Božji šotor je med ljudmi in Bog bo prebival z njimi, oni pa bodo njegova ljudstva. In Bog sam bo z njimi. Obrisal jim bo vse solze z oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. To, kar je bilo, je minilo" (Izaija 11,35,65, Razodetje 21:1-4) (The Release).
 • Bog je dovolil zlo. To je odgovorilo na hudičev izziv legitimnosti Jehovove suverenosti (1. Mojzesova 3:1-6) (Satan Hurled). In tudi odgovor na obtožbo hudiča o celovitosti človeških bitij (Job 1:7-12, 2:1-6). Ni Bog, ki povzroča trpljenje (Jakob 1:13). Škoda je posledica štirih glavnih dejavnikov: hudič je tisti, ki povzroča trpljenje (vendar ne vedno) (Job 1:7-12, 2:1-6). Trpljenje je posledica našega propadajočega grešnikovega stanja Adama, ki nas vodi v starost, bolezen in smrt (Rimljanom 5:12, 6:23). Trpljenje je lahko posledica slabih človeških odločitev (z naše strani ali tistih drugih ljudi) (5. Mojzesova 32:5, Rimljanom 7:19). Trpljenje je lahko posledica "nepredvidenih časov in dogodkov", zaradi katerih je oseba na napačnem mestu v napačnem času (Pridigar 9:11). Usoda ni biblijsko poučevanje, nismo "namenjen za" storiti dobro ali zlo, ampak na podlagi svobodne volje se odločimo, da delamo "dobro" ali "zlo" (5. Mojzesova 30:15).
 • služiti moramo interesom Božjega kraljestva. Bodite krsti in delajte v skladu s tem, kar je zapisano v Svetem pismu (Matej 28,19,20) (The Baptism). To trdno stališče v korist božjega kraljestva javno dokazuje z redno objavo Dobre novice (Matej 24:14) (The Good News; The End of Patriotism).

