Biblija Online

Magyar  Italiano  Deutsch

Povezave (v modri barvi) v izbranem jeziku vas usmerijo v drug članek, napisan v istem jeziku. Povezave (v modri barvi) napisane v angleščini, usmerite v članek v angleščini. V tem primeru lahko izbirate med tremi drugimi jeziki: španščino, portugalščino in francoščino.

Praznovanje spomina na smrt Jezusa Kristusa

"Kristus, naša pasha, je namreč že bil žrtvovan"

(1. Korinčanom 5:7)

 • Pasha je model božanskih zahtev za praznovanje spomina na Kristusovo smrt: "Vse to je namreč senca prihodnjih stvari, resničnost pa pripada Kristusu" (Kološanom 2:17). "Postava je le senca prihodnjih dobrih stvari, ne pa tudi sámo njihovo bistvo" (Hebrejcem 10:1) (The Reality of the Law).
 • Samo obrezani bi lahko praznovali Pasha: "Vzemimo pa, da med vami prebiva kak tujec, ki bi želel praznovati pasho v čast Jehovu. V tem primeru naj se iz njegove hiše obrežejo vsi moški, šele potem lahko pristopi in jo praznuje, in naj bo kakor domačin. Pashalne žrtve ne sme jesti noben neobrezan moški" (2. Mojzesova 12:48).
 • kristjani niso več zavezani obrezovanje: "Kristus je namreč konec Postave" (Rimljanom 10:4). Njegovo obrezovanje postane duhovno: "Obrežite svoje srce in ne bodite več trdovratni" (5. Mojzesova 10:16; Dela 15:19,20,28,29 "Apostolski odlok").
 • Duhovno obrezovanje srca pomeni poslušnost Bogu in njegovemu sinu Jezusu Kristusu: "Dejansko je obreza koristna le, če ravnaš po postavi, če pa postavo prestopaš, tvoja obreza postane neobreza.  Če torej kdo od neobrezanih ravna po pravičnih zahtevah Postave, se mu bo njegova neobreza štela za obrezo, mar ne?  In kdor je po naravi neobrezan, bo z izpolnjevanjem Postave sodil tebe, ki kljub v njej napisanem zakoniku in kljub obrezi prestopaš postavo. Pravi Jud namreč ni tisti, ki je to na zunaj, in prava obreza ni to, kar je zunaj na mesu, temveč je pravi Jud tisti, ki je to znotraj, in njegova obreza je obreza srca z duhom, ne pa z napisanim zakonikom. Takšnega ne hvalijo ljudje, temveč Bog" (Rimljanom 2:25-29) (Osnovno učenje Biblije).
 • Duhovna neobrezanje predstavlja neposlušnost Bogu in njegovemu sinu Jezusu Kristusu: "Vi trdovratneži neobrezanega srca in ušes, vedno se upirate svetemu duhu; kakor so se vaši praočetje, se tudi vi. Katerega izmed prerokov vaši praočetje niso preganjali? Da, pobili so tiste, ki so vnaprej oznanili prihod Pravičnega, čigar izdajalci in morilci ste zdaj postali vi, vi, ki ste prejeli Postavo, ki so jo izročili angeli, pa se po njej ne ravnate" (Apostolska dela 7:51-53).
 • Duhovno obrezovanje srca je potrebno za sodelujte pri spominu na Kristusovo smrt (kakršnokoli krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd): "Naj se človek najprej sam preišče, ali ustreza, in potem jé kruh in pije iz keliha“ (1 Korinčanom 11:28).
 • Christian mora opraviti pregled vesti, preden sodeluje v spomin na Kristusovo smrt. Če meni, da ima pred Bogom čisto vest, da ima "duhovno obrezovanje", potem lahko sodeluje pri spominu na Kristusovo smrt (ne glede na krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)).
 • Izrecno priporočilo Kristusa, da simbolično jedo njegovo "meso" in njegovo "kri brez kvas", je povabilo vsem zvestim kristjanom, da jedo "kruh brez kvas", ki predstavljajo njegovo "meso" in pijejo iz rez, ki predstavlja njegovo "kri" (ne glede na krščansko upanje (nebeško ali zemeljsko)): "Jaz sem kruh življenja. Vaši praočetje so v pustinji jedli mano, a so vseeno umrli. To pa je kruh, ki prihaja iz nebes, da bi ga lahko vsakdo jedel in ne bi umrl.  Jaz sem živi kruh, ki je prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel večno. Kruh pa, ki ga bom jaz dal, je moje meso za življenje sveta." Tedaj so se začeli Judje med seboj prepirati: "Kako nam lahko ta dá jesti svoje meso?" Jezus pa jim je rekel: "Resnično, resnično vam povem: če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor se hrani z mojim mesom in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom poslednji dan obudil,  kajti moje meso je prava hrana in moja kri prava pijača. Kdor se hrani z mojim mesom in pije mojo kri, ostaja zedinjen z menoj in jaz zedinjen z njim.  Enako kakor me je živi Oče poslal in jaz živim zaradi Očeta, tako bo tudi tisti, ki se hrani z menoj, živel zaradi mene. To je kruh, ki je prišel iz nebes. Z njim ni tako kakor takrat, ko so vaši praočetje jedli, pa so vseeno umrli. Kdor se hrani s tem kruhom, bo živel večno" (Janez 6:48-58).
 • Zato morajo vsi zvesti kristjani, ne glede na njihovo upanje, nebeško ali zemeljsko, sodelovati v kruhu in vinu spomina na Kristusovo smrt, to je zapoved Jezusa Kristusa: "Jezus pa jim je rekel: "Resnično, resnično vam povem: če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. (...) Enako kakor me je živi Oče poslal in jaz živim zaradi Očeta, tako bo tudi tisti, ki se hrani z menoj, živel zaradi mene" (Janez 6: 53,57)) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).
 • Duhovni neobrezani, tisti, ki ne poslušajo Boga in ne zaupajo Kristusovi žrtvi, niso povabljeni, da bi spominjali Kristusove smrti: "Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da ne bi bil pokončan nihče, ki veruje vanj, ampak bi imel večno življenje. (...) Kdor veruje v Sina, ima večno življenje. Kdor pa Sina ne posluša, življenja ne bo videl, temveč ostaja nad njim Božja jeza" (Janez 3:16,36).
 • Spomin na Kristusovo smrt se praznuje le med Kristusovimi zvestimi privrženci: "Zato, bratje moji, kadar se zberete k tej večerji, počakajte drug drugega" (1. Korinčanom 11:33) (In Congregation).

Če se želite izraziti, če imate vprašanja ali iz drugih razlogov, se obrnite na spletno stran ali njegov račun Twitter. Bog lahko blagoslovi čista srca. Amen (Janez 13:10).

Namen spletne strani

Osnovno učenje Biblije

Kaj storiti?

Glavni meni:
Angleščina: //www.yomelyah.com/435871998
španski: //www.yomeliah.com/435160491
Portugalski: //www.yomelias.com/435612345
Francosko: //www.yomelijah.com/433820120

TWITTER