Biblija Online

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

עברי  ייִדיש  ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی     

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                 

Hausa  Swahili  Afrikaans  Igbo  isiXhosa  Yorùbá  Zulu  አማርኛ  Malagasy  Soomaali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa  Myanmar 

Povezave (v modri barvi) v izbranem jeziku vas usmerijo v drug članek, napisan v istem jeziku. Povezave (v modri barvi) napisane v angleščini, usmerite v članek v angleščini. V tem primeru lahko izbirate med tremi drugimi jeziki: španščino, portugalščino in francoščino.

Praznovanje spomina na smrt Jezusa Kristusa

"Kristus, naša pasha, je namreč že bil žrtvovan"

(1. Korinčanom 5:7)

Prosimo, kliknite na povezavo za ogled povzetka članka

 

Biblijska metoda za določitev datuma praznovanja spomina na smrt Jezusa Kristusa je enaka tistemu iz pashe v Bibliji. 14. Nisan (mesec svetopisemskega koledarja), štirinajsti dan od »nove lune« (ki je prvi dan meseca Nisana): "Nekvašene kruhke jejte od večera štirinajstega dne prvega meseca pa do večera enaindvajsetega dne istega meseca" (2. Mojzesova 12:18). "Večer" ustreza začetku 14. Nisana. V Svetem pismu se dan začne po sončnem zahodu, "večer" ("In bil je večer in bilo je jutro, prvi dan" (1. Mojzesova 1:5)). To pomeni, da ko lunarna astronomska miza 8. aprila omenja "polno luno" ali "novo luno" 23. aprila, je to obdobje med obema večeroma 7. aprila in 22. aprila po sončnem zahodu in pred sončnim vzhodom zjutraj 8. in 23. aprila, ko se luna spremeni (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (v francoščini)).

Psalm 81:1-3 (Biblija) nam omogoča, da razumemo, da je prvi dan "nove lune" popolno izginotje lune: "Ob novi luni slišite rog, ob polni luni , za dan najinega praznika ". Na podlagi tega izračuna bo spomin na smrt Jezusa Kristusa v torek, 12. aprila 2022 po sončnem zahodu.

To besedilo (Psalmi 81:1–3) poetično omenja »novo luno« od datuma 1. Ethanim (Tishri), ko je bil rog pihan (4. Mojzesova 10:10; 29:1). Omenja "polno luno" 15 Ethanim (Tishri), čas veselega "praznika" (glej verze 1,2 in 5. Mojzesova 16:15). Na podlagi lunarne astronomske tabele je opazovanje naslednje: Ko upoštevamo, da je nova luna njeno popolno izginotje (brez polmeseca), je v vseh primerih petnajsti dan luninega meseca v obdobju prve opazovalne "polne lune" ali astronomske "polne lune". Če velja, da je nova luna opazovanje prve polmeseca (kot prvi dan v mesecu), v večini primerov prva opazna polna luna in astronomska polna luna ustrezata noči od 12., 13. ali 14. v mesecu, redkeje pa od 15. v mesecu. To pomeni, da v tem primeru Luna 15. v mesecu skoraj v vseh primerih začne svojo fazo spuščanja (ni več polna luna)... Posledično prvi dan v mesecu , kot nova luna, popolno izginotje lune (in ne pojavljanje prve polmeseca), po Bibliji (Psalm 81:1-3).