Kaj prepoveduje Biblija

 • Sovraštvo je prepovedano: "Vsak sovražnik, ki sovraži svojega brata, je morilec, in veste, da noben morilec nima večnega življenja v njem" (1. Janezovo 3:15). Umor je prepovedan, umor zaradi osebnih razlogov, umor z verskim patriotizmom ali državni patriotizem  je prepovedan: "Tedaj mu je Jezus rekel: "Spravi svoj meč na njegovo mesto. Vsi namreč, ki za meč primejo, bodo z mečem tudi pokončani"" (Matej 26:52) (The End of Patriotism).
 • Kraja je prepovedana: "Kdor je kradel, naj ne krade več, ampak naj raje krepko poprime za delo, naj dela dobro s svojimi rokami, da bo imel kaj podeliti tistemu, ki je v potrebi" (Efežanom 4:28).
 • Laževanje je prepovedano: "Ne lažite drug drugemu. Slecite staro osebnost z njenimi dejanji vred" (Kološanom 3: 9).
 • Druge biblijske prepovedi: "Sveti duh in mi smo namreč sklenili, da vam ne bomo naložili nobenega drugega bremena, razen teh nujnih reči: da se zdržujete tega, kar je bilo žrtvovano malikom, krvi, zadavljenih živali in nečistovanja. Če se boste tega skrbno varovali, vam bo šlo dobro. Pozdravljeni!" (Dela 15:19,20,28,29).
 • Stvari, ki so jih "kontaminirane" od idolov: To so "stvari", povezane z verskimi praksami, ki so v nasprotju s Svetim pismom, praznovanjem poganskih praznikov. To je lahko verska praksa pred zakolom ali porabo mesa: "Vse, kar prodajajo na mesni tržnici, jejte in nič ne sprašujte zaradi svoje vesti, saj "je zemlja in vse, kar jo napolnjuje, Jehovovo".  Če vas kdo od nevernikov povabi in vi želite iti, jejte vse, kar vam ponudijo, in nič ne sprašujte zaradi svoje vesti. Če pa bi vam kdo rekel "To je bilo žrtvovano", ne jejte zaradi tistega, ki vam je to povedal, in zaradi vesti. "Vesti" pravim, vendar ne vaše, temveč vesti drugega. Zakaj naj bi namreč mojo svobodo sodila vest drugega?  Če jem in se pri tem zahvaljujem Bogu, zakaj bi se o meni žaljivo govorilo zaradi nečesa, za kar se zahvaljujem?" (1. Korinčanom 10:25-30).
 • "Ne dajte se vpreči v jarem z neverniki, saj bi to bila neenaka zveza. Kaj imata namreč skupnega pravičnost in nezakonitost? Ali kakšno zvezo ima svetloba s temo? In kakšna je skladnost med Kristusom in Belijálom? Ali kaj imata skupnega vernik in nevernik? In v kakšnem soglasju je Božji tempelj z maliki? Mi smo namreč tempelj živega Boga, tako kakor je Bog rekel: "Prebival bom med njimi in hodil med njimi; jaz bom njihov Bog, oni pa moje ljudstvo." "‚Zato odidite izmed njih in se ločite,‘ pravi Jehova, ‚in nečistega se več ne dotikajte‘"; "‚in jaz vas bom sprejel.‘" "‚Jaz bom vaš oče, vi pa mi boste sinovi in hčere,‘ pravi Jehova, Vsemogočni" (2. Korinčanom 6:14-18).
 • Ne vadite idolatrije. Nujno je uničiti vse idolastične predmete ali slike, križe, kipe za verske namene (Matej 7,13-23). Ne vadite okultizma: divinacije, magije, astrologije ... Uničiti moramo vse predmete, povezane z okultizmom (Dela 19:19, 20).
 • Ne gledajte filmov ali pornografskih ali nasilnih in ponižujočih slik. Vzdržite se od iger na srečo, uporabe drog, kot so marihuana, betel, tobak, presežek alkohola, orgije: "Zato vas, bratje, po Božjem sočutju prosim, da svoje telo izročite kot živo, sveto žrtev, sprejemljivo Bogu. Tako boste sveto službo opravljali z razumom" (Rimljanom 12:1, Matej 5:27-30, Psalmi 11:5).
 • Spolna nemoralnost (nečistovanje): prešuštvo, neporočeni spol (moški / ženski), moški in ženski homoseksualnost ter perverzne spolne prakse: "Kaj? Mar ne veste, da nepravični ne bodo podedovali Božjega kraljestva? Ne dajte se zavesti! Ne nečistniki, ne malikovalci, ne prešuštniki, ne moški, ki jih imajo za protinaravno spolno občevanje, ne moški, ki ležijo z moškimi, ne tatovi, ne pohlepneži, ne pijanci, ne sramotilci, ne izsiljevalci ne bodo podedovali Božjega kraljestva" (1. Korinčanom 6:9,10). "Zakonsko zvezo naj spoštujejo vsi in zakonska postelja naj bo neoskrunjena, kajti nečistnikom in prešuštnikom bo sodil Bog" (Hebrejcem 13:4).
 • Sveto pismo obsoja poligamijo, vsak človek v tej situaciji, ki želi delati Božjo voljo, mora urediti svojo situacijo, tako da ostane le s svojo prvo ženo, s katero se je poročila (1 Timothy 3: 2 "mož enega ženska "). Sveto pismo prepoveduje masturbacijo: "Zato zatrite nagnjenja, ki se kažejo v vaših zemeljskih telesih: nečistovanje, nečistost, spolno poželenje, škodljive želje in lakomnost, ki je malikovanje" (Kološanom 3:5).
 • Prepovedano je jesti krv, tudi v terapevtskih okoljih (transfuzija krvi): "Samo mesa z njegovo dušo, to je z njegovo krvjo, ne smete jesti" (1. Mojzesova 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).
 • Vse stvari, ki jih je obsodila Sveto pismo, niso opisane v tej študiji Biblije. Kristjan, ki je dosegel zrelost in dobro poznavanje biblijskih načel, bo vedel razliko med "dobrim" in "zlo", čeprav ni neposredno zapisan v Svetem pismu: "Močna hrana pa je za zrele ljudi, za tiste, ki imajo z rabo izšolano zmožnost zaznavanja, da razlikujejo med pravilnim in napačnim" (Hebrejcem 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

Če se želite izraziti, če imate vprašanja ali iz drugih razlogov, se obrnite na spletno stran ali njegov račun Twitter. Bog lahko blagoslovi čista srca. Amen. (Janez 13:10).

Praznovanje spomina na smrt Jezusa Kristusa

ZAKAJ?

Namen spletne strani

Kaj storiti?

Glavni meni:
Angleščina: http://www.yomelyah.com/435871998
španski: http://www.yomeliah.com/435160491
Portugalski: http://www.yomelias.com/435612345
Francosko: http://www.yomelijah.com/433820120

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG