Біблія онлайн

Español  English  Français  Հայերեն   ქართველი  русский  Беларуская   български  Македонски  Српски

 Português  Italiano  Română  Deutsche  Polski  Čeština  Slovenščina  Slovák

   Magyar  Hrvatski  Shqiptare  Ελληνικά  Nederlands  Svenska  Norsk  Suomalainen  Eesti  Dansk

 Біблія онлайн

Обіцянка Бога

Вічне життя

Меморіал

Що робити?

Головне меню (англійською)

ЧОМУ?

Речення синім кольором дають додаткові біблійні пояснення. Просто натисніть на гіперпосилання синього кольору. Біблійні статті в основному написані чотирма мовами: англійською, іспанською, португальською та французькою мовами. Якби це було написано українською мовою, це буде вказано в дужках

Чому Бог дозволив страждання і зло до цього дня?

"Єгово, доки я буду кликати на допомогу? Коли ж ти почуєш? Доки буду благати тебе про поміч? Коли ж ти врятуєш* від насилля? Чому ти даєш мені бачити лихі вчинки? Чому терпиш зло? Чому в мене перед очима грабіж і насилля? Чому стільки сварок та чвар? Через це закон втратив силу і справедливість ніколи не перемагає. Безбожний гнобить праведного, тому справедливість перекручена"

(Авакум 1:2-4)

" Знову я звернув увагу на все гноблення, яке чиниться під сонцем. Я бачив сльози пригноблених, і ніхто їх не потішав. Їхні гнобителі мали силу, і ніхто їх не потішав. (…) (…) Упродовж свого марного життя я бачив усяке: і праведного, який живе праведно, але гине, і неправедного, який чинить зло, але живе довго. (…) Усе це я бачив і роздумував у серці про кожну справу, яка робиться під сонцем. Весь час людина панує над людиною їй на шкоду. (…) На землі відбувається те, що є марним: до праведних ставляться так, ніби вони вчинили зло, а до грішних — так, ніби вони повелися праведно. (...) Я бачив слуг верхи на конях, а князі ходили пішки, немов слуги"

(Екклезіяста 4:1; 7:15; 8:9,14; 10:7)

"Бо створіння було підкорене марноті не з власної волі, а через того, хто його підкорив. Проте він також дав надію"

(Римлян 8:20)

"Під час випробування хай ніхто не говорить: «Мене випробовує Бог», тому що Бога неможливо випробовувати злом і сам він нікого злом не випробовує"

(Якова 1:13)

Чому Бог дозволив страждання і зло до цього дня?

Справжнім винуватцем у цій ситуації є сатана диявол, якого Біблія називає звинувачувачем (Об'явлення 12:9). Ісус Христос, Син Божий, сказав, що диявол був брехуном і вбивцею людства (Іван 8:44). Є два великі звинувачення, які привернули увагу Бога:

1 - Звинувачення проти права Бога правити над своїми створіннями, як невидимими, так і видимими.

2 - Звинувачення щодо цілісності творіння, особливо людей, зроблене за образом Божим (Буття 1:26).

Коли подається скарга та висуваються серйозні звинувачення, слід до розслідування обвинувачення або захисту до судового розгляду та остаточного рішення. Пророцтво 7-го розділу Даниїла описує ситуацію, в якій бере участь суверенітет Бога і цілісність людини, на трибуналі, де відбувається суд: "Від нього виходив вогненний потік. Тисяча тисяч служили йому, і десять тисяч десятків тисяч стояли перед ним. Суд почав засідати, і розгорнулися книги. (...) Але засяде Суд, і того царя позбавлять влади, а тоді вб’ють та повністю знищать" (Даниїл 7:10,26). Як написано в цьому тексті, суверенітет землі, яка завжди належала Богові, буде відібраний у диявола, а також у людини. Цей образ трибуналу представлений в 43-му розділі Ісаї, де написано, що ті, хто приймає сторону Бога, є його "свідками": "Ви мої свідки, — каже Єгова,— мій слуга, якого я вибрав, щоб ви знали мене, вірили в мене та розуміли, що я завжди той самий. До мене не було Бога, і після мене немає жодного. Я, я — Єгова, і окрім мене немає спасителя" (Ісая 43:10,11). Ісуса Христа також називають "вірним свідком" Бога (Об'явлення 1:5).

У зв’язку з цими двома серйозними звинуваченнями Бог Єгова дозволив сатані дияволу та людству більше 6000 років представити свої докази, а саме: чи можуть вони керувати землею без суверенітету Бога. Ми опинилися в кінці цього досвіду, коли брехню диявола виявляє катастрофічна ситуація, в якій опиняється людство, на межі повного розорення (Матвій 24:22). Суд і виконання вироку відбудуться під час великої скорботи (Матвія 24:21; 25:31-46). А тепер давайте розглянемо два звинувачення диявола більш конкретно, дослідивши те, що сталося в Едемі, в розділах Буття 2 і 3 та книзі Йова, розділах 1 і 2.

