Библијата онлајн

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

עברי  ייִדיש  ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی     

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                 

Hausa  Swahili  Afrikaans  Igbo  isiXhosa  Yorùbá  Zulu  አማርኛ  Malagasy  Soomaali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa  Myanmar 

 

Линковите (во сино) на јазикот на вашиот избор, ве упатуваат на друг напис напишан на ист јазик. Сините врски напишани на англиски јазик, ве упатуваат на една статија на англиски јазик. Во овој случај, можете исто така да изберете од три други јазици: шпански, португалски и француски

Комеморација за смртта на Исус Христос

"Христос, нашата пасхална жртва, е веќе жртвуван"

(Коринќаните 5:7)

Кликнете на врската за да ја видите статијата резиме

Библискиот метод за одредување на датумот на славење на сеќавањето за смртта на Исус Христос е ист како оној на Пасхата во Библијата. 14-тиот Нисан (месец на библискиот календар), четиринаесеттиот ден од „новата месечина“ (да се биде првиот ден од месецот Нисан): „Од вечерта на четиринаесеттиот ден од првиот месец до вечерта на дваесет и првиот ден од тој месец јадете бесквасен леб“ (2. Мојсеева 12:18). „Вечерта“ одговара на почетокот на денот на 14 Нисан. Во Библијата, денот започнува по зајдисонцето, „вечерта“ („И дојде вечер, и дојде утро — прв ден“ (1. Мојсеева 1:5)). Ова значи дека кога лунарната астрономска табела спомнува „полна месечина“ на 8 април, или „нова месечина“ на 23 април, тоа е периодот меѓу двете вечери од 7 април и 22 април, по зајдисонце, и пред изгрејсонце изутрината на 8 и 23 април, кога месечината се менува (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (на француски)).

Псалм 81:1-3 (од Библијата), ни овозможува да разбереме, дека првиот ден на „новата месечина“ е целосно исчезнување на Месечината: „При млада месечина трубете во рогот, при полна месечина, на денот на нашиот празник!“. Врз основа на оваа пресметка, датумот на комеморација за смртта на Исус Христос ќе биде вторник, 12 април 2022 година по зајдисонцето.

Овој текст (Псалми 81:1-3) поетски ја спомнува „новата месечина“ од датумот на 1 Етјаним (Тишри) (4. Мојсеева 10:10; 29:1). Тој ја спомнува „полната месечина“ од 15 Етјаним (Тишри), времето на радосната „празник“ (види стихови 1,2 и 5. Мојсеева 16:15). Врз основа на лунарната астрономска табела, наодот е како што следува: Кога ќе земеме предвид дека новата месечина е целосно исчезнување (без полумесечина), во сите случаи, петнаесеттиот ден од лунарниот месец е во периодот на првата забележлива „полна месечина“ или астрономската „полна месечина“. Во случај кога новата месечина се смета за наодот на првата полумесечина (како првиот ден во месецот), во повеќето случаи, првата наодот полна месечина и астрономската полна месечина одговара на ноќта. од 12-ти, 13-ти или 14-ти во месецот, а поретко и 15-ти во месецот. Ова значи дека во овој случај, дека на 15-ти во месецот, скоро во сите случаи, Месечината ја започнува својата фаза на опаѓање (веќе не е наб observудувана полна месечина)... Како резултат на тоа, првиот ден во месецот , како нова месечина, целосно исчезнување на Месечината (а не изгледот на првата полумесечина), според Библијата (Псалм 81:1-3).