 • Pasha je model božanskih zahtev za praznovanje spomina na Kristusovo smrt: "Vse to je namreč senca prihodnjih stvari, resničnost pa pripada Kristusu" (Kološanom 2:17). "Postava je le senca prihodnjih dobrih stvari, ne pa tudi sámo njihovo bistvo" (Hebrejcem 10:1) (The Reality of the Law).
 • Samo obrezani bi lahko praznovali Pasha: "Vzemimo pa, da med vami prebiva kak tujec, ki bi želel praznovati pasho v čast Jehovu. V tem primeru naj se iz njegove hiše obrežejo vsi moški, šele potem lahko pristopi in jo praznuje, in naj bo kakor domačin. Pashalne žrtve ne sme jesti noben neobrezan moški" (2. Mojzesova 12:48).
 • kristjani niso več zavezani obrezovanje: "Kristus je namreč konec Postave" (Rimljanom 10:4). Njegovo obrezovanje postane duhovno: "Obrežite svoje srce in ne bodite več trdovratni" (5. Mojzesova 10:16; Dela 15:19,20,28,29 "Apostolski odlok").
 • Duhovno obrezovanje srca pomeni poslušnost Bogu in njegovemu sinu Jezusu Kristusu: "Dejansko je obreza koristna le, če ravnaš po postavi, če pa postavo prestopaš, tvoja obreza postane neobreza.  Če torej kdo od neobrezanih ravna po pravičnih zahtevah Postave, se mu bo njegova neobreza štela za obrezo, mar ne?  In kdor je po naravi neobrezan, bo z izpolnjevanjem Postave sodil tebe, ki kljub v njej napisanem zakoniku in kljub obrezi prestopaš postavo. Pravi Jud namreč ni tisti, ki je to na zunaj, in prava obreza ni to, kar je zunaj na mesu, temveč je pravi Jud tisti, ki je to znotraj, in njegova obreza je obreza srca z duhom, ne pa z napisanim zakonikom. Takšnega ne hvalijo ljudje, temveč Bog" (Rimljanom 2:25-29) (Osnovno učenje Biblije).
 • Duhovna neobrezanje predstavlja neposlušnost Bogu in njegovemu sinu Jezusu Kristusu: "Vi trdovratneži neobrezanega srca in ušes, vedno se upirate svetemu duhu; kakor so se vaši praočetje, se tudi vi. Katerega izmed prerokov vaši praočetje niso preganjali? Da, pobili so tiste, ki so vnaprej oznanili prihod Pravičnega, čigar izdajalci in morilci ste zdaj postali vi, vi, ki ste prejeli Postavo, ki so jo izročili angeli, pa se po njej ne ravnate" (Apostolska dela 7:51-53).
 • Duhovno obrezovanje srca je potrebno za sodelujte pri spominu na Kristusovo smrt (kakršnokoli krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd): "Naj se človek najprej sam preišče, ali ustreza, in potem jé kruh in pije iz keliha“ (1 Korinčanom 11:28).
 • Christian mora opraviti pregled vesti, preden sodeluje v spomin na Kristusovo smrt. Če meni, da ima pred Bogom čisto vest, da ima "duhovno obrezovanje", potem lahko sodeluje pri spominu na Kristusovo smrt (ne glede na krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)).
 • Izrecno priporočilo Kristusa, da simbolično jedo njegovo "meso" in njegovo "kri brez kvas", je povabilo vsem zvestim kristjanom, da jedo "kruh brez kvas", ki predstavljajo njegovo "meso" in pijejo iz rez, ki predstavlja njegovo "kri" (ne glede na krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)): "Jaz sem kruh življenja. Vaši praočetje so v pustinji jedli mano, a so vseeno umrli. To pa je kruh, ki prihaja iz nebes, da bi ga lahko vsakdo jedel in ne bi umrl.  Jaz sem živi kruh, ki je prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel večno. Kruh pa, ki ga bom jaz dal, je moje meso za življenje sveta." Tedaj so se začeli Judje med seboj prepirati: "Kako nam lahko ta dá jesti svoje meso?" Jezus pa jim je rekel: "Resnično, resnično vam povem: če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor se hrani z mojim mesom in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom poslednji dan obudil,  kajti moje meso je prava hrana in moja kri prava pijača. Kdor se hrani z mojim mesom in pije mojo kri, ostaja zedinjen z menoj in jaz zedinjen z njim.  Enako kakor me je živi Oče poslal in jaz živim zaradi Očeta, tako bo tudi tisti, ki se hrani z menoj, živel zaradi mene. To je kruh, ki je prišel iz nebes. Z njim ni tako kakor takrat, ko so vaši praočetje jedli, pa so vseeno umrli. Kdor se hrani s tem kruhom, bo živel večno" (Janez 6:48-58).
 • Zato morajo vsi zvesti kristjani, ne glede na njihovo upanje, nebeško ali zemeljsko, sodelovati v kruhu in vinu spomina na Kristusovo smrt, to je zapoved Jezusa Kristusa: "Jezus pa jim je rekel: "Resnično, resnično vam povem: če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. (...) Enako kakor me je živi Oče poslal in jaz živim zaradi Očeta, tako bo tudi tisti, ki se hrani z menoj, živel zaradi mene" (Janez 6: 53,57)) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).
 • Duhovni neobrezani, tisti, ki ne poslušajo Boga in ne zaupajo Kristusovi žrtvi, niso povabljeni, da bi spominjali Kristusove smrti: "Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da ne bi bil pokončan nihče, ki veruje vanj, ampak bi imel večno življenje. (...) Kdor veruje v Sina, ima večno življenje. Kdor pa Sina ne posluša, življenja ne bo videl, temveč ostaja nad njim Božja jeza" (Janez 3:16,36).
 • Spomin na Kristusovo smrt se praznuje le med Kristusovimi zvestimi privrženci: "Zato, bratje moji, kadar se zberete k tej večerji, počakajte drug drugega" (1. Korinčanom 11:33) (In Congregation).
 • Če želite sodelovati pri "spominu na Kristusovo smrt" in niste kristjani, morate biti krsteni, iskreno v želji, da se držite Kristusovih zapovedi: "Pojdite torej in mi pridobivajte učence med ljudmi iz vseh narodov. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in svetega duha ter jih učite, naj izpolnjujejo vse, kar sem vam zapovedal. In glejte, jaz bom z vami vse dni do sklenitve stvarnosti“ (Matej 28,19.20).

Kako praznovati spomin na smrt Jezusa Kristusa?

"To delajte meni v spomin"

(Luka 22,19)

Slovesnost ob spominu na smrt Jezusa Kristusa bi morala biti enaka kot svetopisemska pashu, med zvestimi kristjani, kongregacijo ali družino (2. Mojzesova 12:48, Hebrejcem 10: 1, Kološanom 2: 17; Korinčanom 11:33). Po praznovanju Pashe je Jezus Kristus določil vzorec za prihodnje praznovanje spomina na njegovo smrt (Luka 22: 12-18). So v teh bibličnih odlomkih, evangelija:

- Matej 26: 17-35.

- Mark 14: 12-31.

- Luka 22: 7-38.

- Janez 13-13.

Jezus je dal lekcijo ponižnosti umivanje nog učencem (Janez 13: 4–20). Kljub temu tega dogodka ne bi smeli obravnavati kot rituala pred komemoracijo (primerjaj Janez 13:10 in Matej 15: 1-11). Toda zgodba nas opozarja, da je Jezus Kristus »oblekel svoja zunanja oblačila«. Zato moramo biti ustrezno oblečeni (Janez 13: 10a, 12 primerjati z Matejem 22: 11-13). Mimogrede, na mestu usmrtitve Jezusa Kristusa so vojaki vzeli oblačila, ki jih je nosil tisti večer. Poročilo o Janezu 19,23,24 nam pove, da je Jezus Kristus nosil "brezhibno notranjo obleko, tkano z vrha v vsej svoji dolžini". Vojaki se tudi niso upali raztrgati. Jezus Kristus je nosil kakovostna oblačila, skladna s pomembnostjo slovesnosti. Ne da bi v Bibliji določili nenapisana pravila, bomo dobro presojali, kako se oblačiti (Hebrejcem 5:14).

Judas Iscariot je odšel pred slovesnostjo. To dokazuje, da se ta slovesnost praznuje le med zvestimi kristjani (Matej 26: 20-25, Marko 14: 17-21, Janez 13: 21-30, Lukaova zgodba ni vedno kronološka, ​​ampak v "logični red"; Primerjaj Luka 22: 19-23 in Luka 1: 3 "od začetka, da jih zapišemo v logičnem zaporedju"; 1 Korinčanom 11: 28,33)).

Obred komemoracije je opisana z veliko preprostostjo: "Ko so jedli, je Jezus vzel kruh in izrekel blagoslov. Potem je kruh prelomil, ga dal učencem in rekel: »Vzemite, jejte. To predstavlja moje telo.« Vzel je tudi kelih, se zahvalil, jim ga dal in rekel: »Pijte iz njega vsi, kajti to predstavlja mojo ‚kri zaveze‘, ki se bo prelila za mnoge v odpuščanje grehov. Toda povem vam, da odslej gotovo ne bom več pil od tega trtnega sadu, vse do dne, ko ga bom pil z vami novega v kraljestvu svojega Očeta.« In ko so odpeli hvalnice, so odšli na Oljsko goro" (Matej 26: 26-30). Jezus Kristus je razložil razlog za to slovesnost, pomen njegove žrtve, kaj predstavlja nekvaren kruh, simbol njegovega brezgrešnega telesa in skodelico, simbol njegove krvi. Prosil je svoje učence, naj vsako leto spominjajo na njegovo smrt 14. Nisan (judovski koledarski mesec) (Luka 22,19).

Janezov evangelij nas obvešča o Kristusovem nauku po tej slovesnosti, verjetno od Janeza 13:31 do Janeza 16:30. Jezus Kristus je molil k svojemu Očetu, v skladu z Janezom v 17. poglavju. Matej 26:30 nam sporoča: "In ko so odpeli hvalnice, so odšli na Oljsko goro".

Slovesnost

Moramo slediti Kristusovemu vzorcu. Slovesnost mora organizirati ena oseba, starejši, pastor, duhovnik krščanske kongregacije. Če slovesnost poteka v družinskem okolju, jo mora slaviti krščanski vodja družine. Brez moški, bi morala biti krščanka, ki bo organizirala slovesnost, izbrana med ženske zvestimi starejše (Tit 2: 3). V tem primeru bo ženska morala pokriti glavo (1. Korinčanom 11: 2-6).

Kdor organizira slovesnost, se bo v teh okoliščinah odločil za poučevanje na podlagi evangelijske pripovedi, morda z branjem z komentiranjem. Končna molitev, naslovljena na Jehova Boga, bo izrečena. Hvalimo se lahko v čaščenju Jehova Bogu in v čast njegovemu Sinu Jezusu Kristusu.

V zvezi s kruhom, vrsta žita ni omenjena, vendar mora biti narejena brez kvasa (Kako pripraviti "brez kvasa" kruh (video)). Za vino, je nekaterih državah težko dobiti eno. V tem izjemnem primeru bodo voditelji tisti, ki se bodo odločili, kako ga nadomestiti na najbolj ustrezen način na podlagi Biblije (Janez 19:34). Jezus Kristus je pokazal, da se v določenih izjemnih situacijah lahko sprejmejo izjemne odločitve in da se bo Božja milost uporabila v teh okoliščinah (Mt 12,1-8).

Natančno trajanje slovesnosti ni biblijske navedbe. Zato je tisti, ki bo organiziral ta dogodek, ki bo pokazal dobro presojo. Edina pomembna svetopisemska točka v zvezi s časom obreda je naslednja: spomin na smrt Jezusa Kristusa je treba praznovati "med dvema večeroma": po sončnem zahodu 13/14 "Nisan" in pred sončni vzhod. Janez 13: 30 nam sporoča, da je Juda Iškarijot pred slovesnostjo zapustil "Bila je pa noč" (2. Mojzesova 12: 6).

Jehova Bog je postavil ta pashalni zakon: "Pashalna žrtev naj ne ostane čez noč do jutra" (2. Mojzesova 34:25). Zakaj? Smrt pashalne jagnje bi morala potekati "med dvema večerema". Kristusova smrt, Božje Jagnje, je bila razglašena "s sodbo", prav tako "med dvema večeroma", pred jutrom, "preden se petelin poje": "Tedaj si je veliki duhovnik raztrgal vrhnja oblačila in rekel: »To je bogokletje! Kaj nam je še treba prič? Glejte! Zdaj ste slišali bogokletje! Kaj menite?« Odgovorili so: »Zasluži si smrt!« (...) In takoj zatem je zapel petelin. Peter pa se je spomnil tega, kar mu je Jezus rekel: »Še preden bo zapel petelin, me boš trikrat zatajil.« In je šel ven ter se bridko razjokal" (Matej 26: 65-75, Psalmi 94:20 "ko ustvarja težave s pomočjo zakona"; Janez 1: 29-36, Kološanom 2:17, Hebrejcem 10: 1). Bog blagoslovi zveste kristjane celega sveta preko svojega Sina Jezusa Kristusa, amen.

Božja obljuba
Angleščina: http://www.yomelyah.com/439659476
Francoščina: http://www.yomelijah.com/433820451
Španščina: http://www.yomeliah.com/441564813
Portugalščina: http://www.yomelias.com/435612656
 

Namen spletne strani

ZAKAJ?

Osnovno učenje Biblije

Kaj storiti?

Glavni meni:
Angleščina: http://www.yomelyah.com/435871998
španski: http://www.yomeliah.com/435160491
Portugalski: http://www.yomelias.com/435612345
Francosko: http://www.yomelijah.com/433820120

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG