ОНЛИНЕ БИБЛЕ

Hrvatski  Pусский  Yкраїнський  Magyar 

Slovenský  Românesc  Deutsch

Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

Прослава комеморације смрти Христа

"Јер је Христ, наша пасхална жртва, већ жртвован"

(1. Коринћанима 5:7)

  • Пасха је модел божанских захтева за прославу споменика смрти Христа: "јер је то само сенка онога што долази, а стварност је Христ" (Колошанима 2:17). "Пошто у Закону налазимо само сенку будућих благослова, а не и саме благослове" (Јеврејима 10:1) (The Reality of the Law).
  • Само обрезани могу прославити Пасху: "Ако би међу вама живео неки странац који би хтео да слави Пасху у част Јехови, нека се обрежу сви мушкарци из његовог дома. Тек тада може приступити да је слави и нека буде као онај ко је Израелац од рођења. Али нико необрезан не сме да једе од ње" (Излазак 12:48).
  • Хришћани више нису обавезни за физичко обрезивање: "Јер Христ је свршетак Закона" (Римљанима 10:4). Хришћанин мора имати духовно обрезивање срца: "Обрежите своје срце и не будите више непокорни" (Поновљени закони 10:16).
  • Духовно обрезивање срца је послушност Богу и његовом сину Исусу Христу: "Наиме, обрезање користи само ако извршаваш закон, али ако преступаш закон, твоје обрезање је постало необрезање. Дакле, ако се необрезани придржава праведних захтева Закона, зар се његово необрезање неће сматрати обрезањем? И онај ко је пореклом необрезан, а извршава Закон, судиће теби који, иако имаш писани закон и обрезање, преступаш закон. Јер прави Јудејац није онај који је то споља нити је право обрезање оно које је споља, на телу, него је прави Јудејац онај ко је то изнутра и његово обрезање је обрезање срца по духу, а не по писаном закону. Он не добија похвалу од људи, него од Бога" (Римљанима 2:25-29) (Основно учење Библије).
  • Духовно необрезање је непослушност према Богу и Његовом сину Исусу Христу: "Ви тврдокорни људи необрезаних срца и ушију! Ви се стално опирете светом духу — како су чинили ваши праочеви, тако и ви чините. Кога од пророка нису прогонили ваши праочеви? Чак су и поубијали оне који су указивали на долазак Праведника, чији сте ви сада издајници и убице постали, ви који сте примили Закон преко анђела̂, али га се нисте држали" (Дела 7:51-53).
  • Духовно обрезивање срца је неопходно за учешће комеморације смрти Христа (било која хришћанска нада (небеска или земља)) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd): "Дакле, нека најпре свако себе испита да ли је достојан, па онда нека једе од хлеба и пије из чаше" (1. Коринћанима 11:28). Самосвесно испитивање је испит савести пре прославе, да видим да ли смо послушни Богу и Христу. Ако верни Хришћанин буде чиста савјест, може конзумирати хлеб и пити чаша (било која хришћанска нада (небеска или земља)).
  • Изричита препорука Христа да симболично једе његово "месо" и његову "крв", је позив свим верним хришћанима: "Ја сам хлеб живота. Ваши су праочеви јели ману у пустињи, а ипак су умрли. Ово је хлеб који силази с неба, да човек једе од њега и да не умре. Ја сам живи хлеб који је сишао с неба. Ако неко једе од овог хлеба, живеће вечно. А хлеб који ћу ја дати моје је тело које ћу дати за живот света.“ Тада су Јудејци почели да се препиру међу собом: „Како нам овај може дати да једемо његово тело?“ Зато им је Исус рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи. Ко се храни мојим телом и пије моју крв, има вечни живот, и ја ћу га ускрснути у последњи дан, јер је моје тело права храна и моја крв је право пиће.  Ко се храни мојим телом и пије моју крв, остаје у јединству са мном и ја у јединству с њим. Као што је мене послао живи Отац па ја живим због Оца, тако ће и онај ко се храни мноме живети због мене. Ово је хлеб који је сишао с неба. То није као кад су ваши праочеви јели, а ипак су умрли. Ко се храни овим хлебом, живеће вечно" (Јован 6:48-58).
  • Верни хришћани морају учествовати у комеморацији смрти Христа да би остварили вечни живот (било која хришћанска нада (небеска или земља)): "Зато им је Исус рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи. (...) Као што је мене послао живи Отац па ја живим због Оца, тако ће и онај ко се храни мноме живети због мене" (Јован 6:53,57) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).
  • Људи који не слушају Бога и његовог сина Исуса Христа нису позвани да Прослава комеморације смрти Христа. Позвани су само верни хришћани: "Зато, браћо моја, кад се састанете да једете ту вечеру, причекајте једни друге" (1. Коринћанима 11:33) (In Congregation)..

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).

Сврха библијске странице

Основно учење Библије

Шта да радиш?

главни мени:
Eнглески: //www.yomelyah.com/435871998
Шпански: //www.yomeliah.com/435160491
Португалски: //www.yomelias.com/435612345
француски: //www.yomelijah.com/433820120

TWITTER