 • Пасхата е модел на божествените барања за одбележување на спомен на смртта на Христос: "зашто тоа е само сенка на она што доаѓа, а самата стварност е Христос" (Колошаните 2:17). "Со оглед на тоа што во Законот наоѓаме само сенка на идните благослови, а не самите благослови" (Евреите 10:1) (The Reality of the Law).
 • Само обрежаните би можеле да ја слават Пасхата: "Ако меѓу вас живее некој дојденец кој би сакал да ја слави Пасхата во чест на Јехова, да се обрежат сите машки од неговиот дом. Дури тогаш нека пристапи и нека ја слави, и нека биде како роден Израелец. А оној што не е обрежан не смее да јаде од неа" (2. Мојсеев 12:48).
 • Христијаните повеќе не се обврзани за физичко обрежување : "Зашто, Христос е завршетокот на Законот" (Римјаните 10:4).  Неговото обрежување станува духовно: "Обрежете го срцето, не бидете повеќе непокорни!" (5. Мојсеева 10:16).
 • Духовното обрежување на срцето значи послушност кон Бога и неговиот син Исус Христос: "Имено, обрежувањето е од корист само ако го вршиш законот, но ако го престапуваш законот, твоето обрежување станало необрежување.  Значи, ако необрежаниот се придржува кон праведните барања на Законот, нема ли неговото необрежување да се смета за обрежување?  И оној што по потекло е необрежан, а го извршува Законот, ќе ти суди тебе кој, иако имаш пишан закон и обрежување, го престапуваш законот.  Зашто, не е вистински Евреин оној што е тоа однадвор, ниту е вистинско обрежување она што е однадвор, на телото, туку вистински Евреин е оној што е таков однатре и неговото обрежување е обрежување на срцето по дух, а не по пишан закон. Тој не добива пофалба од луѓето, туку од Бог" (Римјаните 2:25-29) (Основно проучување на Библијата).
 • Духовното необрежување претставува непослушност кон Бога и Неговиот син Исус Христос: "Луѓе тврдоглави и со необрежани срца и уши! Вие секогаш му се спротивставувате на светиот дух — како што правеа вашите прататковци, така правите и вие. Кого од пророците не го прогонуваа вашите прататковци? Дури ги убија оние што го навестија доаѓањето на Праведникот, чии предавници и убијци сега станавте вие,  вие кои го примивте Законот преку ангели, но не го држевте" (Дела 7:51-53).
 • Духовно обрежување на срцето е потребно за учество во спомен на смртта на Христос (без оглед на христијанската надеж (небесна или земна)) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd): "Затоа, најпрво секој сам нека се испита дали е достоен, па тогаш нека јаде од лебот и нека пие од чашата" (1. Коринќаните 11:28).
 • Христијанинот мора да направи испитување на совеста пред да учествува во комеморацијата за смртта на Христос. Ако смета дека има чиста совест пред Бога, дека има духовно обрежување, тогаш може да учествува во спомен на смртта на Христос (без оглед на христијанската надеж (небесна или земна)).
 • Експлицитната препорака на Христос, симболично да јаде од неговото "тело" и неговата "крв", е покана на сите верни христијани да јадат "бесквасен леб", што го претставува неговото "тело" и да пие од сече, претставувајќи ја неговата "крв" (без оглед на христијанската надеж (небесна или земна)): "Јас сум лебот на животот. Вашите прататковци јадеа мана во пустината, а сепак умреа.  Ова е лебот што слегува од небото, за човекот да јаде од него и да не умре. Јас сум живиот леб што слезе од небото. Ако некој јаде од овој леб, ќе живее вечно. А лебот што ќе го дадам јас е моето тело,+ кое ќе го дадам за животот на светот“. Тогаш Евреите почнаа да се препираат меѓу себе: „Како може овој да го даде своето тело за јадење?“ Затоа Исус им рече: „Вистина, вистина, ви велам, ако не го јадете телото на Синот човечки и не ја пиете неговата крв, немате живот во себе. Кој се храни со моето тело и ја пие мојата крв, има вечен живот, и јас ќе го воскреснам во последниот ден, зашто моето тело е вистинска храна, и мојата крв е вистинска напивка.  Кој се храни со моето тело и ја пие мојата крв, останува во единство со мене и јас во единство со него. Како што живиот Татко ме испрати и јас живеам преку Таткото, така и оној што се храни со мене, и тој ќе живее преку мене. Ова е лебот што слезе од небото. Тоа не е како тогаш кога вашите прататковци јадеа, а сепак умреа. Кој се храни со овој леб, ќе живее вечно" (Јован 6:48-58).
 • Затоа, сите верни христијани, без оглед на нивната надеж, небесно или земно, треба да учествуваат во лебот и виното од споменот на смртта на Христос, тоа е наредба: "Затоа Исус им рече: „Вистина, вистина, ви велам, ако не го јадете телото на Синот човечки и не ја пиете неговата крв, немате живот во себе (...) Како што живиот Татко ме испрати и јас живеам преку Таткото, така и оној што се храни со мене, и тој ќе живее преку мене" (Јован 6:53,57). (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).
 • Духовно необрежаните, оние кои не се послушни на Бога и не веруваат во Христовата жртва, не се поканети да ја одбележат смртта на Христос: "Зашто, Бог толку многу го сакаше светот што го даде својот единороден Син, за секој што верува во него да не биде уништен, туку да има вечен живот. (...) Кој верува во Синот, има вечен живот. Кој не му е послушен на Синот, нема да види живот, туку Божјиот гнев останува врз него" (Јован 3:16,36).
 • Комеморацијата на смртта на Христос мора да се слави само меѓу верните следбеници на Христос: "Затоа, браќа мои, кога се состанувате да ја јадете таа вечера, чекајте се еден со друг" (1. Коринќаните 11:33) (In Congregation).
 • Ако сакате да учествувате во "комеморација за смртта на Христос" и не се христијани, мора да бидете крстени и искрено да ги почитувате Христовите заповеди: "Затоа одете и правете ученици од луѓето од сите народи, крштавајќи ги во името на Таткото и на Синот и на светиот дух,  учејќи ги да држат сѐ што ви заповедав. И еве, јас сум со вас во сите денови до свршетокот на овој поредок" (Матеј 28:19,20).