1 - Звинувачення проти права Бога панувати над своїми створіннями, як невидимими, так і видимими

Розділ 2 Буття повідомляє нам, що Бог створив людину і поклав її в "сад", що називається Едем, кількістю тисяч акрів, якщо не більше. Адам знаходився в ідеальних умовах і мав велику свободу (Іван 8:32). Однак Бог встановив межу цій величезній свободі: дереву: "І взяв тоді Бог Єгова цього чоловіка і посадив його в райський сад, щоб обробляти його і піклуватися про нього. І Бог Єгова також наклав це заповідь людині: "Бог Єгова поселив людину в Едемському саду, щоб вона обробляла та доглядала його.  Також Бог Єгова дав людині такий наказ: "Плоди з усіх дерев у саду можеш їсти досхочу,  але плоди з дерева знання добра і зла не їж, бо якщо з’їси, то в той самий день обов’язково помреш"" (Буття 2:15-17). "Дерево пізнання хорошого і поганого" було просто конкретни

На питання про пророка Авакума (1:2-4) щодо того, чому Бог допустив страждання і злість, ось відповідь: "Єгова сказав мені: «Запиши це видіння, чітко напиши його на таблицях, щоб читець міг легко* прочитати. Бо цьому видінню ще належить сповнитися у визначений час. Воно поспішає до свого кінця* і не обмане. Навіть якщо воно затримається, чекай* його! Воно обов’язково здійсниться і не спізниться!" (Авакум 2:2,3). Ось деякі біблійні тексти цього найближчого майбутнього "бачення" надії, яке не запізниться:

"І я побачив нове небо та нову землю, бо колишні небо і земля проминули, і моря вже не було. Також я побачив святе місто, Новий Єруса�

Ісус Христос дуже стисло описав диявола: "Він був убивцею ще від початку і в правді не встояв, бо правди в ньому немає. Коли він говорить брехню, це природно для нього, тому що він брехун і батько брехні" (Іван 8:44). Сатана диявол - це не абстракція зла, а справжня духовна створіння (див. Розповідь у Матвія 4:1-11). Подібним чином демони - це також ангели, які стали повстанцями, які наслідували приклад диявола (Буття 6:1-3, для порівняння з листом Юди, вірш 6: "І ангелів, які не зберегли свого початкового становища, а покинули своє місце проживання, він тримає у вічних кайданах під покровом густої темряви для суду великого дня").

Коли написано "він не стояв твердо в правді", це свідчить про те, що Бог створив цього ангела без гріха і без жодних слідів злоби в його серці. Цей ангел на початку свого життя мав "прекрасне ім'я" (Екклезіяст 7:1а). Однак він не залишався бездоганним, він виховував гордість у своєму серці, і з часом він став "дияволом", що означає наклепника, і сатаною, супротивником; його старе прекрасне ім'я, його гарна репутація, замінено на одне з вічних ганьб. У пророцтві Єзекіїля (глава 28) проти гордого царя Тира чітко натякається на гордість ангела, який став "дияволом" і "сатаною": "Сину людський, заспівай жалобну пісню про царя Тира і скажи йому: “Так говорить Всевладний Господь Єгова: «Ти був взірцем досконалості, сповнений мудрості й досконалий у своїй красі. Перебував ти в Едемі, у Божому саду. Тебе прикрашали всілякі дорогоцінні камені: рубін, топаз і яшма, хризоліт, онікс і жадеїт, сапфір, бірюза і смарагд — всі оправлені в золото. Вони були приготовлені в день твого створення. Я призначив тебе помазаним херувимом, захисником. Ти перебував на святій Божій горі, ходив серед вогняного каміння. Був ти бездоганний у своїх дорогах від дня свого створення, поки не знайшлася в тобі неправедність" (Єзекіїль 28:12-15). Вчиняючи неправедність в Едемі, він став "брехуном", який спричинив смерть усіх нащадків Адама (Буття 3; Римлянам 5:12). В даний час саме сатана диявол править світом: "Тепер настав суд над цим світом, і тепер правитель цього світу буде вигнаний геть" (Івана 12:31; Ефесян 2:2; 1 Івана 5:19) .

Сатана диявол буде остаточно знищений: "Бог же, який дає мир, незабаром розчавить Сатану під вашими ногами" (Буття 3:15; Римлянам 16:20).