Како да го славиме споменот на смртта на Исус Христос?

"Правете го ова за мој спомен!"

(Лука 22:19)

 

По церемонијата на Пасха, Исус Христос постави образец за идната прослава на сеќавањето на неговата смрт (Лука 22: 12-18). Тие се во овие библиски пасуси, евангелија:

 

Матеј 26: 17-35.

Марко 14: 12-31.

Лука 22: 7-38.

Јован, глава 13-17.

 

Исус даде поука во понизност, миејќи ги нозете на своите ученици (Јован 13: 4-20). Сепак, овој настан не треба да се смета за ритуал за пракса пред комеморација (спореди Јован 13:10 и Матеј 15: 1-11). Сепак, приказната нè информира дека после тоа, Исус Христос "ги облече своите надворешни облеки". Затоа мораме да бидеме соодветно облечени (Јован 13: 10а, 12 во споредба со Матеј 22: 11-13). Патем, на местото на извршување на Исус Христос, војниците ја однесоа облеката што ја носеше таа вечер. Извештајот на Јован 19: 23,24 ни кажува дека Исус Христос носел "облека, која немаше шев, туку целата беше исткаена во едно парче". Војниците дури и не се осмелија да го раскинете. Исус Христос носеше квалитетна облека, во согласност со важноста на церемонијата. Без поставување на непишани правила во Библијата, ќе покажеме добра пресуда за тоа како да се облекуваме (Евреите 5:14).

 

Јуда Искариот замина пред церемонијата. Ова покажува дека оваа прославата треба да се слави само меѓу верните христијани (Матеј 26: 20-25; Марко 14: 17-21; Јован 13: 21-30; Лука сметка не е секогаш хронолошки, но во "логичкиот ред" (Спореди Лука 22: 19-23 и Лука 1: 3 "решив да ти напишам тебе сѐ по ред"; 1 Коринтјаните 11: 28,33)).

 

На церемонијата на сеќавање е опишан со голема едноставност: "Додека јадеа, Исус зеде леб, кажа благослов, го раскрши, па им го раздели на учениците и рече: „Земете, јадете! Ова го претставува* моето тело“. И зеде чаша, му се заблагодари на Бог и им даде, велејќи: „Пијте од неа сите, бидејќи ова ја претставува мојата ‚крв на сојузот‘, која ќе се пролее за мнозина заради простување на гревовите. Но ви велам, отсега нема да пијам од овој лозов плод до оној ден кога ќе го пијам со вас нов во царството на мојот Татко“. И откако испеаја фалбени песни, излегоа на Маслинската Гора" (Матеј 26: 26-30). Исус Христос ја објасни причината за оваа церемонија, значењето на неговата жртва, каков бесквасен леб претставува, симбол на неговото безгрешно тело и чашата, симбол на неговата крв. Тој ги повика своите ученици да ја одбележат неговата смрт секоја година на 14-тиот Нисан (еврејски календарски месец) (Лука 22:19).

 

Евангелието на Јован нè информира за Христовото учење по оваа церемонија, најверојатно од Јован 13:31 до Јован 16:30. Исус се молел на својот Татко, во Јован глава 17. Матеј 26:30, ни кажува: "И откако испеаја фалбени песни, излегоа на Маслинската Гора". Многу е веројатно дека песната на пофалба е по молитвата на Исус Христос.

 

Церемонијата

 

Ние мора да го следиме модел на Христос. Церемонијата мора да биде организирана од една личност, старешина, пастир, свештеник од христијанското собрание. Ако церемонијата се одржува во семејно опкружување, тоа е христијанскиот главен на семејството кој мора да го прослави. Без човек, христијанската жена која ќе ја организира церемонијата треба да биде избрана од верни стари жени (Тит 2: 3). Во овој случај, жената ќе мора да ја покрие главата (1 Коринтјаните 11: 2-6).

 

Кој и да ја организира церемонијата, ќе одлучи за наставата во оваа околност врз основа на евангелскиот наратив, можеби со читање на нив преку коментирање на нив. Конечната молитва упатена кон Јехова Бог ќе биде изречена. Пофалбата може да се пее во обожавањето на Јехова Бог и да го почитува својот Син Исус Христос.

 

Во врска со леб, во вид на житни не се споменува, сепак, тоа мора да се направи без квасец (Како да се подготви бесквасен леб (видео)). За вино, во некои земји може да биде тешко да се добие. Во овој исклучителен случај, лидерите ќе одлучат како да го заменат на најсоодветен начин врз основа на Библијата (Јован 19:34). Исус Христос покажал дека во одредени исклучителни ситуации можат да се направат исклучителни одлуки и дека Божјата милост ќе се применува во оваа околност (Матеј 12: 1-8).

 

Не постои библиска индикација за прецизно времетраење на церемонијата. Затоа, тој ќе го организира овој настан кој ќе покаже добра пресуда. Единствената важна библиските точка во однос на времето на церемонијата е следново: сеќавањето на смртта на Исус Христос треба да се прослави "помеѓу две вечери": По зајдисонце на 13/14 "Нисан", а пред изгрејсонце. Јован 13:30 нè информира дека кога Јуда Искариот замина, пред церемонијата, "А беше ноќ" (2. Мојсеева 12: 6).

 

Јехова Бог го постави овој пасхален закон: "Жртвата принесена на празникот Пасха да не остане преку ноќта до утрото" (2. Мојсеева 34:25). Зошто? Смртта на пасхалното јагне требаше да се одржи "помеѓу двете вечери". Смртта на Христос, Јагнето Божјо, беше прогласен за "пресуда" и "помеѓу двете вечери", пред пред изгрејсонце, пред врана петел: "Тогаш првосвештеникот ја раскина својата облека, велејќи: "Тогаш првосвештеникот си ја раскина облеката и рече: „Тој хули! Зар ни се потребни други сведоци? Еве, сега ја чувте хулата! Што мислите?“ А тие одговорија: „Заслужува смрт!“ (...) И веднаш запеа петелот. И Петар се сети на зборовите што му ги кажа Исус: „Пред петелот да запее, ти трипати ќе се одречеш од мене“. И излезе надвор и горко плачеше" (Матеј 26: 65-75; Псалм 94:20 "додека создава проблеми со помош на законот" ; Јован 1: 29-36; Колошаните 2:17; Евреите 10: 1). Бог да благослојт на верните христијани во светот со средства на неговиот син Исус Христос, амин.


Ветување Божјо
Англиски: http://www.yomelyah.com/439659476
Француски: http://www.yomelijah.com/433820451
Шпански: http://www.yomeliah.com/441564813
Португалски: http://www.yomelias.com/435612656  

 

Цел на Библијата сајт

ЗОШТО?

 Што да направам?

Основно проучување на Библијата

 

Главно мени:
Англиски: http://www.yomelyah.com/435871998
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345
Француски: http://www.yomelijah.com/433820120

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG